Pluimveesector vreest honderden faillissementen door mestplan
DEN HAAG (ANP) - Honderden pluimveebedrijven in Nederland dreigen failliet te gaan als gevolg van het mestplan van landbouwminister Femke Wiersma, waarschuwt Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). Volgens hem worden boeren door de voorgenomen maatregelen juist verder in de problemen geduwd.
De problemen draaien om het stapsgewijs afbouwen van een uitzonderingspositie binnen de Europese Unie, waardoor boerenbedrijven voorheen meer mest mochten uitrijden. Nu deze zogeheten derogatie verdwijnt, is er een overschot aan mest. "Er is te weinig land, of een teveel aan koeien", stelt Oplaat.
De maatregelen zijn bedoeld om het grondwater te beschermen. "Maar pluimveemest komt nauwelijks op Nederlandse bodem terecht. De rundveesector weet heel goed dat het probleem bij hen ligt", zegt de voorzitter. Volgens hem wordt het grootste deel van de pluimveemest gebruikt in een biomassacentrale in Moerdijk, waar het wordt omgezet in groene stroom. Daarnaast wordt pluimveemest verwerkt tot korrels, die dienen als organische meststof voor onder andere de Franse wijngaarden.
Volle mestputten
De NVP voorziet dat als het mestplan niet wordt aangepast, de melkveehouderij met volle mestputten blijft zitten en dat er in 2025 "een debacle" dreigt. Dinsdag wordt er gestemd in de Tweede Kamer over de plannen.
Marktbureau DCA Market Intelligence becijferde eerder deze maand dat melkvee- en varkensbedrijven de afgelopen maanden te maken hadden met een forse stijging van de kosten voor het afvoeren van mest. In de afgelopen weken zijn die zelfs tot recordhoogte gestegen. Deze stijging komt voornamelijk door aangescherpte Europese mestregels, die volgend jaar nog strenger zullen worden. In een debat in de Tweede Kamer gaf NSC-Kamerlid Harm Holman onlangs aan dat veehouders vanaf volgend jaar jaarlijks 600.000 vrachtwagens mest niet kwijt kunnen, als gevolg van aangescherpte regelgeving.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR/AFP/BELGA) - Chipontwikkelaar Nvidia vervangt Intel in de Dow-Jonesindex op de aandelenbeurzen in New York. Dit meldt de beheerder van de belangrijke index, S&P Dow Jones Indices. Aandelen van chipmaker Intel zijn de afgelopen 25 jaar in de Dow-Jonesindex verhandeld, maar het bedrijf moet voor aanvang van de handel op vrijdag 8 november plaatsmaken voor Nvidia.
14 minuten geledenDALLAS (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Amerikaanse bar- en grillrestaurantketen TGI Fridays heeft in de Verenigde Staten een soort uitstel van betaling aangevraagd. De restaurantketen, die ook vestigingen had in Nederland, heeft er last van dat consumenten steeds meer op hun uitgaven letten. Ook de concurrentie met ketens die sneller eten serveren zorgt voor problemen bij TGI Fridays.
1 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Vier oud-topmanagers van het voormalige Twitter mogen doorgaan met hun rechtszaak tegen X-eigenaar Elon Musk. Dit heeft een rechter in het Amerikaanse San Francisco bepaald. Eerder dit jaar hadden onder anderen topman Parag Agrawal en financieel topman Ned Segal de miljardair aangeklaagd omdat hij meer dan 128 miljoen dollar (zo'n 118 miljoen euro) aan ontslagvergoeding zou achterhouden.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het bedrijfsleven zamelt dit jaar meer statiegeldverpakkingen in, maar het zijn er nog steeds niet genoeg, verwacht Verpact, de organisatie die namens het bedrijfsleven verantwoordelijk is voor de inzameling en recycling van verpakkingen. Jaarlijks moet 90 procent van de flessen en blikjes waarop statiegeld zit worden ingeleverd, maar dat haalt Verpact niet.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Pakketdiensten bereiden zich voor op een nieuw recordaantal bezorgingen aan het einde van het jaar. Vooral de vraag naar producten van Chinese webshops zoals Alibaba, Temu en Shein zal dit jaar tot grote drukte leiden, verwachten zij.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - In Nederland worden huizen steeds vaker boven de vraagprijs verkocht. In het derde kwartaal van 2024 werd bij bijna driekwart van de verkochte woningen boven de vraagprijs geboden, meldt Huispedia. Dat komt volgens het onlinewoningplatform doordat huizen bewust tegen te lage prijzen worden aangeboden om een biedoorlog te ontketenen.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - In Nederland worden huizen steeds vaker boven de vraagprijs verkocht. In het derde kwartaal van 2024 werd bij bijna driekwart van de verkochte woningen boven de vraagprijs geboden, meldt Huispedia. Dat komt volgens het onlinewoningplatform doordat huizen bewust tegen te lage prijzen worden aangeboden om een biedoorlog te ontketenen.
11 uur geleden