Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Polen schat schade door nazi's op 1,3 biljoen en wil compensatie

Polen schat schade door nazi's op 1,3 biljoen en wil compensatie

WARSCHAU (ANP/RTR/DPA) - Polen schat de schade die nazi-Duitsland in het land heeft aangericht tijdens de Tweede Wereldoorlog op ruim 1,3 biljoen euro. Voorzitter Jarosław Kaczynski van regeringspartij PiS heeft dat donderdag meegedeeld. Duitsland wordt formeel gevraagd herstelbetalingen te doen.

"Vandaag in het koninklijk kasteel van Warschau wordt het besluit genomen en aangekondigd dat Polen herstelbetalingen zal vragen, herstelbetalingen voor alles wat de Duitsers tussen 1939 en 1945 in Polen hebben gedaan", aldus Kaczynski. Hij zei dat op dezelfde dag dat 83 jaar geleden de Duitsers Polen binnenvielen en de oorlog in 1939 een feit was.

Volgens de PiS-voorzitter gaat het om een conservatieve schatting en kan het bedrag nog verder oplopen. Het wordt volgens hem in ieder geval nog een "lange en moeilijke weg" naar compensatie.

Rapport

Een Poolse parlementaire commissie is donderdag met een driedelig rapport gekomen over de verwoesting die de nazi's in Polen aanrichtten. Het is bedoeld als onderbouwing van de eisen voor herstelbetalingen. Alleen al het eerste deel telt meer dan 500 pagina's. De commissie werd in 2017 in het leven geroepen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen naar schatting zes miljoen Polen om het leven, onder wie drie miljoen Poolse Joden.

Eerdere overeenkomsten

Duitsland heeft nog niet gereageerd op de nieuwe claims van het buurland. Het land is van mening dat de kwestie rond herstelbetalingen aan Polen al is afgehandeld met eerdere overeenkomsten, waaronder het Twee-plus-Vier-verdrag dat Oost- en West-Duitsland bij hun hereniging hebben ondertekend. Ook Frankrijk, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Sovjet-Unie hebben in 1990 hun handtekening eronder gezet.

In 1953 deed de communistische leiding van Polen tevens afstand van het recht op schadevergoeding. Dat gebeurde onder druk van Moskou, dat Oost-Duitsland - eveneens een satellietstaat van de Sovjet-Unie - wilde ontzien. De PiS vindt dat besluit ongeldig.

Vlak voor de officiële bekendmaking verweet de Poolse oppositieleider en oud-premier Donald Tusk de regering in Warschau een anti-Duitse koers te varen. Volgens de oud-voorzitter van de Europese Raad is de regeringspartij het niet per se te doen om de herstelbetalingen, maar gaat het om een binnenlandse politieke campagne. "PiS-leider Jaroslaw Kaczynski maakt er geen geheim van dat hij met deze anti-Duitslandcampagne meer steun wil krijgen voor de regeringspartij."

Meer uit Buitenland

Derde Duitse Patriot-luchtafweersysteem aangekomen in Oekraïne

KYIV (ANP/DPA) - Het derde door Duitsland verstrekte Patriot-luchtafweersysteem is aangekomen in Oekraïne. Dat meldt president Volodymyr Zelensky, die de laatste weken benadrukte dat zijn land de luchtafweer nodig moest uitbreiden om het luchtruim veilig te houden.

1 uur geleden
Trump: Harris is makkelijker te verslaan dan Biden

NEW YORK (ANP) - Donald Trump denkt dat Kamala Harris bij de presidentsverkiezingen in november makkelijker te verslaan is dan Joe Biden was geweest. Dat zei de oud-president zondag op CNN. Trump en zijn campagne vielen na de terugtrekking van Biden zowel de president als vicepresident Harris aan op social media.

2 uur geleden
Ook Californische gouverneur Newsom schaart zich achter Harris

SACRAMENTO (ANP) - De gouverneur van de staat California Gavin Newsom heeft zijn steun uitgesproken voor Kamala Harris als de Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Newsom gold de afgelopen weken als de belangrijkste rivaal voor Harris in het geval dat Joe Biden uit de race zou stappen. Dat deed de president zondag.

4 uur geleden
Team Kamala Harris begonnen met campagnetelefoontjes

WASHINGTON (ANP) - Medewerkers en medestanders van de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zijn zondag direct begonnen met het voeren van gesprekken om de steun van gedelegeerden te krijgen voor haar nominatie in aanloop naar de Democratische partijconventie in augustus. Een bron meldt aan persbureau Reuters dat een flink team direct na de terugtrekking van Joe Biden is gestart met telefoontjes voor Harris.

6 uur geleden
Zelensky respecteert 'moeilijke, maar sterke beslissing' Biden

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zondagavond gereageerd op het nieuws dat Joe Biden zich terugtrekt uit de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zelensky prees Biden om deze "moeilijke, maar sterke beslissing".

6 uur geleden
Witte Huis benadrukt dat Biden termijn als president afmaakt

WASHINGTON (ANP) - Het Witte Huis heeft zondag benadrukt dat Joe Biden zijn termijn als president afmaakt. "President Joe Biden kijkt er naar uit om zijn termijn af te maken en om meer historische resultaten te behalen voor het Amerikaanse volk", zegt een woordvoerder in een verklaring aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. "Hij zal blijven vechten om de vrijheden van Amerikanen te beschermen", aldus de woordvoerder.

8 uur geleden
Vicepresidentskandidaat Vance bekritiseert Biden en Harris

WASHINGTON (ANP) - James David (J.D.) Vance, de Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap, heeft de Amerikaanse president Joe Biden zondag "de slechtste president" genoemd die hij in zijn hele leven heeft meegemaakt. In zijn bericht op X stelt hij ook dat vicepresident Kamala Harris "met iedere stap naast Biden stond".

8 uur geleden