Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Polen moet miljoen euro per dag betalen in rechtsstaatruzie

Polen moet miljoen euro per dag betalen in rechtsstaatruzie

LUXEMBURG (ANP) - Polen moet elke dag een miljoen euro betalen zolang een tuchtcollege voor rechters niet is opgeheven. Deze dwangsom is bedoeld om het EU-land te dwingen om alsnog te luisteren naar het Europees Hof van Justitie.

De Europese Commissie had het hof om de strafmaatregel gevraagd omdat de regering in Warschau maar niet bij wil draaien in het slepende conflict met Brussel over de hervormingen van de Poolse rechterlijke macht. Die tasten de onafhankelijkheid van de Poolse rechtspraak aan, vindt Brussel, wat het Europees Hof in juli beaamde.

De Poolse regering is woedend en spreekt van "machtsmisbruik en chantage". Het hof "treedt buiten zijn bevoegdheden", zegt onderminister van Justitie Sebastian Kaleta. Polen kan weigeren de dwangsom over te maken naar de Europese Commissie, maar dat baat het land niet. Het bedrag kan ook worden ingehouden op EU-subsidies die het land ontvangt.

Coronaherstelfonds

Het juridische getouwtrek met de Europese instellingen begint een wissel te trekken op de Poolse schatkist. Het hof in Luxemburg legde Polen vorige maand ook al een dwangsom op omdat het land weigert een kolenmijn te sluiten die Tsjechisch grondgebied zou vervuilen. Dat kost Polen een half miljoen per dag. De ruzie over de rechtsstaat houdt ook de uitkering van miljarden euro's uit het Europese coronaherstelfonds aan Polen op.

Uit de hoogte van een dwangsom spreekt doorgaans onder meer hoe ernstig het Europees Hof het verzuim vindt. Een paar jaar geleden hield het hof het nog op 100.000 euro per dag, in weer een andere Poolse zaak.

Rechtsorde

Het Europees Hof droeg Polen in juli op het tuchtcollege te schorsen. Als het land dat blijft nalaten, dreigt er "ernstige en onherstelbare schade aan de rechtsorde van de Europese Unie en aan de waarden waarop de unie is gegrondvest, in het bijzonder de rechtsstaat", stelt het hof. Polen mag dan hebben aangekondigd het toezicht op rechters anders te willen regelen, maar hoe blijft onduidelijk. Het tuchtcollege heeft nog steeds rechtsmacht en in gang gezet onderzoek naar sommige rechters lijkt gewoon door te gaan.

Na de nederlaag bij het Europees Hof vroeg de Poolse regering het eigen grondwettelijk hof om uit te spreken dat het Pools recht soms boven het EU-recht gaat. Daar kan Warschau zich niet achter verschuilen, stelt de vicepresident van het hof in een eerste weerwoord tegen die uitspraak.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 1 maand geleden
steeds meer komen de dictatortrekken aan het licht. afschappen dat peperdure stelletje ongekozen zakkenvullers. in MIJN huis maak IK de dienst uit en niet de buren.
J. Davidse. 1 maand geleden
Als overleg niet werkt om je huichelideeën aan een lidstaat op te leggen kan je het altijd met chantage en afpersing proberen. Zijn er nog burgers in Europa die geen braakneigingen krijgen van die corrupte dictators in Brussel?
JoMePi 1 maand geleden
Het grote treiteren is begonnen Het is bij de EU my way of the highway .heerlijk democratisch. Ik zeg Polen laat je niet kisten door die drammers in Brussel die de mazzel hebben dat ze onze centjes mogen uitgeven.

Meer uit Buitenland

Frankrijk weer bereid tot overleg met VK over illegale migratie

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - Frankrijk is weer bereid met het Verenigd Koninkrijk te praten over illegale migratie. Maar alleen als de Britten openstaan voor serieuze discussies, aldus binnenlandminister Gérald Darmanin. De landen raakten afgelopen week verwikkeld in een ruzie over het toenemende aantal migranten dat via het Kanaal reist.

2 uur geleden
Biden verwacht Omikron ook in Amerika, ziet geen reden tot paniek

WASHINGTON (ANP) - Het is slechts een kwestie van tijd totdat de coronavariant Omikron ook in de Verenigde Staten is. Die nieuwe variant is een reden tot bezorgdheid, maar geen reden tot paniek, vindt de Amerikaanse president Joe Biden.

3 uur geleden
Vermeend Epstein-handlanger Maxwell verschijnt in rechtbank

NEW YORK (ANP/RTR) - Ghislaine Maxwell is maandag in de rechtbank van New York verschenen bij de start van het proces tegen haar. De socialite wordt ervan verdacht de handlanger te zijn geweest van zedendelinquent Jeffrey Epstein, haar ex-partner.

5 uur geleden
ECDC: tot nu toe 33 Omikron-gevallen in EU

SOLNA (ANP) - In de Europese Unie zijn tot nu toe 33 mensen positief getest op de Omikron-variant van het coronavirus. Zij zijn allemaal onlangs in Afrika geweest. De virusversie is behalve in Nederland ook vastgesteld in België, Duitsland, Italië, Portugal, Oostenrijk, Tsjechië en Denemarken.

5 uur geleden
Alle volwassenen in VK kunnen boostershot krijgen

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk gaat alle volwassenen een boostershot aanbieden. Nu krijgen alleen 40-plussers en risicogroepen een extra dosis van een coronavaccin. Het nieuwe advies van vaccinatiecomité JCVI komt op een moment waarop er steeds meer zorgen zijn over de Omikron-variant van het coronavirus.

6 uur geleden
Andersson voor tweede keer in week tijd verkozen tot premier

STOCKHOLM (ANP/AFP) - Magdalena Andersson is voor de tweede keer in een week tijd door het parlement naar voren geschoven als premier van Zweden. Ze gaat een minderheidsregering leiden die bestaat uit alleen haar eigen sociaaldemocratische partij.

8 uur geleden
Iran wil niet rechtstreeks met VS praten over kernprogramma

WENEN (ANP/DPA) - Iran blijft weigeren om rechtstreeks met de Verenigde Staten te onderhandelen over het redden van het atoomakkoord uit 2015. Het internationale overleg over mogelijkheden om die deal nieuw leven in te blazen gaat maandag verder na maanden te hebben stilgelegen, maar er lijkt vooralsnog geen uitzicht te zijn op een doorbraak.

8 uur geleden