Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poetin: Rusland bereid fiks meer graan te exporteren

Poetin: Rusland bereid fiks meer graan te exporteren

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland is bereid de graanexport flink op te voeren, zei president Vladimir Poetin. Het land verwacht voor het einde van dit jaar 30 miljoen ton graan te verkopen in het buitenland, maar zou dit volume kunnen opvoeren naar 50 miljoen ton. Daarvoor moet de Russische graanoogst, die dit jaar uitzonderlijk goed verloopt, wel op 130 miljoen ton uitkomen.

Na het begin van de Russische inval in Oekraïne schoten de marktprijzen voor graan en andere voedingsmiddelen omhoog, doordat blokkades van Oekraïense havens aan de Zwarte Zee de export bemoeilijkten. Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor ongeveer een derde van de wereldwijde graanexport, dus de problemen wakkerden de vrees voor hongersnoden in armere landen in Afrika en het Midden-Oosten aan.

Afgelopen zomer sloten Rusland en Oekraïne na bemiddeling van Turkije en de Verenigde Naties een deal die het voor Oekraïne weer mogelijk maakte graan per schip via de Zwarte Zee uit te voeren. Ook voor Rusland wordt het door de afspraken gemakkelijker om graan te exporteren, een handel waar het land doorgaans miljarden dollars mee verdient. Hierop daalden de prijzen voor granen als tarwe en maïs, hoewel de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) vorige week waarschuwde dat deze belangrijke voedingswaren nog altijd duurder zijn dan een jaar geleden.

Ondertussen zaait Poetin twijfel over zijn steun voor het verlengen van de graandeal, die in principe in november afloopt. Net als eerder deze week beklaagde hij zich in een televisiespeech over het feit dat veel Oekraïense landbouwgoederen niet naar arme landen gaat en dat Rusland is benadeeld door de overeenkomst. Hij zal deze kwestie volgende week in Oezbekistan bespreken met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Meer uit Financieel

AI-bedrijf Nvidia verliest ruwweg 200 miljard aan beurswaarde

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Chipconcern Nvidia heeft op Wall Street vrijdag ruwweg 200 miljard dollar aan beurswaarde verloren. Het grote vertrouwen van de financiële markten in alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, lijkt een flinke knauw te hebben gekregen. Beleggers hebben de maker van chips voor AI-toepassingen 10 procent lager gezet door zorgen dat de aanstaande kwartaalcijfers van Nvidia wel eens tegen kunnen vallen.

1 uur geleden
Achterban FNV schaart zich achter nieuwe NS-cao

UTRECHT (ANP) - Een ruime meerderheid van de FNV-leden bij spoorvervoerder NS heeft ingestemd met het verbeterde cao-resultaat voor het NS-personeel. Daarmee lijkt de dreiging van nieuwe vakbondsacties bij de NS voorbij.

1 uur geleden
Geen slotverklaring bij IMF-top door conflict in Midden-Oosten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington levert geen gemeenschappelijke slotverklaring op. De bijeengekomen landen konden het niet eens worden over de manier waarop ze naar de oorlogen in het Midden-Oosten en Oekraïne moesten verwijzen.

3 uur geleden
Vrees voor escalatie in Midden-Oosten duwt beurzen in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend met verliezen het weekend ingegaan door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De vrees voor een escalatie van het conflict daar laaide weer op na berichten over een mogelijke aanval van Israël op Iran.

5 uur geleden
Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb'ers

AMSTERDAM (ANP) - Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter dagen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro's te veel aan rente geïncasseerd bij mkb'ers met een doorlopend krediet. De stichting wil dat ondernemers worden gecompenseerd voor de te veel betaalde rente.

6 uur geleden
Netflix onderuit op Wall Street ondanks sterke cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix is vrijdag onderuit gegaan op de aandelenbeurzen in New York. De streamingdienst boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Ook kreeg Netflix er meer abonnees bij dan voorzien, mede dankzij het beleid om het delen van accounts aan banden te leggen. Het concern heeft echter besloten vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar te stoppen met het melden van het aantal nieuwe abonnees. Dat laatste viel niet goed bij beleggers en het aandeel werd bijna 8 procent lager gezet.

7 uur geleden
Bestrijdingsmiddel verboden, telers vrezen einde kersenteelt

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vreest dat de kersenteelt uit Nederland verdwijnt, omdat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geen vrijstelling geeft voor twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg.

8 uur geleden