
Poetin en Scholz bellen elkaar over Oekraïne
MOSKOU/BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - President Vladimir Poetin en bondskanselier Olaf Scholz hebben met elkaar gebeld over de oorlog in Oekraïne, zo is in Moskou en Berlijn bekendgemaakt. De twee hebben elkaar beloofd in contact te blijven. Volgens de persdienst van het Kremlin belde Scholz Poetin op "om bepaalde aspecten van de situatie in Oekraïne te bespreken". Poetin heeft daarbij gevraagd of Duitsland zijn positie ten aanzien van het conflict niet zou moeten heroverwegen omdat het Westen "een destructieve lijn volgt".
Scholz drong erop aan dat Poetin een diplomatieke oplossing voor het conflict moet zoeken om de oorlog te beëindigen en troepen terug moet trekken. Maar volgens Poetin is het grote probleem dat Kiev blijft weigeren te onderhandelen en dat zou komen doordat westerse landen, inclusief Duitsland, Oekraïne "volproppen met wapens" en het Oekraïense leger trainen. Het westerse beleid moedigt volgens Poetin ook radicale Oekraïense nationalisten aan om in de strijd meer misdaden te plegen tegen burgers.
Scholz heeft de luchtaanvallen op de Oekraïense civiele infrastructuur veroordeeld. Poetin zei over raketaanvallen op het energienetwerk van Oekraïne dat die een reactie zijn op Oekraïense aanvallen op civiele infrastructuur zoals de Krimbrug bij Kertsj en energiefaciliteiten, inclusief de terroristische aanslag op de gaspijpleidingen van Nord Stream in de Oostzee. De aanslag op de pijpleidingen betekenden een klap voor de invloed van Rusland in Europa en voor de inkomsten van Rusland. Er loopt een onderzoek naar wat er is gebeurd met de pijpleidingen en wie erachter zit. Rusland wordt daarbuiten gehouden en Poetin eiste daarom dat er "een transparant onderzoek komt".
Westerse leiders mijden Poetin en überhaupt contacten met Rusland. Poetins minister van Buitenlandse Zaken Lavrov mocht niet naar een conferentie van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) in Polen komen die vrijdag afsluit in Lodz. Ruim drie maanden geleden belde de Franse president Macron met Poetin over de spanningen in en rond de grote kernenergiecentrale bij Enerhodar aan de rivier de Dnjepr. Macron heeft deze week aangekondigd snel weer met Poetin te telefoneren. In november was er een discreet gesprek tussen de chefs van een Amerikaanse en een Russische inlichtingendienst in Turkije. Het ging om Bill Burns van de CIA en Sergej Narisjkin van de SVR (Buitenlandse Inlichtingendienst).
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering heeft Californië aangeklaagd omdat trans personen in die staat mogen meedoen aan sportwedstrijden op scholen. President Donald Trump wil dat trans personen worden geweerd van sporten voor meisjes, maar Californië weigert dat beleid uit te voeren.
22 minuten geledenBERLIJN (ANP) - Oekraïne kan rekenen op "substantiële" extra steun van Duitsland voor zijn luchtverdediging, belooft bondskanselier Friedrich Merz. Hij zal Oekraïne donderdag bij overleg van de bondgenoten meerdere "aanbiedingen" doen.
28 minuten geledenATHENE (ANP/RTR) - Reddingswerkers hebben zeven opvarenden gered van een vrachtschip dat na een aanval zonk op de Rode Zee. Zij brachten meer dan 24 uur in het water door, zeggen bronnen bij veiligheidsbedrijven die zijn betrokken bij een reddingsoperatie. Vier mensen zouden zijn omgekomen en veertien personen worden nog vermist.
1 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De NAVO blijft voorlopig leunen op haar 'traditionele' luchtmacht en ruilt niet al haar gevechtsvliegtuigen in voor drones, denkt de baas van de Duitse luchtmacht. Zeker sinds de oorlog in Oekraïne voorspellen sommige experts een spoedig einde voor het bemande gevechtsvliegtuig.
1 uur geledenHAMBURG (ANP/AFP) - De verdachte van een aanval vorige week in een hogesnelheidstrein in Duitsland is naar een psychiatrische kliniek gebracht. De 20-jarige Syriër wordt ervan beschuldigd passagiers te hebben aangevallen met een bijl en hamer. Er vielen vier gewonden.
1 uur geledenKYIV (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Oekraïne heeft twee Chinese burgers opgepakt op verdenking van spionage. Ze probeerden volgens de autoriteiten informatie te bemachtigen over kruisraketten van het type Neptune.
1 uur geledenVILNIUS (ANP/RTR) - Litouwen en Finland willen tegen mensen gerichte landmijnen gaan maken om zich tegen Rusland te beschermen. De productie kan beginnen zodra de beide NAVO-landen de opzegging van het verdrag hebben afgerond dat de mijnen verbiedt, zeggen bestuurders en andere betrokkenen.
1 uur geleden