Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pogacar wint bij debuut Giro d'Italia, slotrit voor Merlier

Pogacar wint bij debuut Giro d'Italia, slotrit voor Merlier

ROME (ANP) - Tadej Pogacar heeft bij zijn eerste deelname meteen de Giro d'Italia gewonnen. De eindzege van de Sloveen van UAE Team Emirates kwam de afgelopen weken nooit in gevaar nadat hij op de tweede dag met winst in een bergrit de roze leiderstrui had veroverd. Pogacar won uiteindelijk zes ritten waaronder de voorlaatste met tweemaal de beklimming van de Monte Grappa.

De slotrit, een veredeld criterium in Rome, werd gewonnen door Tim Merlier. In het klassement eindigde de Colombiaan Daniel Felipe Martínez op bijna tien minuten als tweede. De Britse voormalige Tourwinnaar Geraint Thomas werd derde. Thymen Arensman was als zesde de beste Nederlander.

Pogacar heeft zich ten doel gesteld in één jaar zowel de Giro als de Tour de France te winnen. Het is een ambitieus plan, voor het laatst gerealiseerd door de Italiaan Marco Pantani in 1998. Deel 1 lukte moeiteloos. In de openingsrit liet hij zich nog verrassen door de Ecuadoraan Jhonatan Narváez. Maar nadat Pogacar bij het Santuario di Oropa de leiderstrui voor het eerst had aangetrokken, begon een ongekende heerschappij.

Presentjes

Meestal was niemand in staat weg te rijden bij de door zijn ploeg sterk ondersteunde Pogacar. In de eerste individuele tijdrit was hij de enige die sneller was dan specialist Filippo Ganna. Daarna was hij nog drie keer de beste bij aankomsten bergop en bereikte hij zaterdag in Bassano del Grappa de finish met meer dan twee minuten voorsprong op alle concurrenten.

Presentjes deelde hij op een andere manier uit. De jonge Italiaan Giulio Pellizzari kreeg, nadat hij op de Monte Pana als tweede was geëindigd, de roze trui van de man die hem kort voor de finish was gepasseerd. Op een ander moment pakte Pogacar een bidon van een verzorger aan om die meteen aan de andere kant van de weg aan een fan te overhandigen.

Kwaliteiten

Het bezorgt de 25-jarige Sloveen een aaibaar imago, maar er is vooral waardering voor zijn kwaliteiten als wielrenner. "Uniek, de beste renner met wie ik ooit gefietst heb", zei de Brit Thomas, die Jonas Vingegaard de enige serieuze uitdager noemde mits de Deen na zijn zware val in de Ronde van Baskenland fit aan de start verschijnt van de Tour.

Pogacar gaat zich op hoogte voorbereiden op de Tour de France. "Dit was nog een goede test voor de Tour", sprak hij zaterdag. "Ik wilde de Giro met een goed gevoel afsluiten. Dat is gelukt."

Meer uit Sport

Lucky loser Rus ook in tweede grastoernooi meteen uitgeschakeld

BERLIJN (ANP) - Arantxa Rus is ook bij haar tweede toernooi van dit grasseizoen meteen uitgeschakeld. De beste tennisster van Nederland moest in Berlijn met 3-6 6-2 6-1 haar meerdere erkennen in de Turkse Zeynep Sonmez, de nummer 157 van de wereld. De Zuid-Hollandse staat 99 plekken hoger op de mondiale ranglijst.

1 uur geleden
Sinner kijkt uit naar wedstrijd tegen Griekspoor in Halle

HALLE (ANP) - De Italiaanse tennisser Jannik Sinner heeft zich op positieve wijze uitgesproken over Tallon Griekspoor. De nummer 1 van de wereld is deze week de tegenstander van Griekspoor in de eerste ronde van het grastoernooi van Halle, in Duitsland.

1 uur geleden
Noorse Uno-X Mobility met Kristoff en Cort naar Tour de France

OSLO (ANP) - Wielerploeg Uno-X Mobility start in de Tour de France met de Deen Magnus Cort en de Noor Alexander Kristoff als kopmannen. Zij voeren de selectie van acht renners van het Noorse team aan voor de Ronde van Frankrijk, die op 29 juni van start gaat in Florence in Italië.

2 uur geleden
Meerkampster Broersen beëindigt topsportcarrière

DONGEN (ANP) - Meerkampster Nadine Broersen heeft haar topsportcarrière beëindigd. De 34-jarige atlete kon door een blessure niet deelnemen aan de EK atletiek en had zich niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Parijs.

2 uur geleden
Griekspoor zakt vier plekken na afstaan titel in Rosmalen

ROSMALEN (ANP) - Tennisser Tallon Griekspoor is vier plaatsen gezakt op de wereldranglijst. De beste tennisser van Nederland wist afgelopen weekend zijn titel niet te verdedigen op het grastoernooi van Rosmalen.

6 uur geleden
Golfer DeChambeau opnieuw de beste op US Open

PINEHURST (ANP/RTR) - Golfer Bryson DeChambeau heeft voor de tweede keer de US Open gewonnen. De 30-jarige Amerikaan had over vier dagen één slag minder nodig dan de Noord-Ier Rory McIlroy, eveneens een oud-winnaar.

6 uur geleden
Tennisster Samsonova wint grastoernooi van Rosmalen

ROSMALEN (ANP) - Tennisster Ljoedmila Samsonova heeft het grastoernooi van Rosmalen gewonnen. De als tweede geplaatste Russin was in drie sets te sterk voor Bianca Andreescu uit Canada 4-6 6-3 7-5.

18 uur geleden