Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Polen naar koppositie in NAVO met defensie-uitgaven

Polen naar koppositie in NAVO met defensie-uitgaven

WARSCHAU (ANP) - Na de Russische invasie in Oekraïne streeft buurland Polen wat betreft zijn defensie-uitgaven naar de koppositie binnen het NAVO-bondgenootschap. De Poolse regering overweegt 5 procent van het nationaal inkomen te gaan uitgeven aan verdediging. Dat is veel meer dan elk ander lid van de westerse defensie-alliantie, melden Poolse media.

Voorzitter Jarosław Kaczynski van de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid zei tijdens een toespraak in de stad Plock dat binnenkort 3 procent wordt gehaald, en dat dat op termijn 5 procent moet worden "zodat Rusland ons niet zal aanvallen". Kaczynski, die wordt beschouwd als de leider van het Oost-Europese land, benadrukte dat "onze bondgenoten" Polen zullen helpen, "maar alleen als we in staat zijn om onszelf te verdedigen." Eerder dit jaar was al besloten de omvang van de Poolse strijdkrachten ruim te verdubbelen.

Griekenland besteedde vorig jaar 3,82 procent van het nationaal inkomen aan verdediging, de Verenigde Staten 3,52 procent, volgens voorlopige cijfers. De NAVO-staten kwamen ooit een norm van 2 procent overeen, die bijvoorbeeld door Nederland nog niet wordt gehaald. De Russische agressie doet de investeringen in defensie stijgen.

Meer uit Buitenland

Experts: oorlog Oekraïne veroorzaakt 150 miljoen ton CO2-uitstoot

DUBAI (ANP/AFP) - De oorlog tussen Rusland en Oekraïne die sinds vorig jaar februari aan de gang is, heeft ongeveer 150 miljoen ton aan CO2-uitstoot veroorzaakt. Dat is meer dan de jaarlijkse uitstoot van een land als België, zei een Oekraïense onderminister maandag op de klimaattop in Dubai.

49 minuten geleden
Passagiers al dagen vast op luchthaven München

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Door plotseling winterweer afgelopen weekend met veel sneeuw zit een groep passagiers inmiddels al meer dan twee dagen vast op het vliegveld van München, de op een na grootste luchthaven van Duitsland. Internationale passagiers klagen op X dat hun beloofde verdere vlucht al meerdere keren werd geannuleerd.

1 uur geleden
Media: Poetin deze week naar Saudi-Arabië en VAE

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin brengt volgens Russische media deze week nog een bezoek aan Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Poetin gaat weinig naar het buitenland sinds Russische strijdkrachten buurland Oekraïne binnenvielen begin 2022.

2 uur geleden
Hamas ontkent verkrachtingen bij aanval van 7 oktober

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP) - Hamas ontkent vrouwen te hebben verkracht bij de aanval van 7 oktober op Israël. De beweging noemt de aantijgingen van Israëlische kant over seksueel geweld "leugens".

2 uur geleden
Palestijns persbureau: 50 doden bij Israëlische aanval op scholen

RAMALLAH (ANP/RTR) - Bij Israëlische aanvallen op het noorden van de Gazastrook zijn volgens het Palestijnse persbureau WAFA vijftig mensen gedood. De Israëlische bombardementen zijn volgens WAFA uitgevoerd op twee scholen. Het bericht kan niet worden geverifieerd.

2 uur geleden
Turkije fel tegen jacht Israël op Hamas in buitenland

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije waarschuwt voor ernstige gevolgen als Israël probeert Hamasleden in het buitenland aan te pakken. De Turkse regering reageert op berichten dat Israël jacht maakt op Hamasleden die buiten de Palestijnse gebieden wonen, bijvoorbeeld in Turkije.

3 uur geleden
VN: 1,9 miljoen mensen op de vlucht in Gazastrook

GAZA-STAD (ANP) - De UNRWA, de Palestijnse vluchtelingentak van de Verenigde Naties, meldt dat er 1,9 miljoen Gazanen ontheemd zijn geraakt door de oorlog tussen Israël en Hamas. "Het gaat om meer dan 80 procent van de inwoners van Gaza", aldus de UNRWA op X.

5 uur geleden