Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Polen kiest tussen conservatief en liberaal

Polen kiest tussen conservatief en liberaal

WARSCHAU (ANP) - De Polen kiezen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen zondag tussen de conservatieve, nationalistische Andrzej Duda en de liberale, pro-Europese uitdager Rafal Trzaskowski. Duda is de zittende president die herkozen wil worden en Trzaskowski is burgemeester van hoofdstad Warschau. Duda won eind juni de eerste ronde ruim met 43,5 procent van de stemmen bij een voor Poolse begrippen hoge opkomst (64,5 procent).

De twee kemphanen konden het er niet over eens worden waar ze een tv-debat zouden houden, en dat ging dus niet door. Welke koers het land van ruim 38 miljoen inwoners inslaat, is volgens opiniepeilers nog niet duidelijk. Wel hebben Duda, zijn regering en partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) het voordeel dat ze de coronacrisis in het land volgens veel Polen goed hebben aangepakt. Ook is extra steun aan gepensioneerden en de invoering van kindergeld goed gevallen.

Aan het Burgerplatform, waar Trzaskowski kandidaat voor is, hebben sommige kiezers nare herinneren door ingrijpende bezuinigingen uit de regeerperiode van het platform voordat de rechtse PiS-regering in 2015 aan de macht kwam. Maar zeker is de eindzege niet voor president Duda. Want als veel kiezers die in de eerste ronde op inmiddels uitgevallen kandidaten stemden, zondag voor de liberale burgemeester gaan, kan Duda het onderspit delven.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Erdogan waarschuwt voor escalatie gasconflict Middellandse Zee

ANKARA (ANP/RTR/DPA) - De Turkse president Erdogan heeft gewaarschuwd voor de gevolgen als een Turks onderzoeksschip in de Middellandse Zee wordt aangevallen. De Oruc Reis zoekt daar naar olie en gas en volgens de Turkse leider zal bij agressie tegen het schip een "hoge prijs" betaald moeten worden.

39 minuten geleden
Netanyahu: deal met Emiraten 'begin van een nieuw tijdperk'

JERUZALEM (ANP/AFP) - De deal tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten is het begin van een "nieuw tijdperk" voor Israël en de Arabische wereld. Dat zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die benadrukte dat het akkoord niet betekent dat de annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever nu definitief van de baan is.

1 uur geleden
WHO: geen bewijs voor verspreiding coronavirus via eten

GENÈVE (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie benadrukt dat er geen bewijs is dat het coronavirus zich kan verspreiden via voedsel. De WHO reageerde op berichten dat het virus is aangetroffen in geïmporteerd bevroren voedsel en op verpakkingen van levensmiddelen in China.

2 uur geleden
Israël schort annexatie Palestijnse gebieden op na akkoord

JERUZALEM (ANP/RTR/AFP) - Israël schort de internationaal uiterst omstreden annexatie van Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever op. Dat maakte de Amerikaanse president Trump bekend. De stap maakt deel uit van een historisch, door Washington bemiddeld akkoord tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

4 uur geleden
Amerikaanse recherche doet mee aan onderzoek explosie Beiroet

WASHINGTON/BEIROET (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse recherche doet mee aan het internationale onderzoek naar de oorzaak van de verwoestende explosie vorige week in de Libanese hoofdstad Beiroet. De FBI treedt toe tot het team van Libanese en internationale onderzoekers, aldus een topdiplomaat van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

4 uur geleden
Wereldwijd dodental door pandemie boven de 750.000

BALTIMORE (ANP) - Het coronavirus heeft wereldwijd inmiddels het leven gekost aan meer dan 750.000 patiënten. Bij ruim 20 miljoen mensen is vastgesteld dat ze besmet zijn geraakt.

5 uur geleden
Wit-Russisch regime begint gevangenen vrij te laten

MINSK (ANP/RTR/AFP) - Het Wit-Russische regime is begonnen gevangenen vrij te laten die de afgelopen dagen waren opgepakt tijdens demonstraties tegen dictator Loekasjenko. Van de betogers die in de hoofdstad Minsk vrijkwamen, hadden sommige blauwe plekken. Ze zeiden dat ze dicht opeengepakt in cellen hadden gezeten. Gevangen zouden zijn mishandeld, bijvoorbeeld afgeranseld.

7 uur geleden