Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Polen en Hongarije buigen niet voor druk Europese Unie

Polen en Hongarije buigen niet voor druk Europese Unie

BOEDAPEST (ANP) - Polen en Hongarije buigen niet voor de druk van de rest van de Europese Unie in het conflict over financiële steun en het naleven van democratische regels. Het koppelen van subsidies aan de rechtstaat is een slechte oplossing met het risico dat de unie in de toekomst uiteenvalt, zei de Poolse premier Morawiecki op bezoek bij zijn Hongaarse bondgenoot Orbán.

De twee regeringsleiders noemen de huidige voorstellen van Brussel onacceptabel. Zij verdedigden hun veto tegen de Europese meerjarenbegroting en het speciale coronasteunfonds van 750 miljard euro, omdat er de naleving van de rechtstaat aan verbonden is.

Hongarije en Polen zien daarin een inmenging in binnenlandse aangelegenheden. Zij liggen onder vuur omdat ze in hun land hervormingen doorvoeren die indruisen tegen de normen en waarden van de unie. Ze beïnvloeden bijvoorbeeld de onafhankelijkheid van de rechtspraak, media en wetenschap.

Ondergrens

De andere EU-landen, de Europese Commissie en het Europees Parlement dringen er bij Boedapest en Warschau op aan hun verzet op te geven. Bedrijven en burgers staan te springen om steun om de coronacrisis door te komen, beklemtonen ze. Hongarije en Polen willen de begroting en het herstelfonds wel degelijk graag "snel" goedkeuren, zeggen zij. Mits de strenge rechtstaatregels daarvan worden losgemaakt en worden bewaard voor een eventuele wijziging van het EU-verdrag, "zoals het hoort".

Over het pakket, de koppeling met de rechtstaat inbegrepen, valt echter niet meer te onderhandelen, waarschuwden een aantal andere EU-landen en het Europees Parlement al. Nederland noemde de voorgestelde rechtstaatregels "echt de ondergrens".

Decembertop

Orbán en Morawiecki blijven samen optrekken en houden de gelederen gesloten, bezweren ze. "Noch Polen noch Hongarije zal een voorstel accepteren dat de ander onaanvaardbaar vindt". Hun derde medestander Slovenië schoof donderdag niet aan en heeft zijn bijval ook niet in een veto omgezet.

Als de ruzie voortduurt, zal die moeten worden beslecht op de jaarlijkse decembertop van de Europese leiders over twee weken.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 86 1 maand geleden
orban--poot stijf houden. weg met dat geldverslindende brusselse monster.
MarkJohan 1 maand geleden
Hongarije en Polen hebben het beter voor mekaar
Eddie1 1 maand geleden
Ja dan zit er geen andere mogelijkheid in dan uit de eu te knikkeren.Ze willen wel de lusten maar niet de lasten Typisch oost europees.

Meer uit Buitenland

Biden laat Amerikaanse overheid meer Amerikaans inkopen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden wil dat Amerikaanse overheidsorganisaties meer Amerikaans gaan inkopen. Daarvoor heeft hij een bevel ondertekend. Met de stap lost de nieuwe president meteen zijn verkiezingsbelofte in om een 'Buy American'-plan op te stellen.

48 minuten geleden
Biden belt Merkel: meer actie nodig tegen coronapandemie

WASHINGTON/BERLIJN (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft maandag gebeld met de Duitse bondskanselier Merkel. Van de Europese leiders hadden de Britse premier Johnson en de Franse president Macron eerder al een gesprek met de nieuwe machthebber in Washington.

2 uur geleden
AstraZeneca: vaccin werkt wel bij veel 65-plussers

CAMBRIDGE/BERLIJN/BRUSSEL (ANP/RTR) - Berichten dat het vaccin van AstraZeneca maar bij 8 procent van de 65-plussers effectief is, zijn compleet onjuist. Dat stelt de Brits-Zweedse farmaceut in reactie op artikelen in Duitse media.

2 uur geleden
Nederland: oppositieleider kan niet meer namens Venezuela spreken

BRUSSEL (ANP) - De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó kan niet meer namens Venezuela spreken, vindt Nederland. Wel blijft hij "een belangrijke gesprekspartner namens de oppositie", zegt buitenlandminister Stef Blok.

4 uur geleden
Centre Pompidou Parijs vier jaar dicht voor renovatie

PARIJS (ANP/AFP) - Centre Pompidou in Parijs gaat vanaf eind 2023 vier jaar dicht voor een grondige renovatie. Een opknapbeurt voor het toonaangevende centrum voor moderne kunst in de Franse hoofdstad is noodzakelijk, zegt directeur Serge Lasvignes tegen Franse media. "Het gebouw lijdt. We hebben geen keus meer." De kosten worden geraamd op ruim 200 miljoen euro.

4 uur geleden
EU: onacceptabel dat Britten EU-ambassadeur niet voor vol aanzien

BRUSSEL (ANP) - Dat het Verenigd Koninkrijk de EU-ambassadeur in Londen in rang heeft teruggezet, is onacceptabel. De Britse regering moet vertegenwoordigers van de Europese Unie zo snel mogelijk weer als die van volwaardige landen behandelen, waarschuwt de Europese Unie.

4 uur geleden
VS verlengen inreisbeperkingen voor Europeanen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten verlengen de reisbeperkingen voor EU-burgers, Britten en Brazilianen en voegen daar Zuid-Afrika aan toe vanwege de besmettelijke coronavariant in dat land.

4 uur geleden