Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pluimvee minder vaak gewond bij het vangen voor de slacht

Pluimvee minder vaak gewond bij het vangen voor de slacht

DEN HAAG (ANP) - Pluimvee in ons land loopt de laatste jaren minder verwondingen op bij het vangen in de stal voor het vervoer naar het slachthuis. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van het aantal geconstateerde overtredingen van de regels.

Het aantal pluimveebevolkingen ('koppels') van een Nederlandse stal dat met meer dan 2 procent met zogenoemd vangletstel te kampen had, ging flink omlaag. Het ging van 27 procent in 2017 naar 4 procent in 2021. Daarmee steekt Nederland gunstig af ten opzichte van het buitenland.

De NVWA controleert volgens eigen zeggen "regelmatig steekproefsgewijs en risicogericht". Ook wordt het naleven van de regels periodiek op grote schaal gemeten. De wettelijke norm voor letsel is 0 procent, maar wegens vangletsel wordt een boete opgelegd als er in één stal bij meer dan 2 procent van de vogels vangletsel is geconstateerd.

Buitenlandse autoriteiten

Tijdens de naleefmeting in 2021 was 53 procent van het pluimvee dat in Nederland geslacht werd ook van Nederlandse komaf en de rest van buitenlandse origine. Die laatste groep had het zwaarder te verduren gehad. "Het aantal koppels met overtredingen afkomstig uit het buitenland is nagenoeg gelijk gebleven, terwijl het aantal koppels met overtredingen in Nederland sterk is afgenomen", zag de NVWA. Het aantal koppels met overtredingen afkomstig uit het buitenland bleef steken op 24 procent.

De NVWA gaat in gesprek met de buitenlandse autoriteiten om deze cijfers te bespreken "en te kijken hoe dit verbeterd kan gaan worden." De Nederlandse autoriteit vraagt ook de sector om buitenlandse pluimveehouders aan te spreken op onnodige mishandeling.

Boetesysteem

"We zijn natuurlijk blij met het verminderen van vangletsel bij Nederlands pluimvee. Vangletsel betekent een ernstige aantasting van het dierenwelzijn, ieder dier met vangletsel is er één te veel", zegt Lisette de Ruigh, directeur keuren bij de NVWA. Ze denkt dat het ook in Nederland nog beter kan. Daarom komt een nieuw boetesysteem, dat betekent dat een pluimveestalhouder apart wordt beboet voor iedere stal waarin het misgaat en niet voor zijn hele bedrijf met eventueel meerdere stallen ineens.

De eerste boete is 1500 euro en daarna wordt deze telkens met 1500 euro verhoogd. Nu krijgt een bedrijf met bijvoorbeeld vijf koppels een boete van 1500 euro, maar als er in alle stallen van deze onderneming te veel misgaat, wordt dat 7500 euro.

Meer uit Binnenland

Forse kritiek op VVD na intrekken steun spreidingswet asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans heeft in de Tweede Kamer de wind van voren gekregen in het debat over de spreidingswet asielzoekers. Vooral de voormalige coalitiegenoten D66, CDA en ChristenUnie (CU) hadden forse kritiek op de draai die de VVD heeft gemaakt na de val van het kabinet begin juli. De VVD is nu fel tegen de spreidingswet, terwijl de liberalen die tot juli wel wilden.

45 minuten geleden
Aantal dakloze mensen in Nederland vorig jaar gedaald

DEN HAAG (ANP) - Nederland telde vorig jaar naar schatting 26.600 dakloze mensen tussen de 18 en 65 jaar. Dat waren er minder dan in het jaar daarvoor, toen er nog sprake was van 32.000 daklozen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd. Ruim 38 procent van alle daklozen staat ingeschreven in één van de vier grote steden, aldus het CBS, en acht op de tien dakloze mensen is man.

2 uur geleden
PVV-Kamerlid vult 6 uur spreektijd over asielwet bij lange na niet

DEN HAAG (ANP) - De zes uur spreektijd die PVV-Kamerlid Gidi Markuszower had aangevraagd voor het Kamerdebat over de spreidingswet asielzoekers, heeft hij bij lange na niet benut. Na iets meer dan twee uur, inclusief enkele interrupties, hield hij het woensdag tegen middernacht voor gezien.

2 uur geleden
Heijnen fluit NS terug om spitsheffing, Kamer nog niet gerust

DEN HAAG (ANP) - De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Een externe partij gaat de alternatieven van de NS beoordelen. Ook mag de NS in het vervolg alleen nieuwe tarieven invoeren met goedkeuring van het kabinet en de Tweede Kamer. En voor 2026 komt er überhaupt geen spitsheffing. Heijnen komt binnenkort met een brief waarin ze de aanscherpingen verder uitwerkt.

4 uur geleden
Curaçao betaalt miljoenen voor voormalig openluchtbordeel

WILLEMSTAD (ANP) - Curaçao heeft dinsdag tijdens een veiling het voormalige openluchtbordeel Campo Alegre gekocht. Premier Gilmar 'Pik' Pisas legde namens de overheid 8 miljoen Antilliaanse gulden neer, omgerekend 4,2 miljoen euro.

5 uur geleden
Acteur Bas Muijs eerder dit jaar gegijzeld en zwaar mishandeld

ARNHEM (ANP) - Acteur Bas Muijs is in maart van dit jaar gegijzeld en zwaar mishandeld in Arnhem. Dat bevestigt zijn advocaat Petra Breukink dinsdag nadat roddelvlogger Yvonne Coldeweijer via Instagram meldde dat de acteur slachtoffer was in deze zaak. Het AD berichtte in juni al over de zaak, maar destijds was nog niet duidelijk dat het om Muijs ging.

7 uur geleden
Huurprijzen in juli 2024 waarschijnlijk met zo'n 5 procent omhoog

DEN HAAG (ANP) - De huurprijzen voor de vrije sector en de sociale huur stijgen volgend jaar naar verwachting met respectievelijk maximaal 4,9 procent en 5,8 procent. Dat meldt demissionair woonminister Hugo de Jonge dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

8 uur geleden