Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Polen ontving tot nu toe 3,8 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne

Polen ontving tot nu toe 3,8 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne

WARSCHAU (ANP/DPA) - Sinds het begin van de Russische aanval op Oekraïne heeft de Poolse grenswacht ruim 3,8 miljoen vluchtelingen uit het buurland geregistreerd. Vrijdag zijn ruim 22.000 mensen de Oekraïens-Poolse grens overgestoken, zo heeft de Poolse grenswacht bekendgemaakt.

In tegenovergestelde richting staken diezelfde dag ruim 25.000 mensen de grens van Polen naar Oekraïne over. Sinds enkele weken zijn er dagelijks meer terugkeerders dan binnenkomers. In totaal zijn sinds het begin van de oorlog op 24 februari ongeveer 1,8 miljoen mensen vanuit Polen naar Oekraïne gereisd. Volgens de autoriteiten zijn dit grotendeels Oekraïense burgers.

Zij reizen meestal naar gebieden die het Oekraïense leger heeft heroverd op Rusland. Er is geen officiële informatie over hoeveel oorlogsvluchtelingen in Polen zijn gebleven en hoeveel naar andere EU-landen zijn doorgereisd. Oekraïne telde meer dan 44 miljoen inwoners voor de Russische invasie op 24 februari. Polen en Oekraïne zijn met elkaar verbonden door een ruim 500 kilometer lange grens.

Discriminatie

De Poolse grenswacht constateerde vrijdag 14 pogingen tot illegale grenspassage vanuit Belarus. Onder hen waren burgers uit Ghana, Guinee, Egypte en India. Mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International beschuldigen Polen van discriminatie van vluchtelingen die niet uit Oekraïne komen.

De Poolse autoriteiten ontkennen schendingen van de mensenrechten en verdedigen hun restrictieve aanpak van vluchtelingen uit Belarus. Zij beschuldigen het land ervan opzettelijk migranten uit niet-Europese landen naar de Poolse grens te sturen.

Meer uit Buitenland

Israël bombardeert Zuid-Gaza na waarschuwing over gijzelaars

KHAN YOUNIS (ANP/AFP) - Israël heeft maandag de stad Khan Younis in het zuiden van Gaza gebombardeerd nadat Hamas had gewaarschuwd dat geen enkele Israëlische gijzelaar het gebied levend zou verlaten, tenzij gevangenen werden vrijgelaten.

1 uur geleden
Zelensky: openhartig gesprek met Hongaarse president Orban

BUENOS AIRES (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft maandag gezegd dat hij een "openhartig" gesprek heeft gehad met de Hongaarse president Viktor Orban. Dat gesprek vond plaats tijdens de beëdiging van de Argentijnse president Javier Milei die zondag plaatsvond.

3 uur geleden
Australië: instroom migranten halveren door strakkere visumregels

SYDNEY (ANP) - Australië heeft maandag bekendgemaakt dat het de visumregels voor internationale studenten en laagopgeleide werknemers wil aanscherpen. De instroom van migranten zou daardoor de komende twee jaar kunnen halveren. De regering wil een naar eigen zeggen "kapot" migratiesysteem herzien.

3 uur geleden
Netanyahu aan Hamasstrijders: geef jullie over, einde nadert

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Hamasstrijders opgeroepen hun wapens neer te leggen en de strijd te staken. "Ik zeg tegen de terroristen van Hamas: het is afgelopen", zei Netanyahu. "Sterf niet voor Sinwar. Geef je nu over." Met Sinwar verwijst hij naar Yahya Sinwar, de leider van Hamas in de Gazastrook.

10 uur geleden
Zelensky ziet strijdmakker in nieuwe Argentijnse president

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt dat hij met de Argentijnse ultraliberale president Javier Milei een nieuwe bondgenoot heeft in de strijd tegen Rusland. Tijdens zijn bezoek aan Buenos Aires omhelsde Zelensky Milei en zei hij "overtuigd te zijn dat de samenwerking tussen Oekraïne en Argentinië zal toenemen".

11 uur geleden
Hamas: Israël krijgt geen gijzelaars terug zonder onderhandelen

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - De gewapende vleugel van Hamas heeft gezegd dat Israël geen van zijn gijzelaars zal kunnen terughalen, tenzij het gesprekken aanknoopt over het ruilen van gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen in Israël. Anders zal geen van de gegijzelden levend de Gazastrook verlaten, aldus de Al Qassam-brigades.

14 uur geleden
Voorzitter wil op tijd klimaattop afronden: 'zou eerste ooit zijn'

DUBAI (ANP) - Als het aan de voorzitter van de klimaattop in Dubai ligt, is de COP dit jaar écht op de laatste dag afgelopen. "Dat zou de eerste ooit zijn", lacht Hilde Stroot van Oxfam Novib, die de onderhandelingen nauw in de gaten houdt. Toch zijn partijen deze top ook verrast door de vaart van de Verenigde Arabische Emiraten.

14 uur geleden