Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Polen begint aan bouw permanente muur langs grens Belarus

Polen begint aan bouw permanente muur langs grens Belarus

WARSCHAU (ANP/AFP/DPA) - Polen is begonnen aan de bouw van een permanente hekwerk langs de grens met Belarus. De 5,5 meter hoge afrastering moet voorkomen dat migranten vanuit Belarus illegaal Polen binnen kunnen komen.

Het 186 kilometer lange hek kost 353 miljoen euro en moet in juni zijn voltooid. Vanwege de grote toestroom van migranten vanuit Belarus vorig jaar staat er langs een groot deel van de grens al een tijdelijk hek met prikkeldraad. Het nieuwe hek is niet alleen 3 meter hoger, maar zal ook worden uitgerust met bewegingssensoren en camera's.

Migranten probeerden vorig jaar via Belarus massaal naar de Europese Unie te reizen. Een deel slaagde daar in, maar anderen kwamen in het grensgebied vast te zitten vanwege de opgeschroefde beveiliging in Polen andere EU-buurlanden van Belarus. Duizenden mensen zijn inmiddels gerepatrieerd naar Irak, waar de meeste migranten vandaan kwamen.

EU-lidstaten beschuldigden Belarus ervan migranten te helpen bij hun reis naar het Westen, als wraak voor EU-sancties. Belarus ontkende dit en beschuldigde Polen ervan migranten slecht te behandelen. Hoewel het hoogtepunt van de migrantencrisis voorbij is, zijn er ondanks de lage temperaturen nog steeds mensen die de grens proberen over te steken.

Meer uit Buitenland

VN-stemming over klimaatadvies Internationaal Gerechtshof

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties (VN) stemmen woensdag over een voorstel om het Internationaal Gerechtshof te vragen om advies over het tegengaan van klimaatverandering. De stemming in de Algemene Vergadering wordt gehouden op verzoek van eilandstaat Vanuatu, dat wordt bedreigd door de zeespiegelstijging. De verwachting is dat er genoeg steun voor het plan is. Europese landen, waaronder ook Nederland, steunen de resolutie.

1 uur geleden
Biden hoopt dat Netanyahu afziet van juridische hervormingen

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden zegt te hopen dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu afziet van de voorgenomen juridische hervormingen die tot protesten in Israël en een politieke crisis binnen zijn regering hebben geleid. "Zoals meerdere bondgenoten van Israël maak ik me grote zorgen", zei Biden. "Ze kunnen niet doorgaan op deze weg, en dat heb ik min of meer duidelijk gemaakt.' Na enig aandringen door journalisten zei Biden: 'Ik hoop dat hij (Netanyahu) ervan afziet."

3 uur geleden
Biden: Poetins plan voor kernwapens in Belarus 'gevaarlijke praat'

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft het zaterdag aangekondigde plan van de Russische president Vladimir Poetin om kernwapens in buurland Belarus te plaatsen bestempeld als "gevaarlijke" praat. "Dit is een gevaarlijke manier van praten en het is zorgwekkend", zei Biden.

3 uur geleden
Aardbeving met kracht van 4.7 gevoeld op Aruba

ORANJESTAD (ANP) - Een aardbeving met een kracht van 4.7 en een epicentrum in Venezuela, is dinsdag door veel Arubanen gevoeld. De nieuwszender 24ora meldt dat veel mensen op het eiland naar de zender hebben gebeld over trillingen die ze voelden.

6 uur geleden
Schutter Nashville werd behandeld voor 'emotionele stoornis'

NASHVILLE (ANP/RTR) - De schutter die maandagochtend (lokale tijd) op een christelijke basisschool in Nashville drie kinderen en drie volwassenen doodschoot was onder behandeling voor een "emotionele stoornis", maakte politiechef John Drake dinsdag bekend. De 28-jarige Audrey Hale was daarnaast in het bezit van zeven vuurwapens die legaal waren verkregen. Daarvan werden er drie gebruikt tijdens de aanslag.

7 uur geleden
Prins Harry in rechtbank: familie heeft informatie achtergehouden

LONDEN (ANP) - De Britse koninklijke familie heeft informatie achtergehouden voor prins Harry. Dat beweerde de Britse prins dinsdag in de rechtbank van Londen, waar hij samen met enkele andere bekende Britten tegenover uitgever Associated Newspapers staat.

8 uur geleden
Ex-vicepresident Pence moet getuigen over Trump

WASHINGTON (ANP) - Toenmalig vicepresident Mike Pence moet getuigen in een onderzoek naar de poging van de Amerikaanse ex-president Donald Trump de presidentsverkiezingen van 2020 te ondermijnen. Het gaat dan om gesprekken van Pence met zijn baas in aanloop naar de bloedige bestorming van het parlement (Capitool) in Washington door Trump-aanhangers op 6 januari 2021.

9 uur geleden