Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poetin gaat niet naar begrafenis van oud-Sovjetleider Gorbatsjov

Poetin gaat niet naar begrafenis van oud-Sovjetleider Gorbatsjov

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin gaat zaterdag niet naar de afscheidsceremonie en begrafenis van oud-Sovjetleider Michail Gorbatsjov (91) in Moskou. Zijn werkagenda staat dat niet toe, aldus een woordvoerder van het Kremlin. De president is die dag voor een werkbezoek in Kaliningrad.

Poetin heeft donderdagochtend zijn laatste eer aan Gorbatsjov bewezen door een bezoek te brengen aan het ziekenhuis in Moskou waar de oud-leider stierf en er een krans te leggen. Op Russische staatstelevisie werden daarvan beelden getoond. De laatste leider van de Sovjet-Unie overleed dinsdag na een langdurige ziekte.

Het afscheid zal volgens het Kremlin "elementen" van een staatsbegrafenis bevatten en vindt plaats in de Dom Sojoez. In dit overheidsgebouw worden traditiegetrouw uitvaarten gehouden voor Russische regeringsleiders. Het publiek krijgt tussen 10.00 en 14.00 uur de gelegenheid afscheid te nemen. Na dit gedeelte van de uitvaart wordt hij naar zijn laatste rustplaats gebracht op de Novodevitsji-begraafplaats.

Vlaggen halfstok

In de Duitse hoofdstad Berlijn worden zaterdag de vlaggen halfstok gehangen vanwege de begrafenis. Gorbatsjov is ereburger van de stad. In Duitse media wordt de oud-Sovjetleider ook wel de meest geliefde Rus van de Duitsers genoemd, vanwege zijn rol bij de val van de Berlijnse Muur en de hereniging van Oost- en West-Duitsland.

Gorbatsjov werd in het buitenland geprezen. In eigen land gold hij vooral als de man die de Sovjet-Unie naar de ondergang hielp.

Meer uit Buitenland

VS komen met sancties tegen kolonisten Westelijke Jordaanoever

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten leggen sancties op aan extremistische Israëlische kolonisten die Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever hebben aangevallen. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zegt dat de maatregelen gelden voor iedereen die "de vrede, de veiligheid of de stabiliteit op de Westoever ondermijnt" en dus ook voor Palestijnen die Israëlische burgers hebben aangevallen.

10 minuten geleden
Dodental oorlog Gaza boven de 16.000, Israël telt 138 gijzelaars

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - De oorlog tussen Hamas en Israël heeft in de Gazastrook aan 16.248 mensen het leven gekost, meldden de lokale autoriteiten dinsdag. Dat zijn er ruim driehonderd meer dan maandag werd gemeld.

31 minuten geleden
Libanese militair omgekomen door Israëlische beschieting

BEIROET (ANP/AFP) - Een Libanese militair is in de grensregio met Israël om het leven gekomen door Israëlische beschietingen, zegt de Libanese krijgsmacht. Het is de eerste keer dat een militair uit Libanon gedood is sinds de oorlog tussen Hamas en Israël uitbrak op 7 oktober.

2 uur geleden
Netanyahu tegen families: niet iedere gijzelaar wordt nu gered

JERUZALEM (ANP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag familieleden ontmoet van de gijzelaars die worden vastgehouden in de Gazastrook. Hij vertelde hen dat het op dit moment niet mogelijk is om alle gijzelaars terug te halen. Volgens de Israëlische nieuwssite The Times of Israel reageerden de familieleden vijandig op Netanyahu's woorden en kwam het tot felle aanvaringen.

2 uur geleden
Israël voert 'zwaarste gevechten tot nu toe', ook in Khan Younis

KHAN YUNIS (ANP/RTR) - De Israëlische krijgsmacht (IDF) is naar eigen zeggen in de zwaarste dag van gevechten tot nu toe verwikkeld, onder meer in de stad Khan Younis. Militairen zijn daar in direct gevecht en hebben "vele terroristen gedood", zo staat op de website van de krijgsmacht.

2 uur geleden
Vluchtelingenraad: burgerdoden schandvlek Israël en bondgenoten

OSLO (ANP) - De Noorse Vluchtelingenraad (NRC), een internationale organisatie voor hulp aan ontheemden, noemt de vele burgerdoden door de Israëlische aanvallen op de Gazastrook "een schandvlek op Israël en zijn bondgenoten". Volgens NRC-voorzitter Jan Egeland is "de totale verwoesting van de Gazastrook een van de gruwelijkste aanvallen op een burgerbevolking van onze tijden en onze generaties. Landen die Israël steunen met de levering van wapens, moeten begrijpen dat de burgerdoden schande over ze zullen brengen", aldus Egeland.

2 uur geleden
Topman bevestigt gesprekken over Franse straaljagers voor Saudi's

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië is in gesprek over de aankoop van Rafale-straaljagers uit Frankrijk. Dat bevestigt topman Éric Trappier van Dassault Aviation, dat de gevechtsvliegtuigen maakt, in een gesprek met journalisten. Geruchten over de onderhandelingen gingen in gespecialiseerde media al langer.

3 uur geleden