Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Polen en Hongarije buigen niet voor druk Europese Unie

Polen en Hongarije buigen niet voor druk Europese Unie

BOEDAPEST (ANP) - Polen en Hongarije buigen niet voor de druk van de rest van de Europese Unie in het conflict over financiële steun en het naleven van democratische regels. Het koppelen van subsidies aan de rechtstaat is een slechte oplossing met het risico dat de unie in de toekomst uiteenvalt, zei de Poolse premier Morawiecki op bezoek bij zijn Hongaarse bondgenoot Orbán.

De twee regeringsleiders noemen de huidige voorstellen van Brussel onacceptabel. Zij verdedigden hun veto tegen de Europese meerjarenbegroting en het speciale coronasteunfonds van 750 miljard euro, omdat er de naleving van de rechtstaat aan verbonden is.

Hongarije en Polen zien daarin een inmenging in binnenlandse aangelegenheden. Zij liggen onder vuur omdat ze in hun land hervormingen doorvoeren die indruisen tegen de normen en waarden van de unie. Ze beïnvloeden bijvoorbeeld de onafhankelijkheid van de rechtspraak, media en wetenschap.

Ondergrens

De andere EU-landen, de Europese Commissie en het Europees Parlement dringen er bij Boedapest en Warschau op aan hun verzet op te geven. Bedrijven en burgers staan te springen om steun om de coronacrisis door te komen, beklemtonen ze. Hongarije en Polen willen de begroting en het herstelfonds wel degelijk graag "snel" goedkeuren, zeggen zij. Mits de strenge rechtstaatregels daarvan worden losgemaakt en worden bewaard voor een eventuele wijziging van het EU-verdrag, "zoals het hoort".

Over het pakket, de koppeling met de rechtstaat inbegrepen, valt echter niet meer te onderhandelen, waarschuwden een aantal andere EU-landen en het Europees Parlement al. Nederland noemde de voorgestelde rechtstaatregels "echt de ondergrens".

Decembertop

Orbán en Morawiecki blijven samen optrekken en houden de gelederen gesloten, bezweren ze. "Noch Polen noch Hongarije zal een voorstel accepteren dat de ander onaanvaardbaar vindt". Hun derde medestander Slovenië schoof donderdag niet aan en heeft zijn bijval ook niet in een veto omgezet.

Als de ruzie voortduurt, zal die moeten worden beslecht op de jaarlijkse decembertop van de Europese leiders over twee weken.

Meer uit Buitenland

Tientallen doden door bomaanslag in Pakistan

ISLAMABAD (ANP/RTR/AFP) - Een zelfmoordterrorist heeft vrijdag een bom laten afgaan bij een religieuze bijeenkomst in de Pakistaanse provincie Balochistan. Er zijn zeker 52 doden en 58 gewonden gevallen, aldus een lokale gezondheidsfunctionaris.

45 minuten geleden
Dodental explosie Nagorno-Karabach loopt op tot 170

STEPANAKERT (ANP/AFP) - Bij een grote explosie in Nagorno-Karabach zijn afgelopen maandag zeker 170 mensen om het leven gekomen. De autoriteiten meldden eerder dat er 68 doden waren, maar hebben het dodental nu flink verhoogd. Toen was er ook nog sprake van bijna driehonderd gewonden en 105 vermisten. De oorzaak van de ontploffing is niet bekend.

1 uur geleden
Concert in Moskou voor verjaardag annexaties Oekraïense regio's

MOSKOU (ANP/DPA) - Op het Rode Plein in Moskou wordt vrijdagmiddag een concert gegeven om te vieren dat Rusland een jaar geleden delen van Oekraïne heeft geannexeerd. Onder de artiesten die optreden zijn Dima Bilan, Sergej Lazarev en Polina Gagarina. Het concert is aan de vooravond van de Dag van Hereniging zoals president Poetin de 30e september heeft genoemd toen hij voor de internationaal niet erkende annexatie tekende van Cherson, Donetsk, Loehansk en Zaporizja.

2 uur geleden
Republikeinen openen onderzoek naar afzettingsprocedure Biden

WASHINGTON (ANP/RTR) - Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zijn een onderzoek begonnen die uit zou kunnen monden in een afzettingsprocedure tegen president Joe Biden. Een commissie moet onderzoeken of Biden mogelijke geprofiteerd zou hebben van zakelijke relaties van zijn familieleden tijdens zijn vicepresidentschap en zijn invloed zou hebben misbruikt. Tijdens de eerste hoorzitting kwam nog geen hard bewijs op tafel.

2 uur geleden
Poetin spreekt met ex-commandant van Wagner Groep

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft met een ex-commandant van huurlingenbedrijf de Wagner Groep, Andrej Trosjev, gesproken over de inzet van vrijwilligers in de oorlog in Oekraïne. Een onderminister van Defensie, Joenoes-Bek Jevkoerov, was ook bij het onderhoud aanwezig. Poetin zou Trosjev hebben gevraagd om vrijwilligers voor de strijd in Oekraïne te regelen.

3 uur geleden
Tweede lozing afvalwater Fukushima gepland voor volgende week

TOKIO (ANP/AFP) - Japan gaat volgende week een tweede lading afvalwater van de verwoeste kerncentrale Fukushima in zee lozen, heeft de Japanse energiemaatschappij Tokyo Electric Power Company (TEPCO) gemeld. De eerste lozing vond plaats op 24 augustus. "De inspecties na de eerste lozing zijn voltooid. De tweede lozing vindt plaats op 5 oktober", zei TEPCO donderdag.

5 uur geleden
Dit jaar al meer dan 400.000 migranten Darien Gap overgestoken

PANAMA-STAD (ANP/AFP) - Het aantal migranten dat op weg is naar de Verenigde Staten en daarvoor de Darien Gap oversteekt is dit jaar gestegen tot meer dan 400.000, heeft de Panamese regering donderdag gezegd. Dat is 62 procent meer dan het aantal migranten dat vorig jaar dit junglegebied op de grens van Panama en Colombia overstak.

5 uur geleden