Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poetin zegt op overwinningsdag dat land krachtig belangen dient

Poetin zegt op overwinningsdag dat land krachtig belangen dient

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland verdedigt krachtig zijn belangen en verdedigt ook consequent het internationaal recht. Dit zei president Poetin in zijn toespraak op het Rode Plein ter gelegenheid van de dag van de overwinning op nazi-Duitsland. Hij veroordeelde een opleving van ongerechtvaardigde en cynische 'Ruslandfobie', in vooral het Westen. Het is 76 jaar geleden dat de Duitse strijdkrachten op 8 mei 1945 capituleerden. Op het tijdstip van de Duitse overgave was in het oosten van Europa de 9e mei al aangebroken.

Zoals gebruikelijk zijn er in heel Rusland parades met de grootste midden in Moskou. Vorig jaar was er vanwege de pandemie een bescheiden luchtmachtshow, maar dit jaar waren de militairen en hun materieel weer volop aanwezig op het Rode Plein. Het ging om zeker 12.000 man. Parades waarbij zoals gebruikelijk burgers met foto's van gesneuvelden lopen, het 'onsterfelijke regiment', worden ook dit jaar niet gehouden vanwege het coronavirus, meldde de Russische nieuwszender RT.

De Russen noemen de strijd de Grote Vaderlandse Oorlog. Die heeft de bevolking van de Sovjet-Unie gedecimeerd en de infrastructuur en economie verwoest, maar ze leidde tot de ondergang van het Derde Rijk waarvan de troepen ooit oprukten tot 30 kilometer van het Rode Plein.

Meer uit Buitenland

Premier Tusk wil 'geen woorden maar daden' bij veiligheid EU

BRUSSEL (ANP/DPA) - De Poolse premier Donald Tusk wil geen woorden, maar daden als het gaat om het veiligheidsbeleid van de Europese Unie. "Als alle woorden die in de laatste jaren hier in Brussel zijn gezegd over gemeenschappelijke verdediging veranderd zouden worden in kogels en raketten, dan zou Europa de sterkste macht ter wereld zijn", aldus Tusk donderdag in een bericht op het socialemediaplatform X.

2 minuten geleden
AfD'er Björn Höcke voor de rechter om gebruik nazi-slogan

HALLE (ANP/RTR/AFP) - Een bekende Duitse politicus verscheen donderdag voor de rechter op verdenking van het gebruik van een nazi-slogan. AfD'er Björn Höcke riskeert een boete of tot drie jaar gevangenisstraf als hij wordt veroordeeld.

16 minuten geleden
Bluswerkzaamheden beursgebouw Kopenhagen duren nog zeker een dag

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De brand in het historische beursgebouw in Kopenhagen is nog steeds niet volledig geblust. De bluswerkzaamheden gaan door en duren naar verwachting nog zeker 24 uur, meldt de brandweer donderdagochtend.

1 uur geleden
Arrestaties in Duitsland om sabotageplan tegen steun Oekraïne

BERLIJN (ANP) - De Duitse autoriteiten hebben twee verdachten opgepakt op verdenking van het voorbereiden van sabotageacties. De twee hebben zowel de Duitse als de Russische nationaliteit en zouden voor een buitenlandse inlichtingendienst werken.

1 uur geleden
Trump bespreekt oorlogen met Poolse president

NEW YORK (ANP/AFP/DPA) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft in New York het Poolse staatshoofd Andrzej Duda ontvangen. Trump deelde beelden van de ontmoeting op zijn platform Truth Social en prees de president uitbundig.

2 uur geleden
Indonesië evacueert duizenden mensen na vulkaanuitbarsting

JAKARTA (ANP/AFP/DPA) - De Indonesische autoriteiten evacueren duizenden mensen na meerdere uitbarstingen van de vulkaan Ruang. Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven en de internationale luchthaven van Manado is gesloten.

2 uur geleden
NYT: Israël rekende niet op grote vergeldingsactie Iran

WASHINGTON (ANP) - Israël had geen grote Iraanse vergeldingsactie verwacht na het bombardement op een Iraanse diplomatieke post in Damascus. Dat zeggen ingewijden tegen de krant The New York Times. De Israëliërs zouden later ook hebben erkend dat ze de gevolgen van de luchtaanval niet goed hebben ingeschat.

3 uur geleden