Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poetin-woordvoerder noemt uitkomst diplomatiek overleg 'storend'

Poetin-woordvoerder noemt uitkomst diplomatiek overleg 'storend'

MOSKOU (ANP) - De diplomatieke overleggen tussen de VS, Europa en Rusland over de situatie in Oekraïne zijn op "storende" wijze geëindigd, zegt Dmitri Peskov, woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin.

"We hebben enige overeenstemming bereikt, maar over het algemeen kunnen we zeggen dat we op totaal verschillende sporen zitten, en dat is niet goed, dat is storend", zei Peskov in het CNN-programma Fareed Zakaria GPS, dat op zondag wordt uitgezonden maar waarvan alvast een transcript is gepubliceerd.

Afgelopen week vonden verschillende diplomatieke overleggen plaats tussen gezanten van de Russische en Amerikaanse overheid. Ook werd er overlegd met Europese afgevaardigden. De Russen eisen veiligheidsgaranties die essentieel zouden zijn voor het de-escaleren van de situatie. Het gaat onder meer om de terugtrekking van NAVO-troepen uit Oost-Europa en de belofte dat Oekraïne nooit deel zal uitmaken van het militaire samenwerkingsverband. De NAVO weigert zo'n toezegging te doen.

De Verenigde Staten maken zich zorgen over de Russische troepen bij de grens met Oekraïne. Er wordt gevreesd voor een inval, iets waar volgens Rusland geen plannen voor zijn. Maar volgens Pentagon-woordvoerder John Kirby is Rusland "actief aan het werk een voorwendsel te creëren voor een mogelijke inval." Witte Huis-woordvoerder Jen Psaki zei dat als een Russische invasie in Oekraïne zou plaatsvinden, die "tussen midden januari en midden februari" zou kunnen beginnen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Mensenrechtenchef VN: bezoek China was geen officieel onderzoek

BEIJING (ANP/AFP) - VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet zegt dat haar zesdaagse bezoek aan China niet de status had van een officieel onderzoek. Volgens Bachelet heeft ze gedurende haar ontmoetingen "op openhartige wijze" kunnen spreken met de Chinezen over de mensenrechtensituatie in het land.

26 minuten geleden
Voormalig 'tweede man' van Vaticaan, Angelo Sodano, overleden

VATICAANSTAD (ANP/AFP/DPA/BELGA) - Kardinaal Angelo Sodano die de rechterhand was van paus Johannes Paulus II en van paus Benedictus XVI, is op 94-jarige leeftijd in Italië overleden. Het Vaticaan heeft zijn overlijden bekendgemaakt zonder de doodsoorzaak te benoemen. Paus Franciscus prijst Sodano als een gezaghebbend en genereus priester en dienaar van het Vaticaan. Dinsdag is de uitvaartplechtigheid in de Sint-Pietersbasiliek en daar zal paus Franciscus bij aanwezig zijn.

33 minuten geleden
Zuinige Spaanse koning houdt meer geld over

MADRID (ANP/DPA) - De Spaanse koning Felipe VI heeft vorig jaar ongeveer 890.000 euro van het geld dat aan het koninklijk huis werd toegekend, niet uitgegeven. De hele familie kreeg 8,43 miljoen euro voor de uitgaven en dat was 544.000 euro meer dan het jaar ervoor, maar dat blijkt niet hard nodig te zijn geweest volgens de cijfers die het Spaanse koninklijk huis heeft vrijgegeven.

1 uur geleden
Russisch schip haalt staal op in Marioepol

MARIOEPOL (ANP/BLOOMBERG) - Een leeg Russisch vrachtschip is zaterdag rond het middaguur in de havenstad Marioepol aangekomen om 2700 ton staal op te halen, meldt het Russische persbureau TASS.

1 uur geleden
Beijing versoepelt coronamaatregelen, besmettingen Shanghai lager

BEIJING (ANPBLOOMBERG) - Inwoners van de Chinese hoofdstad Beijing kunnen zich vanaf zondag weer wat vrijer bewegen. Chinese autoriteiten zullen een deel van de coronamaatregelen versoepelen nu de uitbraak van het virus volgens hen onder controle is. Ondertussen daalt ook het aantal besmettingen in miljoenenstad Shanghai, het financiële centrum van China.

2 uur geleden
Rusland voert 'succesvolle test' uit met hypersonische raket

MOSKOU (ANP/AFP) - Russische strijdkrachten zeggen zaterdag een geslaagde test te hebben gedaan met een hypersonische kruisraket, die een snelheid kan ontwikkelen tussen de vijf en tien keer de snelheid van het geluid. Deze Zirkon-raket werd afgevuurd van het fregat Admiraal Gorsjkov in de Barentszzee en trof "succesvol doel" 1000 kilometer verderop in de Witte Zee in het arctisch gebied.

2 uur geleden
Franse reddingsoperatie voor verdwaalde orka in Seine

LE HAVRE (ANP/BELGA) - Franse experts en reddingsdiensten proberen een in de Seine verdwaalde orka met walvisgeluiden weer naar zee te lokken, meldt de lokale prefectuur Seine-Maritime. Het zeezoogdier zwemt in zoetwater in de rivier halverwege Le Havre en Rouen, zo'n 60 kilometer verwijderd van de oceaan.

3 uur geleden