Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poetin vervangt machtige procureur-generaal

Poetin vervangt machtige procureur-generaal

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin vervangt de machtige procureur-generaal Joeri Tsjajka. De 68-jarige Tsjajka was sinds 2006 de hoogste aanklager van Rusland. Het Kremlin meldt dat hij wordt overgeplaatst naar een "andere functie", zonder daarover in detail te treden.

Tsjajka opereert al tientallen jaren in het centrum van de macht. Hij deed van 1999 tot 2006 dienst als minister van Justitie. De anticorruptiegroep van Kremlincriticus Aleksej Navalni stelde in 2015 dat twee zonen van de topfunctionaris dankzij hun connecties op illegale wijze een vermogen hadden vergaard.

De procureur-generaal wordt naar verwachting opgevolgd door de 43-jarige Igor Krasnov, die een topfunctie heeft bij het Onderzoekscomité. Die organisatie voert strafrechtelijke onderzoeken uit en valt rechtstreeks onder de president. Poetin heeft Krasnov naar voren geschoven om Tsjajka op te volgen.

Tsjajka is niet de enige topfunctionaris die een andere functie krijgt. Een week geleden ruimde premier Dmitri Medvedev het veld. Hij werd vervangen door de technocraat Michail Misjoestin.

Meer uit Buitenland

Hooggerechtshof geeft Modi gelijk in kwestie Jammu en Kashmir

NEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - Het Indiase hooggerechtshof heeft de regering van premier Modi gelijk gegeven in het ontnemen van de gedeeltelijke autonomie van Jammu en Kashmir in het noorden van India. In 2019 zei de Indiase regering dat het gebied onder het centrale bestuur van New Delhi moest vallen en maakte het grondwettelijke recht op autonomie van Jammu en Kashmir ongedaan.

17 minuten geleden
Moskou: meerdere terroristische aanvallen voorkomen op de Krim

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische veiligheidsdienst FSB zegt dit jaar achttien "terroristische aanvallen" te hebben voorkomen op de door Rusland geannexeerde Krim. Het zou onder andere gaan om moordpogingen en pogingen tot sabotage.

1 uur geleden
Amerikaanse F-16 crasht in Zuid-Korea, piloot gered op zee

SEOUL (ANP/RTR) - Een Amerikaanse F-16 is tijdens een routinevlucht gecrasht in Zuid-Korea. De piloot kon worden gered uit de Gele Zee, tussen het Koreaanse schiereiland en China.

1 uur geleden
VN op klimaattop: stop met tactische blokkades

DUBAI (ANP) - Stop met de "tactische blokkades" tijdens de onderhandelingen op de klimaattop in Dubai. Dat is de oproep van Simon Stiell, baas van VN-klimaatorganisatie UNFCCC. "Elke strategisch geplaatste landmijn" kan volgens hem een goede uitkomst opblazen.

2 uur geleden
Israël bombardeert Zuid-Gaza na waarschuwing over gijzelaars

KHAN YOUNIS (ANP/AFP) - Israël heeft maandag de stad Khan Younis in het zuiden van Gaza gebombardeerd nadat Hamas had gewaarschuwd dat geen enkele Israëlische gijzelaar het gebied levend zou verlaten, tenzij gevangenen werden vrijgelaten.

3 uur geleden
Zelensky: openhartig gesprek met Hongaarse president Orban

BUENOS AIRES (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft maandag gezegd dat hij een "openhartig" gesprek heeft gehad met de Hongaarse president Viktor Orban. Dat gesprek vond plaats tijdens de beëdiging van de Argentijnse president Javier Milei die zondag plaatsvond.

5 uur geleden
Australië: instroom migranten halveren door strakkere visumregels

SYDNEY (ANP) - Australië heeft maandag bekendgemaakt dat het de visumregels voor internationale studenten en laagopgeleide werknemers wil aanscherpen. De instroom van migranten zou daardoor de komende twee jaar kunnen halveren. De regering wil een naar eigen zeggen "kapot" migratiesysteem herzien.

6 uur geleden