
Pluimveesector vreest honderden faillissementen door mestplan
DEN HAAG (ANP) - Honderden pluimveebedrijven in Nederland dreigen failliet te gaan als gevolg van het mestplan van landbouwminister Femke Wiersma, waarschuwt Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). Volgens hem worden boeren door de voorgenomen maatregelen juist verder in de problemen geduwd.
De problemen draaien om het stapsgewijs afbouwen van een uitzonderingspositie binnen de Europese Unie, waardoor boerenbedrijven voorheen meer mest mochten uitrijden. Nu deze zogeheten derogatie verdwijnt, is er een overschot aan mest. "Er is te weinig land, of een teveel aan koeien", stelt Oplaat.
De maatregelen zijn bedoeld om het grondwater te beschermen. "Maar pluimveemest komt nauwelijks op Nederlandse bodem terecht. De rundveesector weet heel goed dat het probleem bij hen ligt", zegt de voorzitter. Volgens hem wordt het grootste deel van de pluimveemest gebruikt in een biomassacentrale in Moerdijk, waar het wordt omgezet in groene stroom. Daarnaast wordt pluimveemest verwerkt tot korrels, die dienen als organische meststof voor onder andere de Franse wijngaarden.
Volle mestputten
De NVP voorziet dat als het mestplan niet wordt aangepast, de melkveehouderij met volle mestputten blijft zitten en dat er in 2025 "een debacle" dreigt. Dinsdag wordt er gestemd in de Tweede Kamer over de plannen.
Marktbureau DCA Market Intelligence becijferde eerder deze maand dat melkvee- en varkensbedrijven de afgelopen maanden te maken hadden met een forse stijging van de kosten voor het afvoeren van mest. In de afgelopen weken zijn die zelfs tot recordhoogte gestegen. Deze stijging komt voornamelijk door aangescherpte Europese mestregels, die volgend jaar nog strenger zullen worden. In een debat in de Tweede Kamer gaf NSC-Kamerlid Harm Holman onlangs aan dat veehouders vanaf volgend jaar jaarlijks 600.000 vrachtwagens mest niet kwijt kunnen, als gevolg van aangescherpte regelgeving.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het grote internationale mijnbouwconcern Rio Tinto wil meer investeren in koperproductie in de Verenigde Staten nu president Donald Trump importheffingen van 50 procent op buitenlands koper heeft aangekondigd die per 1 augustus moeten ingaan. Volgens topvrouw Katie Jackson van de koperdivisie van Rio Tinto is er een "sterke wens" bij het bedrijf voor meer investeringen in Amerikaanse koperproductie.
7 minuten geledenLUDWIGSHAFEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Duitse BASF, 's werelds grootste chemieconcern, verlaagt de winstverwachting voor dit jaar. Het bedrijf kampt met een zwakkere vraag naar chemicaliën door de economische onzekerheid vanwege de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Ook heeft BASF te maken met een zwakkere vraag naar chemicaliën in China.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag lager gesloten. Beleggers in Europa wachten vooral op een brief die de Amerikaanse president Donald Trump mogelijk vrijdag stuurt naar Brussel, over de importheffingen die hij wil opleggen op goederen uit de Europese Unie. Daarnaast kondigde Trump aan vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent in te voeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen.
2 uur geledenPARIJS (ANP/RTR) - Europese wijnen gaan mogelijk niet profiteren van een voorkeursbehandeling in een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Dat stelt de belangrijkste lobbygroep van de Europese wijnindustrie, die zich zorgen maakt en wil dat Brussel de belangen van wijnproducenten behartigt.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag omlaag, na een nieuwe tariefaanval van Donald Trump op Canada. De Amerikaanse president wil vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent invoeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen. De handelsstrijd tussen de twee buurlanden lijkt daarmee weer op te laaien.
4 uur geledenHOOFDDORP (ANP) - Meer dan 16.000 Citroën-rijders in Nederland wachten nog steeds op een nieuwe airbag. Ze hebben van de fabrikant het advies gekregen niet meer de weg op te gaan om defecte airbags die bij een aanrijding kunnen ontploffen. De levering van nieuwe airbags gaat echter langzaam, waardoor het vervangen waarschijnlijk nog weken duurt.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het UWV gaat geen geld terugvorderen bij mensen die een te hoge arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen door fouten van de uitkeringsinstantie. Dat heeft demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat het UWV bij de vaststelling van WIA-uitkeringen veel fouten heeft gemaakt.
5 uur geleden