Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poetin noemt voorwaarden voor vredesbesprekingen met Oekraïne

Poetin noemt voorwaarden voor vredesbesprekingen met Oekraïne

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft aan de vooravond van een top over vrede in Oekraïne zijn voorwaarden genoemd om de vredesbesprekingen te beginnen. Hij wil dat Oekraïne de ambitie opgeeft om bij de NAVO te gaan en dat het alle troepen terugtrekt uit de regio's Zaporizja, Cherson, Donetsk en Loehansk.

Dat zijn geen eisen waar Kyiv toe bereid is. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft vaak gezegd dat hij wil dat alle Russische troepen zich terugtrekken uit dezelfde regio's. Rusland heeft na de invasie van februari 2022 grote delen daarvan veroverd, maar heeft de officiële provincies, of oblasts, niet volledig in handen. Oekraïne wil bovendien dat Rusland zich terugtrekt van schiereiland de Krim, dat al in 2014 geannexeerd werd.

Poetin probeert met zijn uitspraken de bal bij Oekraïne te leggen. "Zodra Kyiv zegt dat het bereid is om dit te doen en begint met het echt terugtrekken van troepen en officieel afziet van plannen om lid te worden van de NAVO, zullen we onmiddellijk, letterlijk op dat moment, het vuren staken en beginnen met de gesprekken."

Zwitserland

Oekraïne wees Poetins voorwaarden van de hand. "Het is een complete schijnvertoning. Maak je daarom geen illusies en neem de voorstellen van Rusland die een belediging voor het gezond verstand zijn niet langer serieus", schreef Mychajlo Podoljak, adviseur van president Volodymyr Zelensky, op social media.

Zaterdag begint in Zwitserland een top over een toekomstig vredesproces in Oekraïne. Rusland is daar niet uitgenodigd, volgens Zwitserland omdat het Kremlin niet bereid was te komen. Zelensky hoopt daar steun te vergaren voor zijn visie op het einde van de oorlog.

Meer uit Buitenland

Twaalf Congresleden vragen Biden af te zien van kandidatuur

WASHINGTON (ANP/RTR) - Nog eens twaalf Democratische Congresleden hebben vrijdag opgeroepen dat president Joe Biden moet afzien van zijn deelname aan de presidentsverkiezingen. Dat melden Amerikaanse media. Niet sinds Bidens beroerde prestatie in een debat met zijn tegenkandidaat Donald Trump hebben zoveel partijgenoten zich op één dag tegen hem gekeerd.

2 uur geleden
Schutter verkende terrein met drone kort voor aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - Thomas Matthew Crooks, die afgelopen zaterdag probeerde Donald Trump dood te schieten, verkende het terrein in Pennsylvania met een drone kort voordat de oud-president er een toespraak hield. Dat zeggen bronnen aan The Wall Street Journal. De veiligheid tijdens het campagne-evenement heeft veel vragen opgeroepen.

2 uur geleden
Trump belt met Zelensky

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft vrijdag een "heel goed telefoongesprek" gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Dat heeft de Amerikaanse presidentskandidaat voor de Republikeinen bekendgemaakt via zijn platform Truth Social.

4 uur geleden
Israëlische kolonisten bestormen stad op Westelijke Jordaanoever

HUWARA (ANP) - Israëlische kolonisten hebben een aanval uitgevoerd op Palestijnen en hun eigendommen in de stad Huwara, in het noorden van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

11 uur geleden
Nationalistische oud-parlementariër Oekraïne neergeschoten

LVIV (ANP/RTR) - Een nationalistisch voormalig lid van het Oekraïense parlement is vrijdag neergeschoten en ernstig verwond, meldt de politie. Het gaat om de 60-jarige Iryna Farion, bekend van haar campagnes om de Oekraïense taal te promoten. De politie zoekt nog naar de man die Farion neerschoot in een straat in de westelijke stad Lviv.

11 uur geleden
Krant: bij explosie op boot komen zeker 40 migranten uit Haïti om

PORT-AU-PRINCE (ANP) - Minstens veertig Haïtiaanse migranten zijn op zee om het leven gekomen nadat met benzine gevulde vaten op hun boot in brand waren gevlogen en geëxplodeerd. Dat meldt de Amerikaanse krant Miami Herald onder verwijzing naar de Haïtiaanse autoriteiten.

12 uur geleden
Harris roept belangrijke donateurs bijeen, reden nog onduidelijk

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft op het laatste moment een vergadering ingepland met een aantal belangrijke donateurs van haar partij. Volgens The New York Times (NYT) is onduidelijk waar het over gaat. Mogelijk wil ze de donateurs geruststellen in hun steun voor Joe Biden, maar het is ook denkbaar dat ze andere plannen heeft, zoals zelf Biden vervangen.

12 uur geleden