Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poetin wil net als Peter de Grote 'Russische landen terugwinnen'

Poetin wil net als Peter de Grote 'Russische landen terugwinnen'

SINT-PETERSBURG (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin eerde donderdag tsaar Peter de Grote op diens 350ste geboortedag en trok daarbij een parallel tussen wat hij schetste als hun beider historische doel: "Russische landen terugwinnen".

"Peter de Grote voerde 21 jaar lang de Grote Noordelijke Oorlog", zei Poetin. "Het leek alsof hij in oorlog was met Zweden en hen iets afnam. Hij nam hen niets af. Hij pakte terug wat van Rusland was", zei hij in Sint-Petersburg na een bezoek aan een tentoonstelling over Peter de Grote.

Later op de donderdag vergeleek hij op de Russische televisie de huidige oorlog in Oekraïne met de campagne van Peter de Grote in Zweden. "Blijkbaar is het ook nu aan ons om terug te pakken wat van Rusland is. En als we ervan uitgaan dat deze waarden de basis van ons bestaan ​​vormen, zullen we zeker slagen in onze doelen."

Oekraïne

Peter de Grote, een autocratische vernieuwer die bewonderd wordt door zowel liberale als conservatieve Russen, regeerde 43 jaar (1682-1725) over Rusland en gaf zijn naam aan een nieuwe hoofdstad, Sint-Petersburg. Hij liet de stad, de geboorteplaats van Poetin, bouwen op land dat hij op Zweden had veroverd, voornamelijk moerasgrond aan de Oostzeekust. Het project kostte tienduizenden lijfeigenen het leven, maar bezorgde Peter wel zijn gewenste "venster naar Europa".

Voorafgaand aan Poetins bezoek aan de tentoonstelling zond de staatstelevisie een documentaire uit waarin de president Peter de Grote prees als een harde militaire leider, die het leger moderniseerde en de marine uitbouwde. Zo kon hij het Russische grondgebied uitbreiden ten koste van Zweden en het Ottomaanse rijk.

Het was niet voor het eerst dat Poetin in het openbaar zijn fascinatie voor de Russische geschiedenis de vrije loop liet. Zo publiceerde hij in juli 2021 een essay van bijna 7000 woorden, getiteld: Over de historische eenheid van Russen en Oekraïners. Daarin betoogde hij dat Rusland en Oekraïne één natie zijn, die kunstmatig verdeeld is.

Meer uit Buitenland

Aanklagers in beroep tegen verwerping zaak om documenten Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat in beroep tegen het verwerpen van de strafzaak tegen oud-president Donald Trump over het achterhouden van geheime documenten. Dat meldt een woordvoerder van speciaal aanklager Jack Smith in een verklaring, naar aanleiding van de uitspraak eerder op maandag.

55 minuten geleden
Biden: vergissing om term 'bullseye' te gebruiken over Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft maandag gezegd dat het een vergissing van hem was om de term "bullseye" te gebruiken toen hij sprak over zijn rivaal, de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Biden zei dit in een maandag vrijgegeven fragment van een interview met NBC News.

2 uur geleden
Media: schutter Trump half uur voor aanslag gespot op dak gebouw

BUTLER (ANP) - Thomas Crooks, de man die zaterdag in de Amerikaanse staat Pennsylvania een aanslag pleegde op oud-president Donald Trump, werd ongeveer een half uur voor hij schoten loste door agenten gespot op een dak. Dat meldt de lokale nieuwszender Channel 11 op basis van politiebronnen. Trump raakte bij de aanslag lichtgewond, maar een omstander en later ook de schutter zelf werden gedood.

2 uur geleden
Soldaat in Parijs aangevallen met mes, mogelijk aanslag

PARIJS (ANP) - Kort voor de Olympische Spelen in Parijs is in die stad een soldaat aangevallen met een mes, melden Franse media die zich baseren op politiebronnen. Volgens onbevestigde berichten zou de dader Allah Akbar hebben geschreeuwd. Het incident was bij het station Gare de l'Est.

3 uur geleden
Team van Biden haalt uit naar Trumps keuze voor vicepresident

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het verkiezingsteam van de Amerikaanse president Joe Biden heeft de kandidaat van Donald Trump voor het vicepresidentschap, J.D. Vance, bestempeld als een uiterst rechtse extremist. Volgens het campagneteam ontkent Vance de uitslag van de verkiezingen van 2020, toen Trump verloor van Biden.

4 uur geleden
Republikeinen officieel achter Trump als presidentskandidaat

MILWAUKEE (ANP/RTR/AFP) - De Republikeinen hebben zich officieel achter ex-president Donald Trump geschaard als hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Op een groot congres in Milwaukee nomineerden ze Trump, die twee dagen geleden lichtgewond raakte aan zijn oor bij een aanslag op zijn leven.

4 uur geleden
Trump wil senator Vance als running mate voor vicepresidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse ex-president Donald Trump heeft senator James David Vance uit Ohio gekozen als zijn running mate bij de komende presidentsverkiezingen. Dat maakte Trump bekend op zijn sociaal medium Truth Social. Als Trump wint, wordt Vance (39) de Republikeinse vicepresident.

5 uur geleden