Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poetin bedankt Russen voor vertrouwen na referendum

Poetin bedankt Russen voor vertrouwen na referendum

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn landgenoten bedankt voor hun steun en vertrouwen na het referendum over de grondwet. Hij noemde de aanpassingen die zijn goedgekeurd door de kiezers noodzakelijk en zei dat het politieke systeem zo wordt versterkt.

Poetin kan door de grondwetswijzigingen nog twee keer meedoen aan de verkiezingen. Dat betekent dat hij tot 2036 aan de macht zou kunnen blijven. De president sprak daar niet over toen hij de kiezers op televisie bedankte.

De 67-jarige leider zei dat nog maar weinig tijd is verstreken sinds de val van de Sovjet-Unie. "We zijn in veel opzichten nog steeds erg kwetsbaar", merkte hij op. Volgens Poetin heeft Rusland interne stabiliteit nodig en tijd om "het land en zijn instituties te versterken".

Kritiek

Poetin toonde ook begrip voor de kiezers die tegen de hervormingen stemden. Hij erkende dat nog steeds veel problemen moeten worden opgelost. Volgens de kiescommissie waren de tegenstanders ver in de minderheid. Zo'n 78 procent van de kiezers zou voor de aanpassingen hebben gestemd.

Internationaal klinkt kritiek op het verloop van het referendum. Een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het zorgwekkend dat melding wordt gemaakt van misstanden, zoals het onder druk zetten van kiezers en tegenstanders van de amendementen.

De zegsvrouw stelde dat haar land zich in het bijzonder zorgen maakt over het feit dat Poetin nu tot 2036 president zou kunnen blijven. De VS zijn volgens haar principieel tegen grondwetswijzigingen die zittende leiders de mogelijkheid geven langer aan de macht te blijven.

Meer uit Buitenland

Iran: als Israël terugslaat volgt nog grotere aanval

TEHERAN (ANP/RTR) - Iran heeft Israël gewaarschuwd voor verdere escalatie als het besluit de grootschalige Iraanse raket- en droneaanval te vergelden. Iran zal dan een nog grotere aanval uitvoeren dan afgelopen nacht, berichten Iraanse media. De VS zijn gewaarschuwd dat hun bases ook beschoten kunnen worden als ze een Israëlische tegenaanval steunen.

8 minuten geleden
VS veroordelen Iraanse aanval en willen geen escalatie

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken veroordeelt de Iraanse aanvallen op Israël "in de sterkste bewoordingen". "Terwijl wij geen escalatie willen, gaan we door met steun aan de Israëlische defensie en zoals de president (Joe Biden) heeft gezegd, zullen wij Amerikaans personeel verdedigen."

14 minuten geleden
Trump haalt uit naar 'corrupte' rechter in zwijggeldzaak

SCHNECKSVILLE (ANP/RTR) - De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft hard uitgehaald naar de rechter die gaat over zijn eerste strafzaak. Hij omschreef rechter Juan Merchan op een campagnebijeenkomst in Pennsylvania als slinks en corrupt.

22 minuten geleden
Japan veroordeelt Iraanse vergeldingsaanvallen sterk

TOKIO (ANP/RTR) - Japan noemt de Iraanse vergeldingsaanvallen op Israël een escalatie, die de toestand in het Midden-Oosten verergert. Iran heeft als reactie op een Israëlische aanval op de Iraanse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus veel raketten en drones op Israël afgeschoten. Japan veroordeelt dat en vindt vrede en stabiliteit belangrijk, aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Tokio.

30 minuten geleden
Israël zegt dat Hamas voorstel voor bestand heeft afgewezen

JERUZALEM (ANP/RTR/AFP) - Israël zegt dat Hamas het meest recente voorstel heeft afgewezen voor een bestand in de Gazastrook. Dat betekent dat Israël zijn doelen in dat gebied ongeremd blijft nastreven, meldt het kantoor van premier Benjamin Netanyahu.

41 minuten geleden
EU-topvrouw veroordeelt aanval Iran op Israël

BRUSSEL (ANP) - EU-topvrouw Ursula von der Leyen heeft de aanval van Iran op Israël scherp veroordeeld. De voorzitter van de Europese Commissie eist dat de Iraniërs en hun bondgenoten de beschietingen meteen staken.

1 uur geleden
Media: reactie Israël later besproken door oorlogskabinet

TEL AVIV (ANP) - Israël heeft nog niet besloten hoe het gaat reageren op de grootschalige Iraanse aanval met drones en raketten, zegt een anonieme functionaris tegen nieuwssite The Times of Israel. Dat bespreekt het oorlogskabinet naar verwachting in de loop van de middag. Die bijeenkomst staat gepland voor 15.00 uur plaatselijke tijd, 14.00 uur in Nederland.

1 uur geleden