Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poetin: Gorbatsjov had enorme impact op de wereldgeschiedenis

Poetin: Gorbatsjov had enorme impact op de wereldgeschiedenis

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin zegt dat Michail Gorbatsjov een "enorme impact" heeft gehad op de wereldgeschiedenis. De oud-president van de Sovjet-Unie die dinsdag op 91-jarige leeftijd is overleden, leidde volgens Poetin het land "tijdens een periode van complexe en ingrijpende veranderingen".

"Hij was er van doordrongen dat hervormingen nodig waren, hij streefde ernaar met zijn eigen oplossingen te komen voor urgente problemen", aldus Poetin in een condoleancebericht.

Gorbatsjov was tussen 1985 en 1991 leider van de Sovjet-Unie. Zijn hervormingen leidden volgens kenners uiteindelijk tot het uiteenvallen van het communistische rijk. Poetin heeft de val van de Sovjet-Unie eerder "de grootste geopolitieke catastrofe van de twintigste eeuw" genoemd.

Misplaatste romantiek

Een woordvoerder van het Kremlin zegt dat Gorbatsjov geschiedenis heeft geschreven, maar dat zijn "romantiek" over toenadering tot het Westen misplaatst was. De zegsman wijt het uitblijven van een betere verstandhouding aan de "bloeddorstigheid van onze vijanden".

Sommige Russische politici en commentatoren zijn eveneens kritisch over het nalatenschap van de oud-Sovjet-leider. Staatsmedia in Rusland berichten over het algemeen ingehouden over de dood van Gorbatsjov.

De Russische televisiezender Eerste Kanaal opende het ochtendbulletin met het overlijden van Gorbatsjov. In het 5 minuten durende item werd onder andere de wens van de oud-president benadrukt om de economie uit het slop te trekken. Verder werd gesuggereerd dat het hem aan besluitvaardigheid ontbrak en dat hij de Verenigde Staten te veel vertrouwde.

Meer uit Buitenland

Biden spreekt Trump na schietpartij

WASHINGTON (ANP) - President Joe Biden heeft de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump telefonisch gesproken nadat die gewond was geraakt bij een schietpartij bij een campagnebijeenkomst in Pennsylvania. Dat maakte het Witte Huis bekend, zonder mededelingen te doen over de inhoud van het gesprek.

1 uur geleden
Europese leiders geschokt door aanval op Trump

DEN HAAG (ANP) - Europese leiders reageren vol afschuw op de aanval waarbij de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump gewond raakte aan zijn oor. "Ik ben van streek door de schokkende gebeurtenissen tijdens de bijeenkomst van president Trump en we sturen hem en zijn familie onze beste wensen", zegt de premier van het Verenigd Koninkrijk Keir Starmer op X.

1 uur geleden
Donald Trump Jr.: vader is vol goede moed

WASHINGTON (ANP) - Donald Trump Jr. laat weten dat hij met zijn vader heeft gesproken nadat de oud-president was geraakt door een kogel tijdens een campagnebijeenkomst. Volgens Trump Jr. is zijn vader "vol goede moed".

3 uur geleden
Trump is in orde en wordt gecontroleerd door lokale medische post

BUTLER (ANP) - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is in orde en wordt gecontroleerd door een lokale medische post. Dat meldde een verslaggever van CNN op X, na een woordvoerder van Trump gesproken te hebben.

4 uur geleden
Schoten gevuurd op campagnebijeenkomst Trump in Pennsylvania

BUTLER (ANP) - Donald Trump is met bloed aan zijn oor van het podium geƫvacueerd nadat er schoten zijn gehoord op een campagnebijeenkomst in Pennsylvania. De Republikeinse presidentskandidaat hief zijn vuist omhoog, toen hij in veiligheid werd gebracht.

5 uur geleden
Fitnessgoeroe Richard Simmons op 76-jarige leeftijd overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse fitnessgoeroe Richard Simmons is op 76-jarige leeftijd overleden. Dat meldt entertainmentwebsite TMZ. De politie gaat uit van een natuurlijke doodsoorzaak. Simmons maakte recent bekend dat hij aan huidkanker leed.

7 uur geleden
Franse premier Attal gekozen tot fractievoorzitter partij Macron

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse premier Gabriel Attal is zaterdag officieel gekozen tot fractievoorzitter van de partij van president Emmanuel Macron. Attal kreeg de steun van 84 van de 98 afgevaardigden. Hij was de enige kandidaat voor de positie.

9 uur geleden