Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poetin spreekt menigte toe in stadion Moskou

Poetin spreekt menigte toe in stadion Moskou

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin spreekt woensdagmiddag een menigte toe in een olympisch stadion in Moskou, een paar dagen voordat zijn "speciale militaire operatie" in Oekraïne precies een jaar geleden begon. De massabijeenkomst startte met een vaderlands lied gezongen door de in Rusland bekende zanger Gregori Leps. De bijeenkomst staat in het teken van de verdediging van het vaderland.

Poetin ging de menigte voor met het roepen van: "Rusland, Rusland, Rusland". Hij betoogde dat de grote meerderheid van de bevolking achter de strijdkrachten staat. De troepen die sinds de invasie van 24 februari 2022 in Oekraïne vechten of hebben gevochten zijn "glorieuze verdedigers" van Rusland, zo luidt de boodschap. Er is ook een beroemd standbeeld getoond, 'Het Vaderland Roept' dat in Volgograd staat ter nagedachtenis aan de bloedige strijd daar in de Tweede Wereldoorlog, toen de plaats nog Stalingrad heette, gedurende ruim vijf maanden in 1942 en 1943.

Poetin meent dat Rusland voor de nationale veiligheid en voor de Russisch sprekende minderheid in Oekraïne ten strijde is getrokken en dat Oekraïne, Washington en Brussel sinds 2014 op een confrontatie aansturen en geen onderhandelingen willen. Hij lijfde aan het begin van de strijd in het oosten en zuiden van Oekraïne in 2014 het schiereiland de Krim in. Hij heeft na de inval van een jaar geleden vier Oekraïense provincies geannexeerd, overigens zonder ze helemaal te veroveren. Poetin sprak woensdag van "historische rechten".

Aan het front lijkt het ondertussen een vastgelopen stellingenoorlog. De snelle Russische opmars van het begin van de 'militaire operatie' heeft plaatsgemaakt voor terugtrekkende bewegingen en van de bijna 30 procent van Oekraïne die de Russen in maart vorig jaar in handen hadden, is nog circa 18 procent over. Dat is waarschijnlijk niet goed voor de steun in de publieke opinie in Rusland en daar wil Poetin met de massabijeenkomst iets aan doen.

Meer uit Buitenland

Oud-bondskanselier Kurz schuldig aan afleggen valse getuigenis

WENEN (ANP/AFP/RTR) - Sebastian Kurz, de voormalige bondskanselier van Oostenrijk, is schuldig bevonden aan het afleggen van een valse getuigenis. Kurz krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden voor het liegen tegen een parlementaire commissie toen hij nog bondskanselier was.

28 minuten geleden
EU-kopstukken beloven Oekraïne pal te staan in derde oorlogsjaar

BRUSSEL (ANP) - Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de "onwankelbare" steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese instellingen. "Meer dan ooit" zelfs, ook al stapelen de sombere berichten over Oekraïne zich bij het aanbreken van het derde oorlogsjaar op.

2 uur geleden
Rusland zet moeder onder druk over snelle begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/RTR) - Aleksej Navalny's moeder moet van de Russische autoriteiten binnen drie uur besluiten over een besloten begrafenis, anders wordt zijn lichaam door de gevangenisautoriteit begraven op het strafkamp waar hij vastzat, meldt Navalny's woordvoerder op X. Navalny overleed daar vorige week onder volgens zijn team verdachte omstandigheden.

3 uur geleden
Bondsdag stemt voor legalisering cannabis

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse Bondsdag heeft vrijdag ingestemd met het wetvoorstel van de regering om onder voorwaarden het bezit en de kweek van cannabis voor eigen gebruik te legaliseren. Het voorstel was omstreden, maar kon uiteindelijk rekenen op de steun van een grote meerderheid van de parlementariërs: 407 stemden voor, 226 tegen en 4 onthielden zich.

4 uur geleden
Autoriteiten melden tien doden door brand flatgebouw Valencia

VALENCIA (ANP/AFP/RTR) - Door de brand in een appartementencomplex in Valencia zijn zeker tien doden gevallen, meldt de burgemeester van de Spaanse stad. Donderdagmiddag brak een verwoestende brand uit in de torenflat.

5 uur geleden
Belgische youtuber Acid zamelt 127.000 euro in na veroordeling

BRUSSEL (ANP) - De populaire Belgische youtuber Acid heeft na zijn veroordeling al meer dan 127.000 euro opgehaald met een crowdfundingsactie. Nathan Vandergunst, zoals de youtuber eigenlijk heet, kreeg dinsdag een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een boete van 800 euro opgelegd. De youtuber moet daarnaast een schadevergoeding betalen van 20.000 euro.

6 uur geleden
Nieuwe EU-sancties twee jaar na Oekraïne-invasie raken ook China

BRUSSEL (ANP) - Een dag voordat het precies twee jaar geleden is dat Rusland Oekraïne binnenviel, heeft de Europese Unie een dertiende pakket strafmaatregelen genomen tegen de verantwoordelijken. Naast Russische personen en organisaties pakt de EU nu ook bedrijven uit onder meer China, India en Turkije aan.

7 uur geleden