Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pluimveehouders willen door oorlog meer geld voor eieren

Pluimveehouders willen door oorlog meer geld voor eieren

DEN HAAG (ANP) - Als supermarkten geen hogere inkoopprijzen gaan betalen voor eieren, wordt het onzeker of ze met Pasen nog wel te koop zijn. Door de oorlog in Oekraïne zijn de voerkosten voor pluimveehouders zo hard gestegen dat ze geld moeten toeleggen op ieder ei dat ze produceren. Als dat te lang duurt is het voor pluimveehouders onhoudbaar om nog eieren te blijven leveren, waarschuwt belangenvereniging LTO Pluimveehouderij/NOP.

"Als pluimveehouders zelfs de voerkosten niet meer terug kunnen verdienen dan gaan - simpel gezegd - de kippen naar de slacht en ligt de eierproductie stil. Dan heb je dus geen Nederlandse eieren in de schappen als het Pasen is", zegt De Jong.

Oekraïne is een belangrijke producent van grondstoffen voor diervoer, zegt vakgroepvoorzitter Kees de Jong. Hoewel Nederlandse pluimveehouders niet veel importeren uit het Oost-Europese land zelf, zorgt het wegvallen van de Oekraïense grondstoffen op de wereldmarkt wel voor veel duurder diervoer.

Voerprijs

Sinds de oorlog is de prijs van kippenvoer volgens LTO Pluimveehouderij/NOP ruim een kwart gestegen. Vergeleken met vorig jaar, het moment dat pluimveehouders contractafspraken maakten met supermarkten, ligt de voerprijs ruim de helft hoger. De kostprijs van een ei bestaat normaal gesproken voor 65 procent uit voerkosten.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), een branchevereniging voor supermarkten, benadrukt dat veel bedrijven te maken hebben met een onzekere toekomst en verstoorde wereldmarkt. Ook supermarkten kampen daar mee. "Daarom is het belangrijk dat alle bedrijven die te maken hebben met commerciële relaties zoveel mogelijk onderling afstemmen hoe er met tekorten en onzekerheden omgegaan kan worden", laat een woordvoerster weten. Het CBL hoopt ook dat de overheid zal helpen met het verlichten van financiële lasten, bijvoorbeeld door belastingen op energie te verlagen.

Stijging speelt al langer

Albert Heijn wijst erop dat de stijging van de voerprijzen al langere tijd speelt. "Daarom hebben wij in oktober vorig jaar de inkoopprijs van eieren verhoogd", geeft een woordvoerder aan. "Inmiddels stijgen de grondstoffen voor pluimveehouders van leghennen opnieuw en verhoogt Albert Heijn nogmaals de inkoopprijs per ei."

Supermarktketen Lidl meldt er alles aan te doen om klanten, ook met Pasen, eieren te blijven verkopen. "We volgen de ontwikkelingen uiteraard op de voet."

Meer uit Financieel

TomTom zakt op Damrak na omzetwaarschuwing

AMSTERDAM (ANP) - TomTom behoorde maandag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De navigatiespecialist leed in het tweede kwartaal opnieuw verlies en zag de omzet licht dalen. Als gevolg van lagere inkomsten van het onderdeel Automotive verwacht het bedrijf dat de omzet dit jaar aan de onderkant van de eerder afgegeven verwachting uitkomt. Ook denkt TomTom niet langer de financiële doelstellingen voor 2025 te kunnen realiseren. Het bedrijf kondigde wel aan de samenwerking met het Amerikaanse techconcern Microsoft verder uit te breiden. Het aandeel zakte bijna 5 procent.

22 minuten geleden
Bronnen: moeder Google praat met Wiz over grootste overname ooit

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Google-moederbedrijf Alphabet is in gesprek om cybersecurity-start-up Wiz over te nemen. Dat melden persbureau Bloomberg en zakenkrant The Wall Street Journal op basis van bronnen. Met de inlijving is mogelijk 23 miljard dollar gemoeid, waarmee het de grootste overname ooit zou worden voor het Amerikaanse technologieconcern.

32 minuten geleden
Bitcoin verder omhoog door hoop overwinning Trump

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De waarde van de bitcoin is maandag verder gestegen tot 63.000 dollar. De bekendste en grootste cryptomunt ter wereld steeg zondag al tot boven de 60.000 dollar, na de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Trump, die namens de Republikeinen kandidaat is voor de presidentsverkiezingen, staat bekend als een voorstander van cryptovaluta. Marktanalisten denken dat de aanslag de kans vergroot dat Trump de verkiezingen in november wint.

33 minuten geleden
Aandacht voor aanslag op Trump en cijfers TomTom op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar de aanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Marktanalisten denken dat de aanslag de kans vergroot dat Trump de verkiezingen in november wint. Ze verwachten onder Trump een strenger handelsbeleid, minder regelgeving en soepelere klimaatregels.

1 uur geleden
TomTom breidt samenwerking met Microsoft uit in nieuwe deal

AMSTERDAM (ANP) - TomTom gaat kaarten en verkeersinformatie leveren aan meer producten van Microsoft. De Nederlandse navigatiedienstverlener heeft daarvoor een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse techconcern die loopt tot het einde van het decennium. Ook willen de bedrijven samen nieuwe innovaties op de markt brengen, bijvoorbeeld op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

2 uur geleden
Nederlandse export krimpt weer na korte opleving

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei opnieuw gekrompen na een korte opleving in april. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek stond vooral de uitvoer van machines, aardgas en aardolieproducten onder druk. Ook werden minder transportmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.

2 uur geleden
Chinese economie groeit minder hard dan verwacht

BEIJING (ANP/AFP/RTR) - De economie van China is in het tweede kwartaal van 2024 minder hard gegroeid dan economen hadden verwacht. De op een na grootste economie van de wereld blijft kampen met een schuldencrisis in de vastgoedmarkt, een afzwakkende consumptie en vergrijzing van de bevolking. Ook de handelsspanningen met de Verenigde Staten en de Europese Unie, die de toegang van China tot belangrijke technologieën trachten te beperken en importtarieven heffen om hun markten te beschermen tegen goedkope, gesubsidieerde Chinese goederen, vertragen de groei.

3 uur geleden