Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poetin zegt dat Westen hele Russische cultuur in de ban wil doen

Poetin zegt dat Westen hele Russische cultuur in de ban wil doen

MOSKOU (ANP/AFP/DPA/RR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag gezegd dat het Westen probeert de hele Russische cultuur in de ban te doen. Aanleiding voor Poetins opmerkingen was de afgelasting van een aantal Russische culturele evenementen in de afgelopen weken, die hij vergeleek met de acties van nazi-Duitsland in de jaren dertig.

Het annuleren, of 'cancellen' van de Russische cultuur treft volgens Poetin ook de werken van grote componisten als Pjotr ​​Tsjaikovski, Dmitri Sjostakovitsj en Sergej Rachmaninov. "Dezer dagen proberen ze een hele duizendjarige cultuur te annuleren, ons volk", zei Poetin tijdens een tv-uitzending waarin hij sprak met enkele vooraanstaande culturele figuren. "Ik heb het over de geleidelijke discriminatie van alles wat met Rusland te maken heeft. Een tendens die zich in een aantal westerse landen ontvouwt."

Er zijn de afgelopen weken in het Westen evenementen geannuleerd waarbij Russische culturele figuren betrokken waren die hun steun aan de oorlog hadden uitgesproken. Dat gebeurde bijvoorbeeld met enkele uitvoeringen van klassieke muziek waarbij Valeri Gergiëv, algemeen directeur van het Marinski Theater St. Petersburg, betrokken was, Gergiëv is ook ontslagen als chef-dirigent van de Münchener Philharmoniker en verloor de kans om te dirigeren in La Scala in Milaan, nadat hij de Russische invasie van Oekraïne niet had veroordeeld.

Een ander voorbeeld van een afgelasting vanwege de associatie met Russische culturele figuren is die van het Cardiff Philharmonic Orchestra, dat eerder deze maand Tsjaikovski's Ouverture 1812 annuleerde. En het Spaanse Teatro Real, een van Europa's grootste operahuizen, schrapte onlangs optredens van het Russische Bolsjoj Ballet. Veilinghuizen als Christie's en Sotheby's hebben de verkoop van Russische kunst in Londen opgeschort.

Behalve met nazi-censuur uit de jaren dertig vergeleek Poetin de behandeling van Russische culturele figuren met die van Harry Potter-auteur J.K. Rowling. Zij werd onderwerp van fel publiekelijk debat na haar opmerkingen over transgenderkwesties.

Meer uit Buitenland

Duitse conservatieven ageren voor meer defensie in EU-verkiezingen

BERLIJN (ANP/DPA) - Bij de komende Europese verkiezingen zal het Duitse conservatieve CDU/CSU-blok campagne voeren voor grootschalige herbewapening van de Europese Unie, inclusief de aankoop van vliegdekschepen en een eigen raketschild. Dat blijkt uit het zondag bekendgemaakte verkiezingsprogramma van de conservatieven.

31 minuten geleden
Wetsvoorstel bekend dat shutdown VS tot eind september voorkomt

WASHINGTON (ANP/RTR) - Onderhandelaars van het Amerikaanse Congres hebben zondag de tekst vrijgegeven van een wetsvoorstel om de overheid te financieren voor de rest van het begrotingsjaar, dat tot eind september loopt. Voor de Verenigde Staten dreigt een overheidssluiting ('shutdown'), tenzij het parlement uiterlijk vrijdag overeenstemming vindt over de begroting.

1 uur geleden
Dodental door Russische droneaanval op woongebouw Odesa gestegen

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Door een droneaanval op een appartementencomplex in de Oekraïense havenstad Odesa blijken zeker twaalf mensen te zijn omgekomen, melden lokale hulpdiensten. Zaterdag had de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Igor Klymenko, nog zeven doden gemeld, onder wie een kind van twee jaar en een moeder met haar drie maanden oude baby.

2 uur geleden
Chaos in Haïti nog groter na aanval op grootste gevangenis

PORT-AU-PRINCE (ANP/AFP) - Zwaar gewapende bendeleden hebben in het weekend de grootste gevangenis van Haïti in het centrum van de hoofdstad Port-au-Prince aangevallen. Volgens plaatselijke media stichtten ze eerst branden in de nabije omgeving en voerden ze de aanval met behulp van drones uit. De drones brachten de posities van het gevangenispersoneel in kaart.

2 uur geleden
Grote NAVO-oefening maandag van start in Scandinavië

RAMSTEIN (ANP/BELGA) - De Scandinavische landen en hun NAVO-bondgenoten geven maandag het startschot voor een grote militaire oefening, Nordic Response. Tot 15 maart gaan bijna 20.000 militairen uit 13 NAVO-lidstaten en de toekomstige lidstaat Zweden manoeuvres uitvoeren in het noordpoolgebied.

4 uur geleden
Onderhandelingen over bestand Gaza lijken vooralsnog vruchteloos

CAÏRO/GAZA (ANP/DPA/AFP) - De onderhandelingen over een nieuw staakt-het-vuren in de Gazastrook lijken dit weekend in Caïro geen vruchten af te werpen. De Palestijnse beweging Hamas, Qatar, Egypte en de VS overleggen, maar Israël heeft voor zover bekend nog niemand naar het overleg gestuurd. Volgens de Times of Israel is de regering van premier Benjamin Netanyahu ontevreden over het uitblijven van antwoorden van Hamas of van Qatar op vragen over het aantal nog levende Israëlische gijzelaars en het aantal vrij te laten Palestijnse gevangenen bij een eventueel akkoord.

4 uur geleden
Media: dodelijke aanval Israël op vrachtwagen met hulp voor Gaza

GAZA-STAD (ANP) - Er zijn minstens negen Palestijnen omgekomen na een Israëlische luchtaanval op een vrachtwagen met hulpgoederen voor Gaza, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. De aanval gebeurde in Deir el-Balah, in het hart van de Gazastrook.

4 uur geleden