Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Polen begint aan bouw permanente muur langs grens Belarus

Polen begint aan bouw permanente muur langs grens Belarus

WARSCHAU (ANP/AFP/DPA) - Polen is begonnen aan de bouw van een permanente hekwerk langs de grens met Belarus. De 5,5 meter hoge afrastering moet voorkomen dat migranten vanuit Belarus illegaal Polen binnen kunnen komen.

Het 186 kilometer lange hek kost 353 miljoen euro en moet in juni zijn voltooid. Vanwege de grote toestroom van migranten vanuit Belarus vorig jaar staat er langs een groot deel van de grens al een tijdelijk hek met prikkeldraad. Het nieuwe hek is niet alleen 3 meter hoger, maar zal ook worden uitgerust met bewegingssensoren en camera's.

Migranten probeerden vorig jaar via Belarus massaal naar de Europese Unie te reizen. Een deel slaagde daar in, maar anderen kwamen in het grensgebied vast te zitten vanwege de opgeschroefde beveiliging in Polen andere EU-buurlanden van Belarus. Duizenden mensen zijn inmiddels gerepatrieerd naar Irak, waar de meeste migranten vandaan kwamen.

EU-lidstaten beschuldigden Belarus ervan migranten te helpen bij hun reis naar het Westen, als wraak voor EU-sancties. Belarus ontkende dit en beschuldigde Polen ervan migranten slecht te behandelen. Hoewel het hoogtepunt van de migrantencrisis voorbij is, zijn er ondanks de lage temperaturen nog steeds mensen die de grens proberen over te steken.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden