Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poetin en Macron eens over 'niet-politieke interactie' Zaporizja

Poetin en Macron eens over 'niet-politieke interactie' Zaporizja

MOSKOU/PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron spraken zondag hun bereidheid uit tot een "niet-gepolitiseerde interactie" samen met VN-atoomgenootschap IAEA mocht de veiligheidssituatie rond de kerncentrale in Zaporizja daar om vragen, meldt het Kremlin. De twee presidenten spraken elkaar over de telefoon.

In het gesprek wees Poetin zijn Franse tegenhanger op de mogelijk "catastrofale gevolgen" van wat volgens hem Oekraïense aanvallen waren op de kerncentrale van Zaporizja, een door Rusland gecontroleerd gebied in het zuidoosten van Oekraïne. Poetin zei dat de Oekraïners "regelmatig" aanvallen uitvoeren op nucleaire faciliteiten in Zaporizja, waaronder een opslagfaciliteit voor radioactief afval, aldus het Kremlin in een verklaring.

Ook vertelde Poetin Macron dat de Europese Unie de levering van Russisch voedsel en kunstmest aan Afrika, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika niet mag dwarsbomen, bericht het Russische staatspersbureau Ria Novosti.

Meer uit Buitenland

Verongelukte Iraanse president begraven bij mausoleum

MASHHAD (ANP/DPA/AFP) - De verongelukte Iraanse president Ebrahim Raisi is in de stad Mashhad bijgezet naast het mausoleum van imam Reza, het belangrijkste sjiitische heiligdom van Iran. Massa's mensen waren afgekomen op de ceremonie in de geboortestad van Raisi.

6 uur geleden
Von der Leyen krijgt kritiek over ontbreken sancties Israël

BRUSSEL (ANP) - Walter Baier van de uiterst linkse fractie Europees Links verweet Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in een EU-verkiezingsdebat met de vijf Europese lijsttrekkers in Brussel dat de Europese Unie nog steeds geen sancties heeft opgelegd aan Israël. Von der Leyen, ook lijsttrekker van de EVP, vond dat verwijt niet terecht. Ze vindt dat de EU zich moet blijven inspannen voor een tweestatenoplossing.

7 uur geleden
Verenigde Naties maken 11 juli herdenkingsdag genocide Srebrenica

NEW YORK (ANP/AFP) - De Verenigde Naties hebben 11 juli uitgeroepen tot herdenkingsdag voor de genocide in Srebrenica. Tegen dat voorstel van Duitsland en Rwanda was verzet. In het Servische deel van Bosnië gingen duizenden mensen de straat op. Uiteindelijk stemden 84 landen voor, waaronder Nederland, en 19 tegen. 68 landen onthielden zich van stemming.

7 uur geleden
Hamas beweert Israëlische kolonel in handen te hebben

CAÏRO (ANP/RTR) - De Palestijnse beweging Hamas beweert een Israëlische kolonel vast te houden die op 7 oktober gevangen werd genomen. Israël had eerder gemeld dat de hoge officier bij de aanvallen van die dag was gedood.

7 uur geleden
Fractie van onder meer PVV in EU-parlement loost Duitse AfD

BRUSSEL (ANP) - De fractie in het Europees Parlement waar ook de PVV bij hoort, heeft de Duitse AfD eruit gezet. De AfD-Europarlementariërs zijn niet langer welkom in de ID-fractie na een reeks affaires over samenspannen met buitenlandse regimes en vergoelijkende opmerkingen over nazi's.

9 uur geleden
Von der Leyen wil Europese belastingen ten bate van defensie

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet nieuwe inkomstenbronnen aanboren zoals nieuwe Europese belastingen om meer geld te kunnen steken in de verdediging van de EU en van Oekraïne, vindt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Over het gezamenlijk aangaan van leningen, waarop onder meer Frankrijk aandringt, rept ze niet.

9 uur geleden
Macron stelt omstreden verkiezingswet Nieuw-Caledonië uit

NOUMÉA (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft de nieuwe verkiezingswet van Nieuw-Caledonië met "een aantal weken" uitgesteld. De aanpassing van de regels leidde de afgelopen week tot grote rellen op de eilandengroep.

9 uur geleden