Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Polen naar koppositie in NAVO met defensie-uitgaven

Polen naar koppositie in NAVO met defensie-uitgaven

WARSCHAU (ANP) - Na de Russische invasie in Oekraïne streeft buurland Polen wat betreft zijn defensie-uitgaven naar de koppositie binnen het NAVO-bondgenootschap. De Poolse regering overweegt 5 procent van het nationaal inkomen te gaan uitgeven aan verdediging. Dat is veel meer dan elk ander lid van de westerse defensie-alliantie, melden Poolse media.

Voorzitter Jarosław Kaczynski van de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid zei tijdens een toespraak in de stad Plock dat binnenkort 3 procent wordt gehaald, en dat dat op termijn 5 procent moet worden "zodat Rusland ons niet zal aanvallen". Kaczynski, die wordt beschouwd als de leider van het Oost-Europese land, benadrukte dat "onze bondgenoten" Polen zullen helpen, "maar alleen als we in staat zijn om onszelf te verdedigen." Eerder dit jaar was al besloten de omvang van de Poolse strijdkrachten ruim te verdubbelen.

Griekenland besteedde vorig jaar 3,82 procent van het nationaal inkomen aan verdediging, de Verenigde Staten 3,52 procent, volgens voorlopige cijfers. De NAVO-staten kwamen ooit een norm van 2 procent overeen, die bijvoorbeeld door Nederland nog niet wordt gehaald. De Russische agressie doet de investeringen in defensie stijgen.

Meer uit Buitenland

Rushdie aan beademing, verliest mogelijk oog na steekpartij

BUFFALO (ANP/RTR) - Schrijver Salman Rushdie ligt aan de beademing en verliest waarschijnlijk één oog na de steekpartij in Chautauqua in de staat New York. Zijn literair agent meldt in een verklaring dat "het nieuws niet goed is". Eerder werd gemeld dat Rushdie werd geopereerd nadat hij per helikopter naar het ziekenhuis was gebracht.

2 uur geleden
18-jarige scooterrijder omgekomen door aanrijding in Apeldoorn

APELDOORN (ANP) - Door een ongeval op de Laan van Orden in Apeldoorn is vrijdagavond een 18-jarige scooterrijder om het leven gekomen. De scooter kwam iets voor 22.00 uur frontaal in botsing met een auto.

2 uur geleden
Ook Huis VS keurt plannen goed voor klimaat, zorg en belastingen

WASHINGTON (ANP/AFP) - Zoals verwacht heeft ook het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden het klimaat-, belasting- en gezondheidszorgplan van president Joe Biden goedgekeurd. Het door de Democraten gecontroleerde Huis stemde met 220-207 voor het plan.

2 uur geleden
Verdachte geïdentificeerd van steekpartij schrijver Rushdie

BUFFALO (ANP/RTR) - De politie heeft de identiteit bekendgemaakt van de verdachte die de vermaarde schrijver Salman Rushdie neerstak vlak voor een lezing in Chautauqua, circa 470 kilometer ten noordwesten van de stad New York. Het gaat om een 24-jarige man uit New Jersey. Over de toestand van Rushdie is verder niets bekend.

5 uur geleden
Trump onderzocht voor schending Spionagewet

WASHINGTON (ANP/RTR) - Er loopt een onderzoek naar de Amerikaanse oud-president Donald Trump wegens mogelijke belemmering van de rechtsgang en schendingen van de Spionagewet. Dat blijkt uit het vrijdag vrijgegeven huiszoekingsbevel op basis waarvan de FBI maandag het buitenhuis van Trump in Florida doorzocht.

6 uur geleden
WSJ: 'topgeheime' documenten gevonden bij inval in huis Trump

NEW YORK (ANP/AFP) - De FBI heeft tijdens de doorzoeking van het landgoed van Donald Trump in Florida documenten aangetroffen die als "topgeheim" waren gemarkeerd, meldt The Wall Street Journal. Volgens de krant ging het om elf verzamelingen documenten.

7 uur geleden
Eerste graanschip voor Afrika in Oekraïense haven sinds invasie

KIEV (ANP/RTR) - Het eerste graanschip naar Afrika sinds de Russische invasie van Oekraïne is vrijdag aangemeerd in de haven van Pivdennyi, ten noordoosten van Odessa. "Het vrachtschip Brave Commander is aangekomen in de zeehaven van Pivdennyi. Zeer binnenkort zal (Oekraïens) graan worden geleverd aan Ethiopië", schrijft de Oekraïense minister Oleksandr Koebrakov van Infrastructuur op Twitter.

8 uur geleden