Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poetin-criticus Navalni in isoleercel

Poetin-criticus Navalni in isoleercel

MOSKOU (ANP/AFP) - Kremlin-criticus Alexej Navalni is in zijn Russische strafkolonie in een isoleercel gezet na zijn pogingen een ​​vakbond in de gevangenis op te richten. "Gegroet vanuit eenzame opsluiting", liet de oppositieleider weten op sociale media. De officiële reden voor zijn afzondering is volgens hem overtreding van de kledingregels omdat hij de bovenste knoop van zijn gevangenisjas had losgeknoopt.

De 46-jarige Navalni zit een gevangenisstraf van negen jaar uit in een strafkolonie in de buurt van de stad Vladimir. Hij zou geld hebben verduisterd. Volgens hem was de veroordeling politiek gemotiveerd.

Het verblijf in de isoleercel zou drie dagen duren, maar de gevangenisautoriteiten hebben gewaarschuwd dat het zijn "vaste verblijfplaats zou kunnen worden", tenzij "ik mijn houding heroverweeg", aldus Navalni. Zijn cel is naar eigen zeggen te vergelijken met een hete "betonnen kennel" zonder frisse lucht.

Mok en boek

"Er is alleen een mok en een boek in mijn cel. Ik krijg alleen een lepel en een bord tijdens de maaltijden. Geen bezoek, geen brieven, geen pakketjes." Dit is de enige plek in de gevangenis waar zelfs roken verboden is, voegde hij eraan toe.

Vorige week maakte Navalni bekend dat hij een eenmansvakbond heeft opgericht in de strafkolonie waar hij naaiwerkzaamheden verricht. Hij kreeg al gedaan dat de krukken waar gevangenen die aan naaimachines werken op zaten, werden vervangen door stoelen. Maar tegelijkertijd werd hij gewaarschuwd.

Negen jaar

Navalny zat een celstraf van 2,5 jaar uit voor het schenden van de voorwaarden van een eerder fraudevonnis, maar in maart werd zijn gevangenisstraf verlengd tot negen jaar nadat hij schuldig was bevonden aan het verduisteren van donaties aan zijn politieke organisaties en minachting van de rechtbank.

In 2020 overleefde hij ternauwernood een aanval met het zenuwgif novitsjok. Volgens Navalni kwam de opdracht daarvoor van president Vladimir Poetin. Het Kremlin heeft elke betrokkenheid ontkend.

Meer uit Buitenland

Twee miljoen Amerikanen zonder stroom door Ian, dodental loopt op

CHARLESTON (ANP/RTR) - Bijna twee miljoen Amerikanen in het zuiden van de Verenigde Staten zitten zonder stroom na het passeren van orkaan Ian. De orkaan ging vrijdagmiddag lokale tijd aan land in de staat South Carolina en zwakte daarna snel af tot een storm. Eerder in de week trok Ian een spoor van vernieling door Florida, waar het dodental volgens CNN is opgelopen tot zeker 42.

13 minuten geleden
Rusland houdt veroordeling door Veiligheidsraad tegen met veto

NEW YORK (ANP/AFP) - Zoals verwacht heeft Rusland vrijdagavond in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn veto gebruikt om een resolutie tegen te houden waarin de annexatie door het land van delen van Oekraïne werd veroordeeld. De resolutie was ingediend door de VS, enkele uren nadat de Russische president Vladimir Poetin de annexatie had bekrachtigd.

1 uur geleden
Zelenski: Oekraïense troepen boeken vooruitgang in het oosten

KIEV (ANP/RTR) - Het Oekraïense leger heeft volgens president Volodimir Zelenski "aanzienlijke resultaten" geboekt in het oosten van het land. Het Oekraïense staatshoofd benoemde daarbij de successen in Lyman, een door Rusland bezet bolwerk waar pro-Moskou-troepen grote moeite hebben de controle te behouden.

4 uur geleden
Nieuwe staatsgreep in Burkina Faso

OUAGADOUGOU (ANP/RTR) - Er is voor de tweede keer dit jaar een staatsgreep gepleegd in Burkina Faso. Legerkapitein Ibrahim Traore heeft de militaire leider Paul-Henri Damiba afgezet, de regering ontbonden en de grondwet opgeschort, zei hij in een verklaring die vrijdagavond op de nationale televisie is voorgelezen.

4 uur geleden
Biden beschuldigt Russen van leugens over Nord Stream

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden doet de Russische beschuldigingen dat het Westen achter de lekkages van de twee Nord Stream-gaspijpleidingen in de Oostzee zit, af als "leugens". "Het was een opzettelijke sabotageactie en de Russen pompen desinformatie en leugens naar buiten. We zullen met onze bondgenoten samenwerken om uit te zoeken wat er precies is gebeurd", vertelde hij aan verslaggevers.

5 uur geleden
Rusland beschuldigt VN-chef Guterres van 'propaganda'

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties een bevooroordeeld standpunt heeft ingenomen over het besluit van Moskou om delen van Oekraïne te annexeren. De Russen beschuldigden de VN-chef ervan een "propaganda-instrument" te zijn.

7 uur geleden
Poetin tijdens concert in Moskou: de overwinning zal aan ons zijn

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft op het Rode Plein in Moskou, tijdens een concert ter viering van de annexatie van vier Oekraïense gebieden, gezegd dat "de overwinning aan ons zal zijn". Ook verwelkomde hij de inwoners van de gebieden die hij opeist.

7 uur geleden