Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Polen: Duitsland wil EU veranderen in Vierde Rijk

Polen: Duitsland wil EU veranderen in Vierde Rijk

WARSCHAU (ANP/AFP) - Jaroslaw Kaczynski, de leider van de Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), heeft in een kranteninterview Duitsland ervan beschuldigd van de EU een federaal "Duits Vierde Rijk" te willen maken. Hij maakt daarmee een directe verwijzing naar het naziregime onder Adolf Hitler dat bekendstond als het Derde Rijk.

In een gesprek met het extreemrechtse dagblad GPC zei Kaczynski dat sommige landen "niet enthousiast zijn over het vooruitzicht dat een Duits Vierde Rijk wordt gebouwd op het fundament van de EU. Als wij Polen het eens waren met dit soort moderne onderwerping, zouden we op verschillende manieren worden gedegradeerd", aldus de PiS-leider. Hij voegde eraan toe dat het Europese Hof van Justitie wordt gebruikt als "instrument" voor federalistische ideeën.

Polen en de EU liggen al geruime tijd met elkaar overhoop, met name over ingrepen die de PiS deed in het rechtssysteem. De EU vreest dat hierdoor de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht is aangetast. Het Poolse Constitutioneel Tribunaal sprak eerder dit jaar bovendien tot tweemaal toe uit dat de Poolse grondwet soms boven het Europees recht gaat. Reden voor de EU een nieuwe strafprocedure tegen het land te beginnen. Die kan uiteindelijk leiden tot boetes en dwangsommen.

Tijdens het bezoek van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz aan Warschau eerder deze maand, zei de Poolse premier Mateusz Morawiecki dat de steun van de huidige Duitse regering voor het EU-federalisme "utopisch en daarom gevaarlijk" is.

Meer uit Buitenland

Boris Johnson treedt af als parlementslid om partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - De Britse oud-premier Boris Johnson treedt af als lid van het Lagerhuis om een onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. Volgens Britse media heeft hij zijn zetel voor het district Uxbridge and South Ruislip per direct ingeleverd. Johnson zegt in een verklaring dat hij de resultaten van een parlementair onderzoek heeft ontvangen en dat die onderzoekscommissie hem uit het parlement probeerde te duwen.

2 uur geleden
Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

3 uur geleden
Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

5 uur geleden
Poetin: Oekraïens offensief is begonnen, maar onsuccesvol

MOSKOU (ANP/RTR) - Niet alleen internationale media en waarnemers stellen dat Oekraïne is begonnen met het langverwachte offensief, dat denkt ook de Russische president Vladimir Poetin. Hij zegt dat de aanval nog niet succesvol is en dat de Oekraïners nog geen van hun doelen hebben bereikt.

5 uur geleden
VN: onafhankelijk onderzoek naar doorbraak Kachovka-dam nodig

GENÈVE (ANP/DPA) - Er is eerst meer onderzoek nodig rond het instorten van de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraïne om vast te stellen wat er is gebeurd. "De omstandigheden van het incident zijn vooralsnog te onduidelijk", stelt woordvoerder Jeremy Laurence van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties OHCHR. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te spreken van een oorlogsmisdaad.

6 uur geleden
Berlusconi terug in het ziekenhuis voor controles

MILAAN (ANP) - De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is vrijdag weer opgenomen in het ziekenhuis. Zijn dokters zeggen tegen Italiaanse media dat het om controles gaat vanwege zijn chronische leukemie. De controles zijn weliswaar enkele dagen naar voren gehaald, maar er zou volgens dokters en partijgenoten geen reden zijn voor paniek.

7 uur geleden
Poetin: tactische kernwapens kunnen begin juli naar Belarus

SOTSJI (ANP/RTR) - De voorbereidingen om Russische kernwapens op te kunnen stellen in Belarus worden op 7 en 8 juli afgerond. Direct daarna gaan de wapens die kant op. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd na een overleg met de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. De verplaatsing was al aangekondigd en met de voorbereidingen was al begonnen.

9 uur geleden