Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poetin bewierookt relatie met China en kondigt bezoek Xi aan

Poetin bewierookt relatie met China en kondigt bezoek Xi aan

MOSKOU (ANP/RTR) - De relatie tussen China en Rusland heeft "nieuwe mijlpalen" bereikt, volgens de Russische president Vladimir Poetin. Hij zei na een gesprek met de Chinese topdiplomaat Wang Yi dat de banden "vorderen en ontwikkelen". Ook beweert Poetin dat ze een bezoek van de Chinese president Xi Jinping hebben afgesproken.

Wang heeft Poetin in het gesprek gezegd dat de betrekkingen tussen Moskou en Beijing gelijkwaardig zijn en niet zullen "bezwijken onder de druk van derde partijen". De Verenigde Staten en de NAVO spraken afgelopen week hun zorgen uit over mogelijke Chinese wapenleveringen aan Rusland, dat sinds de invasie in Oekraïne vrij geïsoleerd staat op het wereldtoneel.

Ongeveer een jaar geleden, vlak voordat Rusland Oekraïne binnenviel, sloten Xi en Poetin een partnerschap "zonder grenzen". Sindsdien heeft China zich grotendeels afzijdig gehouden van de oorlog, tot frustratie van het Westen. Amerikaanse en Europese leiders hopen dat Xi zijn invloed gebruikt om Poetin te overtuigen dat hij de invasie stopt. Rusland is door alle westerse sancties steeds meer afhankelijk van China.

Afgelopen week zei Wang dat Beijing binnenkort met een vredesvoorstel wil komen. Daar is met scepsis op gereageerd, omdat het opgeven van land voor Kiev op dit moment onbespreekbaar is. Een eventueel bezoek van Xi aan Moskou zou daarmee te maken kunnen hebben. Poetin kondigde in december ook al aan dat hij Xi verwacht te ontvangen, maar zo'n reis is vanuit Beijing nog niet bevestigd.

Meer uit Buitenland

Von der Leyen wil aparte commissaris voor Defensie

STRAATSBURG (ANP) - Ursula von der Leyen wil de komende vijf jaar een "echte Europese Defensie-unie" opbouwen. Als ze later donderdag wordt herkozen als voorzitter van de Europese Commissie, gaat ze een commissaris voor Defensie benoemen.

3 uur geleden
Zeven doden door brand in appartement in Nice

NICE (ANP/AFP) - Een brand in de Franse stad Nice heeft aan zeven mensen het leven gekost. Drie gewonden liggen in het ziekenhuis. Een van hen is met "grote spoed" naar het ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer. Er is mogelijk sprake van brandstichting.

4 uur geleden
CNN: Pelosi vertelt Biden dat hij Trump niet kan verslaan

WASHINGTON (ANP) - De Democrate Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft president Joe Biden verteld dat uit peilingen blijkt dat hij Donald Trump niet kan verslaan. Dat meldt CNN.

7 uur geleden
Vance accepteert Republikeinse nominatie voor vicepresidentschap

MILWAUKEE (ANP) - De Amerikaanse senator James David Vance uit Ohio, beter bekend als J.D. Vance, heeft in een speech voor de Republikeinse conventie in Milwaukee de nominatie van zijn partij voor het vicepresidentschap aanvaard. Oud-president Donald Trump had maandag al op zijn sociaal medium Truth Social aangekondigd dat Vance zijn running mate wordt. Als Trump wint in november, wordt Vance (39) vicepresident.

7 uur geleden
NASA stuurt dure robot toch niet naar de maan

HOUSTON (ANP/DPA) - NASA stuurt toch geen rover, een rijdende robot, naar de zuidpool van de maan om er water te zoeken. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De kosten van de missie liepen te hoog op.

8 uur geleden
VS-senator Menendez ontkent mediaberichten over zijn opstappen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Democratische senator Bob Menendez ontkent dat hij van plan is af te treden nu hij schuldig bevonden is aan corruptie. Eerder op woensdag had de nieuwszender NBC News gemeld dat Menendez mensen in zijn directe omgeving heeft verteld dat hij zal aftreden als senator vanwege zijn veroordeling.

9 uur geleden
Europese top van EU en buurlanden test ook relatie met Britten

WOODSTOCK (ANP) - Migratie en de hulp aan Oekraïne zijn opnieuw belangrijke thema's op de vierde top van de Europese Politieke Gemeenschap. Maar de vergadering op het Engelse kasteel Blenheim, de geboorteplaats van Winston Churchill, wordt onverwacht ook een test voor een nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa na de Brexit van 2020.

9 uur geleden