Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poetin: Oekraïne voert strijd op, maar zonder succes

Poetin: Oekraïne voert strijd op, maar zonder succes

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Oekraïense krijgsmacht heeft volgens de Russische president Vladimir Poetin de voorbije dagen de gevechten opgevoerd, vooral in de provincie Zaporizja. Hij stelt dat daarbij geen successen zijn geoogst. Russische militaire bloggers, analisten van het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW) en bronnen in de Amerikaanse overheid stellen al langer dat Oekraïne het tegenoffensief tegen Rusland heeft geïntensiveerd.

Oekraïne begon zo'n twee maanden geleden aan een langverwacht voorjaarsoffensief. Dat verliep vooralsnog moeizamer dan gehoopt, erkende ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Woensdagavond toonde hij zich echter optimistischer. "Glorie aan allen die Oekraïne verdedigen! Trouwens, onze jongens aan het front hebben vandaag goede resultaten geboekt. Goed gedaan! Details volgen."

ISW meldde dat Oekraïense troepen woensdag een "aanzienlijke gemechaniseerde contraoffensieve operatie" zijn begonnen in het westen van Zaporizja en daarbij op enige plekken ook door de Russische verdediging gebroken zou zijn. Hoe grootschalig de aanvallen zijn en wat de Oekraïense krijgsmacht nog meer van plan is, blijft vooralsnog onduidelijk.

Het Oekraïense parlement stemde donderdagmiddag over de staat van beleg, die anders op 18 augustus zou aflopen. Twee derde van de parlementariërs stemde in met een verlenging van 90 dagen.

Meer uit Buitenland

Media: eerste debat tussen Biden en Trump op 27 juni

WASHINGTON (ANP/RTR) - In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen lijkt op 27 juni het eerste televisiedebat te zijn tussen president Joe Biden en uitdager Donald Trump. Volgens de Amerikaanse zender Fox News accepteert Trump het voorstel om dan te debatteren.

4 uur geleden
Neergeschoten Slovaakse premier Fico levensgevaarlijk gewond

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De verwondingen van de neergeschoten Slovaakse premier Robert Fico zijn levensbedreigend. Dat heeft de regering gemeld. Hij wordt per helikopter naar het ziekenhuis in Banská Bystrica gebracht, nadat hij eerst was opgenomen in het ziekenhuis in Handlova. In die plaats is hij woensdag neergeschoten.

5 uur geleden
Poging president Portugal te straffen voor landverraad faalt

LISSABON (ANP/RTR) - De poging van de Portugese politieke partij Chega om de president te vervolgen voor landverraad is door de rest van het parlement afgewezen. De rechts-populisten zijn boos dat president Marcelo Rebelo de Sousa herstelbetalingen heeft voorgesteld voor voormalige Portugese koloniën.

6 uur geleden
Media: Slovaakse premier Fico beschoten en geraakt

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De Slovaakse premier Robert Fico is neergeschoten. Hij is gewond geraakt, melden Slovaakse media. Een verdachte is aangehouden.

6 uur geleden
Ontsnapte Franse gevangene op opsporingslijst van Interpol

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - De gedetineerde die deze week met veel geweld is bevrijd in Frankrijk, is op de internationale opsporingslijst van politieorganisatie Interpol gezet. Die heeft een zogenoemde 'red notice' uitgevaardigd tegen Mohamed Amra. Dat komt neer op een verzoek aan opsporingsdiensten in de hele wereld om een gezochte persoon aan te houden.

6 uur geleden
Europese fractie van PVV boos over uitsluiting verkiezingsdebat

BRUSSEL (ANP) - De Europese verzamelfractie ID, waar de PVV ook bij hoort, heeft een boze brief gestuurd naar de voorzitter van het Europees Parlement. Aanleiding is de beslissing van de Europese omroep EBU, dezelfde die ook het Eurovisie Songfestival organiseert, om Identiteit en Democratie niet mee te laten doen met een groot lijsttrekkersdebat volgende week in het Europees Parlement.

6 uur geleden
Biden wil alleen ruim voor verkiezingen in debat met Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden wil uitsluitend ruim voor de verkiezingen in november in debat met zijn rivaal Donald Trump. Die heeft inmiddels zijn aanbod geaccepteerd voor confrontaties op televisie in juni en september.

6 uur geleden