Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poetin uit kritiek op graandeal en wil afspraken herzien

Poetin uit kritiek op graandeal en wil afspraken herzien

VLADIVOSTOK (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin wil de graandeal met Oekraïne herzien, omdat ontwikkelingslanden en Rusland er volgens hem mee worden bedrogen. Met dit akkoord is de export van Oekraïense voedingsmiddelen over zee deze zomer na maandenlang oorlog hervat.

Poetin verklaarde op een economisch forum in de oostelijke havenstad Vladivostok dat te veel graan naar de Europese Unie gaat, iets wat volgens hem ten koste gaat van armere landen. Rusland zei in juli, toen de deal tot stand kwam, dat het tegengaan van voedseltekorten in ontwikkelingslanden een belangrijke reden was om de afspraken te maken.

Daarnaast wordt volgens Poetin een ander deel van de deal, dat belemmeringen voor de Russische export wegneemt, niet uitgevoerd. Zowel Rusland als Oekraïne is wereldwijd een belangrijke exporteur van graan. Oekraïne zegt dat de voorwaarden voor het akkoord streng worden nageleefd. Er is geen aanleiding om de afspraken te herzien, aldus Kiev.

Turkije

Poetin sprak op het forum over het mogelijk beperken van de export naar de EU en beloofde de kwestie te bespreken met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Turkije en de Verenigde Naties hielpen in juli bij het sluiten van de deal. Schepen konden de Oekraïense havens niet verlaten als gevolg van de Russische invasie die eind februari begon.

Sinds het graanakkoord hebben ongeveer negentig schepen Oekraïne verlaten of zullen dat op korte termijn doen. Twee schepen waren van het Wereldvoedselprogramma (WFP), met als bestemmingen Djibouti en Jemen. Vooral Turkije neemt veel graan in ontvangst, ruim 368.000 ton. De EU krijgt bijna 760.000 ton. Er gaan ook schepen naar andere landen, waaronder China, India en Iran.

Meer uit Buitenland

Leger Israël roept ultraorthodoxe Joden op voor dienstplicht

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger heeft leden van de ultraorthodoxe Joodse gemeenschap opgeroepen voor de dienstplicht. Het gaat om een eerste groep van duizend mannen, de komende weken gevolgd door nog eens 2000. De oproep is bedoeld om de gelederen van het leger te versterken, nu Israël oorlog voert in de Gazastrook.

2 uur geleden
Opperrechters Bangladesh geven enig gehoor aan massale protesten

DHAKA (ANP/AFP) - Het hooggerechtshof van Bangladesh heeft tot op zekere hoogte gehoor gegeven aan de betogers tegen een oud quotasysteem voor het toebedelen van banen bij de overheid. Afgelopen week barstten in heel het land felle en gewelddadige protesten los tegen het in 2018 afgeschafte oude stelsel, omdat het door de rechterlijke macht weer in ere leek te worden hersteld.

3 uur geleden
Premier Netanyahu ontmoet president Biden dinsdag in Washington

TEL AVIV (ANP/DPA) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoet dinsdagmiddag in Washington de Amerikaanse president Joe Biden, meldt de Israëlische regering. Eerder waren er berichten dat de ontmoeting maandag zou zijn, maar Netanyahu vertrekt maandag naar de VS. Woensdag spreekt hij het Amerikaanse Congres (parlement) toe over zijn oorlog in de Gazastrook.

4 uur geleden
Sanaa: doden en tientallen gewonden bij luchtaanval Israël

SANAA (ANP/RTR) - Medische hulpdiensten in het door de Houthi's beheerste deel van Jemen melden zes doden en meer dan tachtig gewonden als gevolg van de Israëlische luchtaanval op de havenstad Hodeidah aan de Rode Zee. Israël heeft de stad zaterdag gebombardeerd na een raketaanval van de Houthi's op Tel Aviv waar een dode en meerdere gewonden bij vielen.

5 uur geleden
Veel wateroverlast en schade na heftig onweer in Frankrijk

MEURES/CHAUMONT (ANP) - Het Franse noordoostelijke departement Haute-Marne is zaterdagavond en de daarop volgende nacht getroffen door hevig onweer. Er viel volgens Franse media per uur tien keer meer regen dan normaal voor onweersbuien in de zomer. Vijf mensen zijn voor behandeling naar ziekenhuizen gebracht. De meesten hadden onderkoelingsverschijnselen. De schade die door de wateroverlast is veroorzaakt, is volgens de media aanzienlijk.

7 uur geleden
Israël onderschept raket uit Jemen boven de Rode Zee

EILAT/SANAA (ANP/RTR) - Israël zegt zondagochtend een raket te hebben onderschept die vanuit Jemen was afgevuurd. De raket koerste volgens het Israëlische leger af op de zuidelijke kustplaats Eilat, maar werd neergehaald voordat die het Israëlische luchtruim binnenkwam. De beweging van de Houthi's die grote delen van Jemen beheerst, heeft bevestigd de ze Eilat weer met raketten heeft bestookt.

10 uur geleden
Trump vraagt zich in interview af hoe aanslagpleger op dak kwam

GRAND RAPIDS (ANP) - Oud-president Donald Trump is voor de aanslag vorige week niet gewaarschuwd dat er een veiligheidsprobleem was bij zijn campagnebijeenkomst in Pennsylvania. In een interview met Fox News had Trump het zaterdagavond over een fout, maar was hij niet specifiek over wie er volgens hem dan de mist in is gegaan.

12 uur geleden