Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poetin-criticus Navalni in isoleercel

Poetin-criticus Navalni in isoleercel

MOSKOU (ANP/AFP) - Kremlin-criticus Alexej Navalni is in zijn Russische strafkolonie in een isoleercel gezet na zijn pogingen een ​​vakbond in de gevangenis op te richten. "Gegroet vanuit eenzame opsluiting", liet de oppositieleider weten op sociale media. De officiële reden voor zijn afzondering is volgens hem overtreding van de kledingregels omdat hij de bovenste knoop van zijn gevangenisjas had losgeknoopt.

De 46-jarige Navalni zit een gevangenisstraf van negen jaar uit in een strafkolonie in de buurt van de stad Vladimir. Hij zou geld hebben verduisterd. Volgens hem was de veroordeling politiek gemotiveerd.

Het verblijf in de isoleercel zou drie dagen duren, maar de gevangenisautoriteiten hebben gewaarschuwd dat het zijn "vaste verblijfplaats zou kunnen worden", tenzij "ik mijn houding heroverweeg", aldus Navalni. Zijn cel is naar eigen zeggen te vergelijken met een hete "betonnen kennel" zonder frisse lucht.

Mok en boek

"Er is alleen een mok en een boek in mijn cel. Ik krijg alleen een lepel en een bord tijdens de maaltijden. Geen bezoek, geen brieven, geen pakketjes." Dit is de enige plek in de gevangenis waar zelfs roken verboden is, voegde hij eraan toe.

Vorige week maakte Navalni bekend dat hij een eenmansvakbond heeft opgericht in de strafkolonie waar hij naaiwerkzaamheden verricht. Hij kreeg al gedaan dat de krukken waar gevangenen die aan naaimachines werken op zaten, werden vervangen door stoelen. Maar tegelijkertijd werd hij gewaarschuwd.

Negen jaar

Navalny zat een celstraf van 2,5 jaar uit voor het schenden van de voorwaarden van een eerder fraudevonnis, maar in maart werd zijn gevangenisstraf verlengd tot negen jaar nadat hij schuldig was bevonden aan het verduisteren van donaties aan zijn politieke organisaties en minachting van de rechtbank.

In 2020 overleefde hij ternauwernood een aanval met het zenuwgif novitsjok. Volgens Navalni kwam de opdracht daarvoor van president Vladimir Poetin. Het Kremlin heeft elke betrokkenheid ontkend.

Meer uit Buitenland

Rusland wijt burgerslachtoffers op de Krim aan raketten VS

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland houdt de Verenigde Staten verantwoordelijk voor een Oekraïense raketaanval op de door Rusland geannexeerde Krim, waarbij vijf mensen onder wie drie kinderen omkwamen en bijna 125 mensen gewond raakten. Bij de aanval werd immers gebruikgemaakt van door de VS geleverde raketten, aldus het Russische ministerie van Defensie, dat sprak van een "doelbewuste raketaanval op vreedzame inwoners".

1 uur geleden
Nog twee vermisten na noodweer in delen kanton Graubünden

CHUR (ANP/AFP) - Na het noodweer dat delen van het Oost-Zwitserse kanton Graubünden vrijdag trof, zijn er nog twee vermisten. Er wordt van uitgegaan dat ze niet meer in leven zijn. Zondag is bekendgemaakt dat de stoffelijke resten van een vermiste man zijn aangetroffen in het dal van Mesolcina, niet ver van de Italiaanse grens. De man verdween vrijdag meer dan acht kilometer van de plek waar zijn lichaam door bergingswerkers werd gevonden.

2 uur geleden
Groothertog Luxemburg draagt taken over

LUXEMBURG (ANP) - De 69-jarige Luxemburgse groothertog Henri draagt taken over aan zoon Guillaume. Hij zei dit in een toespraak op de nationale feestdag van het land. "Ik wil meedelen dat ik besloten heb prins Guillaume in oktober te benoemen tot luitenant-vertegenwoordiger", aldus de groothertog.

4 uur geleden
Biden plant campagneoffensief voor eerste debat met Trump

WASHINGTON (ANP) - Het campagneteam en bondgenoten van president Joe Biden komen volop in actie in aanloop naar het eerste debat met Donald Trump. Er staan de komende dagen 1600 evenementen gepland en er worden nieuwe spotjes uitgezonden op televisie en verspreid via sociale media, staat in een memo die is ingezien door het Amerikaanse NBC News.

4 uur geleden
Toeristen kunnen weer naar Capri na reparatie waterpijpleiding

CAPRI/NAPELS (ANP/DPA) - Na de reparatie van een waterpijpleiding naar het eiland Capri kunnen toeristen weer naar het geliefde eiland toe. Burgemeester Paolo Falco heeft zondag gezegd dat alle reisbeperkingen zijn ingetrokken. Zaterdag werd de toevoer van drinkwater geblokkeerd door met name een luchtbel in de leiding, maar de problemen zijn verholpen.

5 uur geleden
Netanyahu: we zagen dramatische afname in wapenleveranties VS

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de verwachting uitgesproken dat onenigheid met de Verenigde Staten over wapenleveranties aan zijn land in de nabije toekomst zal worden opgelost. De regeringschef zei tijdens kabinetsberaad dat die leveranties ongeveer vier maanden geleden "een dramatische afname" begonnen te vertonen.

6 uur geleden
Oekraïne meldt vernietiging kruisraketten bij Kyiv

KYIV (ANP/BLOOMBERG/RTR/DPA) - Oekraïne zegt twee kruisraketten te hebben neergehaald die richting de hoofdstad vlogen. In Kyiv waren explosies te horen. De gouverneur van het hoofdstedelijke gebied zei dat twee mensen lichtgewond raakten door vallende raketresten. Een twintigtal huizen en meerdere bedrijven zouden schade hebben opgelopen.

7 uur geleden