Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poetin zegt op overwinningsdag dat land krachtig belangen dient

Poetin zegt op overwinningsdag dat land krachtig belangen dient

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland verdedigt krachtig zijn belangen en verdedigt ook consequent het internationaal recht. Dit zei president Poetin in zijn toespraak op het Rode Plein ter gelegenheid van de dag van de overwinning op nazi-Duitsland. Hij veroordeelde een opleving van ongerechtvaardigde en cynische 'Ruslandfobie', in vooral het Westen. Het is 76 jaar geleden dat de Duitse strijdkrachten op 8 mei 1945 capituleerden. Op het tijdstip van de Duitse overgave was in het oosten van Europa de 9e mei al aangebroken.

Zoals gebruikelijk zijn er in heel Rusland parades met de grootste midden in Moskou. Vorig jaar was er vanwege de pandemie een bescheiden luchtmachtshow, maar dit jaar waren de militairen en hun materieel weer volop aanwezig op het Rode Plein. Het ging om zeker 12.000 man. Parades waarbij zoals gebruikelijk burgers met foto's van gesneuvelden lopen, het 'onsterfelijke regiment', worden ook dit jaar niet gehouden vanwege het coronavirus, meldde de Russische nieuwszender RT.

De Russen noemen de strijd de Grote Vaderlandse Oorlog. Die heeft de bevolking van de Sovjet-Unie gedecimeerd en de infrastructuur en economie verwoest, maar ze leidde tot de ondergang van het Derde Rijk waarvan de troepen ooit oprukten tot 30 kilometer van het Rode Plein.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Peking: NAVO overdrijft Chinese dreiging

PEKING (ANP/RTR/AFP) - Peking beschuldigt de NAVO van het overdrijven van de Chinese dreiging en het "creëren van een confrontatie". Het land reageert daarmee op de belofte van de westerse bondgenoten om samen te werken om de uitdagingen van het Chinese beleid het hoofd te bieden.

2 uur geleden
EU snakt naar nieuw begin onder Joe Biden

BRUSSEL (ANP) - Voor het eerst sinds zeven jaar is er dinsdag weer op het hoogste niveau overleg tussen Washington en Brussel. De Amerikaanse president Joe Biden vindt, anders dan zijn voorganger Donald Trump, samenwerking met de Europese Unie van groot belang. De EU snakt naar het herstellen van de trans-Atlantische banden, waaronder het oplossen van een aantal (handels-)conflicten die onder Trump zijn opgelopen.

6 uur geleden
VS-congreslid Greene maakt excuses voor Holocaust-vergelijking

WASHINGTON (ANP) - Het Republikeinse congreslid Marjorie Taylor Greene heeft excuses gemaakt voor haar eerdere vergelijkingen tussen het verplicht dragen van mondkapjes en vaccinatie tegen Covid-19 met het dragen van een Jodenster tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze deed dat tijdens een korte toespraak na een bezoek aan het Holocaust Museum in Washington, melden Amerikaanse media.

6 uur geleden
Kustwacht ontdekt in Puerto Rico partij coke van 26 miljoen euro

YABUCOA (ANP/DPA) - De Amerikaanse kustwacht heeft voor de kust bij Puerto Rico in een boot een partij cocaïne ter waarde van 31,5 miljoen dollar (26 miljoen euro) gevonden. Het schip viel op omdat het zondagavond laat zonder verlichting voer ter hoogte van Yabucoa in het zuidoostelijke Caribische gebied van de Verenigde Staten, melden lokale media maandag op basis van een verklaring van de politie.

8 uur geleden
Biden bereid tot samenwerking met 'waardige tegenstander' Poetin

BRUSSEL (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn aankomende topbijeenkomst met ambtsgenoot Vladimir Poetin "cruciaal" genoemd. Hij zei Rusland samenwerking te willen aanbieden, maar ook duidelijk te zullen maken wat de "rode lijnen" zijn waar het Kremlin rekening mee moet houden.

10 uur geleden
Londen stelt einde lockdown op 'Vrijheidsdag' uit om deltavariant

LONDEN (ANP) - De Britse regering wil vier weken langer wachten met het opheffen van de lockdown in Engeland. Daar hadden op 21 juni alle beperkingen op sociale contacten moeten vervallen. Britse media noemden dat alvast 'Freedom Day' (Vrijheidsdag), maar maandagavond bleek dat premier Boris Johnson een volledige heropening van de samenleving nog niet aandurft.

11 uur geleden
President Oekraïne: NAVO heeft ons lidmaatschap toegezegd

KIEV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat zijn land opnieuw NAVO-lidmaatschap in het vooruitzicht is gesteld. "NAVO-leiders hebben bevestigd dat Oekraïne lid zal worden van de alliantie", schreef hij op Twitter. "Het Actieplan voor Lidmaatschap is een integraal onderdeel van dat proces."

11 uur geleden