Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poetin zegt op overwinningsdag dat land krachtig belangen dient

Poetin zegt op overwinningsdag dat land krachtig belangen dient

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland verdedigt krachtig zijn belangen en verdedigt ook consequent het internationaal recht. Dit zei president Poetin in zijn toespraak op het Rode Plein ter gelegenheid van de dag van de overwinning op nazi-Duitsland. Hij veroordeelde een opleving van ongerechtvaardigde en cynische 'Ruslandfobie', in vooral het Westen. Het is 76 jaar geleden dat de Duitse strijdkrachten op 8 mei 1945 capituleerden. Op het tijdstip van de Duitse overgave was in het oosten van Europa de 9e mei al aangebroken.

Zoals gebruikelijk zijn er in heel Rusland parades met de grootste midden in Moskou. Vorig jaar was er vanwege de pandemie een bescheiden luchtmachtshow, maar dit jaar waren de militairen en hun materieel weer volop aanwezig op het Rode Plein. Het ging om zeker 12.000 man. Parades waarbij zoals gebruikelijk burgers met foto's van gesneuvelden lopen, het 'onsterfelijke regiment', worden ook dit jaar niet gehouden vanwege het coronavirus, meldde de Russische nieuwszender RT.

De Russen noemen de strijd de Grote Vaderlandse Oorlog. Die heeft de bevolking van de Sovjet-Unie gedecimeerd en de infrastructuur en economie verwoest, maar ze leidde tot de ondergang van het Derde Rijk waarvan de troepen ooit oprukten tot 30 kilometer van het Rode Plein.

Meer uit Buitenland

Meer bosbranden in delen van Zuidoost-Europa

ATHENE/TIRANA/ZAGREB (ANP/DPA) - Het aantal bosbranden in Zuidoost-Europa neem toe. In Griekenland is dat het geval in onder meer het noorden van het schiereiland Peloponnesos waar uit voorzorg inwoners van enkele plaatsen werden geëvacueerd. Ook in Kroatië en Albanië woedden bosbranden.

1 uur geleden
VS: journaliste vanuit Israëlische positie gedood, geen opzet

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De kogel die de bekende Palestijns-Amerikaanse journaliste Shireen Abu Akleh doodde, kwam vermoedelijk vanuit Israëlische positie. Er is geen reden om aan te nemen dat bij het incident in mei in door Israël bezet Palestijns gebied opzet in het spel was, is de uitkomst van Amerikaans onderzoek naar de dodelijke kogel.

1 uur geleden
Zelenski: wederopbouw Oekraïne is taak van democratische wereld

LUGANO (ANP/AFP/RTR) - De wederopbouw van Oekraïne is een "gemeenschappelijke taak van de hele democratische wereld", stelt de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Hij deed zijn uitspraak via een videoverbinding op een internationale conferentie in Zwitserland voor het herstel van zijn land.

2 uur geleden
Spanje neemt 'onderwaterdrones' voor drugssmokkel in beslag

MADRID (ANP/AFP) - De Spaanse politie heeft zes zogenoemde onderwaterdrones in beslag genomen die grote hoeveelheden drugs van Marokko naar Spanje kunnen vervoeren. Bij invallen in Barcelona en de zuidelijke provincies Malaga en Cadiz zijn acht verdachten opgepakt, waarmee de bende achter de drones zou zijn ontmanteld.

3 uur geleden
Ebola-uitbraak in Congo bedwongen

KINSHASA (ANP) - De uitbraak van het ebolavirus in de Democratische Republiek Congo is officieel voorbij verklaard, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In de noordwestelijke provincie Equateur werd in april een eerste geval gemeld. In totaal zijn vier gevallen bevestigd en bij één persoon werd een besmetting vermoed. Alle patiënten stierven, aldus de WHO.

3 uur geleden
President Macron en premier Borne komen met iets ander kabinet

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron komt maandagmiddag bijeen met het nieuwe kabinet van premier Elisabeth Borne. Het is twee weken na de parlementsverkiezingen een iets andere regering geworden. Borne doet naar verwachting woensdagmiddag haar regeringsplannen uit de doeken in de Nationale Vergadering. Maar de regeringscoalitie van Macron heeft een forse verkiezingsnederlaag geleden in de stembusgang van 12 en 19 juni. Borne heeft nog 246 zetels over in de Franse Tweede Kamer, ruim honderd minder dan voor de verkiezingen. In totaal telt de Kamer 577 zetels.

4 uur geleden
Zevende lichaam gevonden na breken gletsjer in Italiaanse Alpen

BOLZANO (ANP/RTR/AFP) - Reddingswerkers hebben maandag een lichaam gevonden na een gletsjerbreuk in de Italiaanse Alpen, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Daarmee stijgt het dodental naar zeven. Er wordt nog gezocht naar vijftien mensen die als vermist zijn opgegeven.

6 uur geleden