Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poetin tijdens concert in Moskou: de overwinning zal aan ons zijn

Poetin tijdens concert in Moskou: de overwinning zal aan ons zijn

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft op het Rode Plein in Moskou, tijdens een concert ter viering van de annexatie van vier Oekraïense gebieden, gezegd dat "de overwinning aan ons zal zijn". Ook verwelkomde hij de inwoners van de gebieden die hij opeist.

Het concert in de Russische hoofdstad volgde nadat Poetin tijdens een ceremonie zijn handtekening had gezet onder documenten waarmee hij Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja annexeerde. Rusland heeft deze regio's niet volledig ingenomen. Daar wordt ruim zeven maanden na het uitbreken van de oorlog nog steeds gevochten.

Poetin verklaarde op het Rode Plein er alles aan te zullen doen om de mensen in de "nieuwe regio's" te steunen. "Rusland opent niet alleen de deuren van zijn huis voor deze mensen, het opent zijn hart. Welkom thuis." Dat zei de president tegen de duizenden uitgenodigde toeschouwers van het op televisie uitgezonden concert.

De internationale gemeenschap heeft de annexaties sterk veroordeeld. Eerder was er ook al internationaal kritiek op de referenda die voorafgaand aan de annexaties werden gehouden. Afgelopen week werden in bezette delen van de vier regio's volksraadplegingen gehouden, waarbij volgens de officiële uitslagen inwoners massaal stemden voor toetreding tot Rusland. Veel landen spreken van schijnreferenda waarvan de uitslagen van tevoren al vaststonden.

Meer uit Buitenland

Gouverneur meldt massale Russische aanvallen op Cherson

CHERSON (ANP/DPA) - Het Russische leger heeft sinds zaterdag meer dan vijftig keer beschietingen uitgevoerd op doelen in de regio Cherson, meldt het militaire bestuur van de regio. De gouverneur beschuldigde Rusland zondag van terreur en gerichte aanvallen op burgers. Er vielen een dode en twee gewonden, meldde hij via Telegram.

1 uur geleden
Bijna alle huishoudens in Kiev hebben weer stroom

KIEV (ANP/DPA) - Het elektriciteitsnetwerk is in bijna heel Kiev weer hersteld. Het stadsbestuur meldt dat de werkzaamheden bijna voltooid zijn, vier dagen na de grote Russische aanval op de energievoorzieningen van de Oekraïense hoofdstad.

2 uur geleden
Italianen zoeken verder naar vermisten na aardverschuiving

CASAMICCIOLA (ANP) - De zoektocht naar vermisten op het Italiaanse eiland Ischia na de aardverschuiving van zaterdag gaat door. De hulpdiensten zoeken nog elf mensen in het rampgebied. Tot nu toe hebben de autoriteiten één dode bevestigd; dertien mensen zijn gewond geraakt.

4 uur geleden
Protesten tegen coronabeleid verspreiden zich over Chinese steden

SHANGHAI (ANP/RTR) - In meerdere Chinese steden zijn mensen zondag de straat op gegaan in een protestgolf die ongekend is voor het China van de laatste jaren. Onder meer in Shanghai, Beijing en Wuhan protesteren mensen tegen het coronabeleid en roepen ze zelfs op tot het vertrek van president Xi Jinping.

7 uur geleden
Noord-Korea wil grootste nucleaire macht ter wereld worden

PYONGYANG (ANP/RTR) - Het is Kim Jong-uns ultieme doel om in Noord-Korea de grootste nucleaire voorziening ter wereld te bouwen. Dat heeft de leider van het land volgens staatsmedia zondag verklaard.

12 uur geleden
Iran laat voetballer en dissident op borgtocht vrij

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - De Iraanse autoriteiten hebben zaterdag de kritische oud-international Voria Ghafouri en de prominente dissident Hossein Ronaghi op borgtocht vrijgelaten. Iraanse staatsmedia melden dat terwijl de al ruim twee maanden durende landelijke protesten voortduren.

15 uur geleden
President Taiwan stopt als partijleider na verkiezingsnederlaag

TAIPEI (ANP/RTR) - De president van Taiwan, Tsai Ing-wen, stapt op als partijleider van de Democratische Progressieve Partij DPP na een grote verkiezingsnederlaag bij lokale verkiezingen. Oppositiepartij Kuomintang (KMT) lijkt in 13 van de 21 districten te winnen.

23 uur geleden