Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poetin en Scholz bellen elkaar over Oekraïne

Poetin en Scholz bellen elkaar over Oekraïne

MOSKOU/BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - President Vladimir Poetin en bondskanselier Olaf Scholz hebben met elkaar gebeld over de oorlog in Oekraïne, zo is in Moskou en Berlijn bekendgemaakt. De twee hebben elkaar beloofd in contact te blijven. Volgens de persdienst van het Kremlin belde Scholz Poetin op "om bepaalde aspecten van de situatie in Oekraïne te bespreken". Poetin heeft daarbij gevraagd of Duitsland zijn positie ten aanzien van het conflict niet zou moeten heroverwegen omdat het Westen "een destructieve lijn volgt".

Scholz drong erop aan dat Poetin een diplomatieke oplossing voor het conflict moet zoeken om de oorlog te beëindigen en troepen terug moet trekken. Maar volgens Poetin is het grote probleem dat Kiev blijft weigeren te onderhandelen en dat zou komen doordat westerse landen, inclusief Duitsland, Oekraïne "volproppen met wapens" en het Oekraïense leger trainen. Het westerse beleid moedigt volgens Poetin ook radicale Oekraïense nationalisten aan om in de strijd meer misdaden te plegen tegen burgers.

Scholz heeft de luchtaanvallen op de Oekraïense civiele infrastructuur veroordeeld. Poetin zei over raketaanvallen op het energienetwerk van Oekraïne dat die een reactie zijn op Oekraïense aanvallen op civiele infrastructuur zoals de Krimbrug bij Kertsj en energiefaciliteiten, inclusief de terroristische aanslag op de gaspijpleidingen van Nord Stream in de Oostzee. De aanslag op de pijpleidingen betekenden een klap voor de invloed van Rusland in Europa en voor de inkomsten van Rusland. Er loopt een onderzoek naar wat er is gebeurd met de pijpleidingen en wie erachter zit. Rusland wordt daarbuiten gehouden en Poetin eiste daarom dat er "een transparant onderzoek komt".

Westerse leiders mijden Poetin en überhaupt contacten met Rusland. Poetins minister van Buitenlandse Zaken Lavrov mocht niet naar een conferentie van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) in Polen komen die vrijdag afsluit in Lodz. Ruim drie maanden geleden belde de Franse president Macron met Poetin over de spanningen in en rond de grote kernenergiecentrale bij Enerhodar aan de rivier de Dnjepr. Macron heeft deze week aangekondigd snel weer met Poetin te telefoneren. In november was er een discreet gesprek tussen de chefs van een Amerikaanse en een Russische inlichtingendienst in Turkije. Het ging om Bill Burns van de CIA en Sergej Narisjkin van de SVR (Buitenlandse Inlichtingendienst).

Meer uit Buitenland

ISW: Oekraïne profiteert pas over enkele weken van steun VS

KYIV (ANP) - Het duurt waarschijnlijk nog enkele weken voordat Oekraïne kan profiteren van de extra steun die het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft goedgekeurd, verwacht het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW). De denktank vermoedt dat de Russen in de tussentijd juist het aantal aanvallen op Oekraïne zullen opschroeven.

35 minuten geleden
Doden bij nieuwe Israëlische inval op Westelijke Jordaanoever

HEBRON (ANP/AFP/DPA) - Bij een nieuwe Israëlische inval op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn twee Palestijnen gedood, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Het Israëlische leger zegt dat twee "terroristen zijn geneutraliseerd" die probeerden om de Israëliërs aan te vallen.

2 uur geleden
Stemming in elf stembureaus India ongeldig verklaard na geweld

NEW DELHI (ANP/RTR) - Indiërs die bij elf stembureaus in het noordoosten van het land hebben gestemd, moeten opnieuw naar de stembus. De verkiezingsautoriteiten hebben de stemming daar ongeldig verklaard na berichten over geweld en schade aan stemmachines.

3 uur geleden
Dode en zeven vermisten na ongeluk twee legerhelikopters in Japan

TOKIO (ANP/AFP) - Bij een ongeluk in de lucht tussen twee Japanse militaire helikopters is zeker één van de bemanningsleden om het leven gekomen. De overige zeven worden nog vermist. Het ongeval gebeurde nabij de Izu-eilanden. Minister van Defensie Minoru Kihara zei zondag dat Japanse reddingswerkers "vermoedelijk delen van een luchtvaartuig in zee hebben gezien".

5 uur geleden
Zeven mensen vermist na ongeluk twee legerhelikopters in Japan

TOKIO (ANP) - Zeven mensen zijn vermist na een ongeluk in de lucht tussen twee Japanse militaire helikopters. Het ongeval gebeurde bij de Izu-eilanden. Minister van Defensie Minoru Kihara zei zondag dat Japanse reddingswerkers "vermoedelijk delen van een luchtvaartuig in zee hebben gezien". Een militaire woordvoerder liet weten dat vooralsnog één persoon is gered.

10 uur geleden
Israël roept ambassadeurs op matje om stemming VN-veiligheidsraad

TEL AVIV (ANP) - Israël roept zondag de ambassadeurs op het matje van landen die donderdag in de VN-Veiligheidsraad voor een volwaardig Palestijns VN-lidmaatschap stemden. Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de ambassadeurs zijn opgeroepen voor een "protestgesprek", waarin Israël zijn ongenoegen wil uiten.

11 uur geleden
Palestijnen: 14 doden bij inval Israël op Westelijke Jordaanoever

RAMALLAH (ANP/AFP) - Tijdens een inval door het Israëlische leger in het vluchtelingenkamp Nur Shams op de Westelijke Jordaanoever zijn zeker veertien doden gevallen, meldt de Palestijnse Rode Halve Maan.

14 uur geleden