Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poetin en Scholz bellen elkaar over Oekraïne

Poetin en Scholz bellen elkaar over Oekraïne

MOSKOU/BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - President Vladimir Poetin en bondskanselier Olaf Scholz hebben met elkaar gebeld over de oorlog in Oekraïne, zo is in Moskou en Berlijn bekendgemaakt. De twee hebben elkaar beloofd in contact te blijven. Volgens de persdienst van het Kremlin belde Scholz Poetin op "om bepaalde aspecten van de situatie in Oekraïne te bespreken". Poetin heeft daarbij gevraagd of Duitsland zijn positie ten aanzien van het conflict niet zou moeten heroverwegen omdat het Westen "een destructieve lijn volgt".

Scholz drong erop aan dat Poetin een diplomatieke oplossing voor het conflict moet zoeken om de oorlog te beëindigen en troepen terug moet trekken. Maar volgens Poetin is het grote probleem dat Kiev blijft weigeren te onderhandelen en dat zou komen doordat westerse landen, inclusief Duitsland, Oekraïne "volproppen met wapens" en het Oekraïense leger trainen. Het westerse beleid moedigt volgens Poetin ook radicale Oekraïense nationalisten aan om in de strijd meer misdaden te plegen tegen burgers.

Scholz heeft de luchtaanvallen op de Oekraïense civiele infrastructuur veroordeeld. Poetin zei over raketaanvallen op het energienetwerk van Oekraïne dat die een reactie zijn op Oekraïense aanvallen op civiele infrastructuur zoals de Krimbrug bij Kertsj en energiefaciliteiten, inclusief de terroristische aanslag op de gaspijpleidingen van Nord Stream in de Oostzee. De aanslag op de pijpleidingen betekenden een klap voor de invloed van Rusland in Europa en voor de inkomsten van Rusland. Er loopt een onderzoek naar wat er is gebeurd met de pijpleidingen en wie erachter zit. Rusland wordt daarbuiten gehouden en Poetin eiste daarom dat er "een transparant onderzoek komt".

Westerse leiders mijden Poetin en überhaupt contacten met Rusland. Poetins minister van Buitenlandse Zaken Lavrov mocht niet naar een conferentie van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) in Polen komen die vrijdag afsluit in Lodz. Ruim drie maanden geleden belde de Franse president Macron met Poetin over de spanningen in en rond de grote kernenergiecentrale bij Enerhodar aan de rivier de Dnjepr. Macron heeft deze week aangekondigd snel weer met Poetin te telefoneren. In november was er een discreet gesprek tussen de chefs van een Amerikaanse en een Russische inlichtingendienst in Turkije. Het ging om Bill Burns van de CIA en Sergej Narisjkin van de SVR (Buitenlandse Inlichtingendienst).

Meer uit Buitenland

Zelenski: Russen welkom heten op OS is terreur accepteren

KIEV (ANP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zondag in zijn gebruikelijke videoboodschap het plan Russische atleten onder neutrale vlag mee te laten doen aan het olympisch toernooi in Frankrijk in 2024 scherp veroordeeld. "Pogingen van het IOC Russen in actie te laten komen op de Olympische Spelen zijn pogingen de hele wereld te vertellen dat terreur op de een of andere manier aanvaardbaar is".

1 uur geleden
Erdogan zou Finland wel willen toelaten tot de NAVO

ANKARA (ANP/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag op tv laten doorschemeren het NAVO-lidmaatschap van Finland wel te willen goedkeuren, zonder hetzelfde te doen voor Zweden. "Desnoods geven we een andere boodschap af voor Finland. Het zal een schok zijn voor Zweden als we dat doen", antwoordde de Turkse leider op een vraag van een jonge kiezer over de kandidatuur van beide landen.

2 uur geleden
Mensenrechtenorganisatie: 527 doden in Iran sinds begin onrust

TEHERAN (ANP/DPA) - In Iran zijn ten minste 527 mensen omgekomen sinds de demonstraties tegen de regering begonnen, ruim vier maanden geleden. Dat staat in het rapport dat de in de VS gevestigde mensenrechtenorganisatie HRANA zondag publiceerde. Van die slachtoffers waren er 71 minderjarig volgens de activisten die de gegevens bijhouden. Daarnaast lieten zeventig politieagenten en leden van veiligheidsdiensten het leven door de onrust de afgelopen tijd.

4 uur geleden
Nigeriaanse legerleiding: kopstuk Boko Haram gedood

ABUJA (ANP) - Nigeriaanse legereenheden hebben met steun van civiele veiligheidsteams Abu Illiya, een kopstuk van de terreurorganisatie Boko Haram, gedood. Volgens de lokale media werd hij opgespoord in de buurt van Konduga, in het noordoosten van het land. Daaraan vooraf gingen hevige vuurgevechten in enkele nederzettingen waar leden van de gewelddadige islamitische groepering zich schuilhielden. In totaal kwamen 32 terroristen om het leven.

5 uur geleden
Noord-Korea ontkent wapenleveringen aan Rusland

PYONGYANG (ANP/AFP) - Noord-Korea ontkent dat het wapens heeft geleverd aan Rusland. Daarmee reageert Pyongyang op Amerikaanse beschuldigingen dat de staat raketten heeft geleverd aan het Russische huurlingenbedrijf Wagner Group.

11 uur geleden
Sunak ontslaat voorzitter van Conservatieve Partij

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft de voorzitter van zijn Conservatieve Partij ontslagen. Uit onafhankelijk onderzoek naar de belastingzaken van voorzitter Nadhim Zahawi is gebleken dat hij de ministeriële code heeft overtreden, aldus de partijleider in een brief.

11 uur geleden
China beëindigt vergeldingsmaatregel: weer visa voor Japanners

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China gaat weer visa verstrekken aan Japanners. De afgifte werd ruim twee weken geleden stopgezet vanwege de Japanse coronamaatregelen voor reizigers uit China, waar in de afgelopen paar maanden veel mensen besmet zijn geraakt.

12 uur geleden