Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pluimveesector vreest honderden faillissementen door mestplan

Pluimveesector vreest honderden faillissementen door mestplan

DEN HAAG (ANP) - Honderden pluimveebedrijven in Nederland dreigen failliet te gaan als gevolg van het mestplan van landbouwminister Femke Wiersma, waarschuwt Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). Volgens hem worden boeren door de voorgenomen maatregelen juist verder in de problemen geduwd.

De problemen draaien om het stapsgewijs afbouwen van een uitzonderingspositie binnen de Europese Unie, waardoor boerenbedrijven voorheen meer mest mochten uitrijden. Nu deze zogeheten derogatie verdwijnt, is er een overschot aan mest. "Er is te weinig land, of een teveel aan koeien", stelt Oplaat.

De maatregelen zijn bedoeld om het grondwater te beschermen. "Maar pluimveemest komt nauwelijks op Nederlandse bodem terecht. De rundveesector weet heel goed dat het probleem bij hen ligt", zegt de voorzitter. Volgens hem wordt het grootste deel van de pluimveemest gebruikt in een biomassacentrale in Moerdijk, waar het wordt omgezet in groene stroom. Daarnaast wordt pluimveemest verwerkt tot korrels, die dienen als organische meststof voor onder andere de Franse wijngaarden.

Volle mestputten

De NVP voorziet dat als het mestplan niet wordt aangepast, de melkveehouderij met volle mestputten blijft zitten en dat er in 2025 "een debacle" dreigt. Dinsdag wordt er gestemd in de Tweede Kamer over de plannen.

Marktbureau DCA Market Intelligence becijferde eerder deze maand dat melkvee- en varkensbedrijven de afgelopen maanden te maken hadden met een forse stijging van de kosten voor het afvoeren van mest. In de afgelopen weken zijn die zelfs tot recordhoogte gestegen. Deze stijging komt voornamelijk door aangescherpte Europese mestregels, die volgend jaar nog strenger zullen worden. In een debat in de Tweede Kamer gaf NSC-Kamerlid Harm Holman onlangs aan dat veehouders vanaf volgend jaar jaarlijks 600.000 vrachtwagens mest niet kwijt kunnen, als gevolg van aangescherpte regelgeving.

Meer uit Financieel

Terughoudendheid op Wall Street na eerdere recordstanden

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien, na de nieuwe recordstanden van een dag eerder. Beleggers leken te zijn geschrokken van een artikel in de Financial Times. Ingewijden zeiden tegen de krant dat Donald Trump aandringt op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent op goederen uit de Europese Unie.

2 uur geleden
Facebook-moederbedrijf Meta ondertekent AI-gedragscode EU niet

MENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, zal de gedragscode voor AI-systemen van de Europese Commissie niet ondertekenen. Dit meldt de directeur voor internationale aangelegenheden bij Meta, Joel Kaplan, op het socialemediaplatform LinkedIn.

3 uur geleden
Damen Shipyards wil dat OM afziet van verdenking sanctieomzeiling

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft het Openbaar Ministerie (OM) verzocht af te zien van vervolging van een verdenking in een strafzaak tegen het bedrijf. Het gaat om de verdenking dat Damen sanctiemaatregelen tegen Rusland zou hebben overtreden. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het FD.

4 uur geleden
FT: Trump dringt aan op heffing van minstens 15 procent voor EU

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump dringt aan op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent voor de Europese Unie. Daarmee heeft hij zijn eisen in handelsgesprekken opgeschroefd, melden ingewijden aan de Financial Times (FT).

4 uur geleden
AEX-index eindigt lager, opnieuw koersverlies voor ASML

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag met een kleine min geƫindigd. Met name de koers van ASML drukte de stemming in de hoofdindex op het Damrak. De chipmachinemaker uit Veldhoven zakte 2,6 procent.

7 uur geleden
Ruim 100.000 aanvragen voor Noodfonds Energie goedgekeurd

ROTTERDAM (ANP) - Meer dan 100.000 aanvragen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie zijn al goedgekeurd. Het fonds verwachtte al ongeveer zoveel huishoudens te kunnen helpen met de energierekening, nadat 224.000 aanvragen waren ingediend. Een op de tien aanvragen moet nog worden beoordeeld en worden mogelijk ook goedgekeurd.

8 uur geleden
Pechtold stopt bij Nederlandse Loterij om burgemeesterschap

RIJSWIJK (ANP) - Alexander Pechtold stopt op 1 januari als voorzitter van de raad van commissarissen van de Nederlandse Loterij. De voormalig leider van D66 ziet het niet zitten om de functie te combineren met zijn nieuwe baan als burgemeester van Delft, waar hij in september mee begint. Dat meldt de Nederlandse Loterij, bekend van onder meer Staatsloterij en TOTO.

9 uur geleden