Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poetin ontslaat gevangenisbaas vanwege martelvideo's

Poetin ontslaat gevangenisbaas vanwege martelvideo's

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft het hoofd van de gevangenisdienst ontslagen nadat vorige maand video's van marteling en verkrachting in de gevangenis opdoken. De wanpraktijken vonden plaats in de gevangenis in Saratov, in het zuidwesten van Rusland.

Aleksandr Kalasjnikov was tot zijn ontslag twee jaar de baas over de Russische gevangenissen. Hij stond vanuit het Westen onder druk, vanwege de behandeling van oppositieleider Aleksej Navalni in de gevangenis. Kalasjnikov is vervangen door Arkadi Gostev, een officier bij de politie.

De gevangenisdienst heeft vanwege de misstanden achttien medewerkers ontslagen en is een onderzoek gestart.

Savaljev

De videobeelden zijn uit de gevangenis gesmokkeld door voormalige gevangene Sergej Savaljev. Nadat hij de beelden openbaarde verliet hij Rusland. Savaljev heeft asiel aangevraagd in Frankrijk.

Savaljev kon aan de beelden komen doordat hij in de gevangenis in de IT werkte en zo toegang had tot de videobestanden die zijn opgenomen door bewakingscamera's. De beelden zette hij vervolgens op een USB-stick, die hij verstopte tot hij werd vrijgelaten.

Volgens mensenrechtenorganisaties komen marteling en verkrachting op grote schaal voor in Russische gevangenissen.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Mieppio 5 dagen geleden
Hoeveel boter heeft poetin zelf op die gladde kop van hem, ik denk dat het ongeveer 5 kilo is. Dus hij moet nodig wat zeggen van een ander. Ook aar weg met die vent, die is ook zo rot als een mispel
JoMePi 5 dagen geleden
Die gevangenisbaas is alleen ontslagen omdat zijn praktijken in de openbaarheid zijn gekomen , terwijl iedereen dat allang wist . Dat heet boter op het hoofd hebben een veel voorkomende ziekte onder politici. Ook veel voorkomend in (voorheen) ons land

Meer uit Buitenland

Rusland verwijt Oekraïne troepenopbouw

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Rusland zegt dat buurland Oekraïne bezig is met een troepenopbouw in het oosten van het land, waar het Oekraïense regeringsleger strijdt tegen pro-Russische separatisten. "Volgens sommige berichten zijn er al 125.000 Oekraïense manschappen in het conflictgebied", zei een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. "Dat is de helft van het Oekraïense leger."

4 minuten geleden
WHO-leden stemmen in met onderhandelingen over pandemieakkoord

GENÈVE (ANP/AFP) - Leden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben ingestemd met het starten van onderhandelingen over een internationaal akkoord over de aanpak van een volgende pandemie. Het is de bedoeling dat de nog te maken afspraken vanaf 2024 in werking treden.

24 minuten geleden
Geen ingelaste EU-top over Omikron-variant

BRUSSEL (ANP) - Er komt toch geen ingelaste EU-top over de Omikron-variant. Premier Mark Rutte en de andere EU-leiders bespreken de nieuwe coronavariant, waarover grote zorgen bestaan, op hun al geplande top over twee weken.

37 minuten geleden
Overheden worstelen met indammen verspreiding Omikron-variant

KOPENHAGEN (ANP) - De Omikron-variant van het coronavirus wordt in steeds meer landen vastgesteld. De laatste meldingen van besmettingen laten zien hoe lastig het voor overheden is om verspreiding in te dammen. Zo maakte Denemarken woensdag bekend dat een besmette persoon met zo'n 1600 andere mensen een concert van DJ Martin Jensen heeft bijgewoond in het noordelijke Aalborg.

39 minuten geleden
Duitsland meldt hoogste coronadodental in negen maanden

BERLIJN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Duitsland meldde woensdag 446 nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen, het hoogste dagcijfer sinds halverwege februari. Ziekenhuizen maken zich zorgen over de vele opnames van coronapatiënten op de intensive care. Er wordt gewaarschuwd dat het aantal coronapatiënten op de ic's de piek van de vorige winter dreigt te overstijgen.

1 uur geleden
EU krijgt coronavaccins voor jonge kinderen week eerder geleverd

BERLIJN (ANP/RTR) - EU-landen krijgen al op 13 december coronavaccins geleverd voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar, meldt het Duitse ministerie van Volksgezondheid. Dat is een week eerder dan gepland en betekent dus ook dat landen sneller kunnen beginnen met de uitrol van de vaccinatiecampagne voor jonge kinderen.

1 uur geleden
Ticketverkoop vluchten naar Japan stilgelegd om Omikron

TOKIO (ANP/AFP/RTR) - Japan gaat nog verder op slot vanwege de zorgen over de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus. De autoriteiten vragen luchtvaartmaatschappijen om een maand lang geen nieuwe tickets te verkopen voor vluchten naar Japan, meldt het ministerie van Transport.

2 uur geleden