Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poetin: Rusland klaar om meer gas te leveren aan Europa

Poetin: Rusland klaar om meer gas te leveren aan Europa

MOSKOU (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Rusland staat klaar om Europa zoveel aardgas te leveren als nodig is en is al bezig de leveringen te verhogen. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd op een energieconferentie in Moskou. Hij gaf aan te willen praten met de Europese Unie over het stabiliseren van de gasmarkt.

Ook herhaalde Poetin dat Rusland aan al zijn contractuele verplichtingen voldoet wat betreft leveringen van gas aan Europa. Door de grote vraag en beperkt aanbod is de prijs van gas in Europa naar een recordhoogte gestegen. Poetin stelt dat het een "moeilijke situatie" is op de gasmarkt. Volgens hem is die niet in balans en onvoorspelbaar, met name in Europa. De Russische president vindt dat er afspraken gemaakt moeten worden om op de lange termijn de markt te stabiliseren.

Verder zei Poetin dat Rusland gas niet als een "wapen" gebruikt om invloed uit te oefenen in Europa. Critici betichten Moskou onder meer ervan bewust de gasleveringen aan Europa te beperken om zo snel goedkeuring te krijgen voor de ingebruikname van de nieuwe en omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 die loopt via de Oostzee van Rusland naar Duitsland. Maar volgens Poetin zijn dit soort beweringen "nonsens". Volgens hem leverde de voormalige Sovjet-Unie ook tijdens de Koude Oorlog gas aan Europa toen de onderlinge verhoudingen erg slecht waren.

De Russische president zei verder dat er "systeemfouten" zijn in de Europese energiemarkt, bijvoorbeeld door te afhankelijk te worden van duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. De Europese energiecrisis is mede veroorzaakt door een lagere opbrengst uit energie van windmolenparken. Tegelijkertijd werden Europese investeringen in fossiele energiebronnen teruggeschroefd, waardoor er volgens Poetin nu dus tekorten zijn ontstaan.

De woordvoerder van het Kremlin zei eerder op de dag dat de gasleveringen van het Russische staatsgasconcern Gazprom aan Europa op een maximaal niveau liggen onder de huidige contracten. Als Europa meer gas wil afnemen van Gazprom moeten daarvoor nieuwe contracten worden getekend, aldus zegsman Dmitri Peskov.

Meer uit Financieel

ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

3 uur geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

3 uur geleden
KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

SCHIPHOL (AFN/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

4 uur geleden
KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

5 uur geleden
Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

5 uur geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

5 uur geleden
Sterkste daling Duitse huizenprijzen sinds 2000

WIESBADEN (ANP/RTR/DPA) - De Duitse huizenprijzen zijn in het tweede kwartaal van dit jaar in het sterkste tempo gedaald sinds het begin van de metingen in 2000. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau Destatis. Op jaarbasis gingen de prijzen gemiddeld met 9,9 procent omlaag.

6 uur geleden