Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poetin: 'Antiracisme-protesten leggen diepe crisis VS bloot'

Poetin: 'Antiracisme-protesten leggen diepe crisis VS bloot'

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin denkt dat de antiracisme-demonstraties in de Verenigde Staten een teken zijn van een diepe interne crisis. Poetin ging daarmee voor het eerst in op de grote maatschappelijke onrust die in de VS is ontstaan na de gewelddadige dood van George Floyd tijdens zijn aanhouding door de politie in Minneapolis, eind mei.

Poetin deed de uitspraak in een interview met televisiezender Rossiya 1. Die zender zette een deel van het interview, dat zondagavond in zijn geheel wordt uitgezonden, online. Het is het eerste televisie-interview met Poetin sinds het begin van de coronacrisis.

De Russische president legde in het interview ook een verband met de uitbraak van het nieuwe coronavirus. "Het laat zien dat er problemen zijn. Zaken die te maken hebben met de strijd tegen het coronavirus, hebben ook algemene problemen aan het licht gebracht."

Poetin schetste ook een contrast tussen de situatie in de Verenigde Staten en die in Rusland. "Wij gaan goddank richting het einde van situatie met minimale verliezen. In de Verenigde Staten is dat niet het geval." Daarbij bekritiseerde hij de VS om een gebrek aan leiderschap. "Ik denk dat het probleem is dat groepsbelangen en partijbelangen boven het maatschappelijk belang en het belang van het volk worden gesteld." Poetin zegt te betwijfelen of iemand in de Russische federale of regionale overheden tegen de corona-strategie van de regering in zou gaan.

Meer uit Buitenland

Medewerker Duits kerkkoor filmt zangertjes stiekem op toilet

AUGSBURG (ANP) - Een voormalige medewerker van een Duits jongenskoor heeft stiekem zangertjes gefilmd in toiletten en douches. Inmiddels zijn 34 slachtoffers geïdentificeerd. In een geval wordt hij verdacht van seksueel misbruik.

4 uur geleden
Gevangen Turkse oppositieleider Demirtas verlaat politieke toneel

ANKARA (ANP) - De Turkse oppositieleider Selahattin Demirtas, die eind 2016 gevangen is gezet, heeft aangekondigd het politieke toneel helemaal te verlaten. "Ik zet de strijd met het verzet voort zoals al mijn kameraden uit de gevangenis, maar ik vertrek uit de actieve politiek in dit stadium."

5 uur geleden
Wagnerbaas eist onderzoek naar 'misdaden' topfiguren defensie

MOSKOU (ANP/RTR) - De baas van het huurlingenleger Wagner heeft aanklagers gevraagd een onderzoek in te stellen naar topfiguren bij het Russische ministerie van Defensie. Jevgeni Prigozjin wil dat wordt uitgezocht of zij zich voor en tijdens de oorlog in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan "misdaden".

6 uur geleden
Duitsland laat vier van de vijf Russische consulaten sluiten

BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - De Duitse regering laat vier van de vijf Russische consulaten in het land sluiten. De sluiting is onderdeel van een reeks maatregelen en uitwijzingen waarmee de twee landen elkaar tegenwerken. Rusland bepaalde eerder dit jaar dat er in heel het land maximaal 350 Duitse ambtenaren mogen werken. Dat was volgens het Kremlin een reactie op Duitse maatregelen.

6 uur geleden
Letse buitenlandminister Rinkevics wordt nieuwe president

RIGA (ANP/RTR/DPA/BLOOMBERG) - Het Letse parlement heeft de huidige minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics gekozen als nieuwe president. Hij wordt daardoor het eerste openlijk homoseksuele staatshoofd binnen de Europese Unie.

7 uur geleden
Moldavië zet beveiliging op scherp voor grootste Europese top

CHISINAU (ANP) - Moldavië, het armste land van Europa en kandidaat voor het EU-lidmaatschap, maakt zich op voor het grootste politieke evenement uit zijn geschiedenis. Donderdag komen bijna vijftig Europese regeringsleiders en staatshoofden in het buurlandje van Oekraïne bijeen. Het betekent een ongeziene logistieke en veiligheidsoperatie voor het onervaren voormalige Sovjetland met een oppervlakte van ongeveer driekwart dat van Nederland.

7 uur geleden
Rusland: laatste grote oorlogsschip van Oekraïne vernietigd

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland stelt het laatste grote oorlogsschip van Oekraïne maandag te hebben vernietigd. De Russische luchtmacht zou het schip genaamd Joeri Olefirenko met een precisieaanval hebben verwoest, zeggen de Russische autoriteiten woensdag.

8 uur geleden