Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ploumen wil liever niet in kabinet als PvdA gaat meeregeren

Ploumen wil liever niet in kabinet als PvdA gaat meeregeren

DEN HAAG (ANP) - Mocht de PvdA na de verkiezingen gaan meeregeren in een nieuwe coalitie, dan blijft PvdA-leider Lilianne Ploumen liever in de Tweede Kamer dan dat ze als minister of staatssecretaris in het kabinet gaat zitten. Dat zegt ze in WNL op Zondag.

Wel erkent ze dat de vraag haar enigszins overvalt. "Ik ben pas 21 dagen partijleider, dit is niet het eerste waar ik aan dacht." Ploumen volgde Lodewijk Asscher op, die aftrad vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire.

De PvdA wil alleen meeregeren als ook GroenLinks deelneemt aan de coalitie en als het minimumloon omhoog gaat. Ze zegt "liever niet" met de VVD van Mark Rutte te regeren. Die partij staat nu op ongeveer 35 zetels in de peilingen, de PvdA scoort ongeveer 13.

Activiste

Ploumen denkt dat ze in de Kamer goed het PvdA-geluid kan laten horen. Ze beschouwt zichzelf eerder als activiste dan als politica, zegt ze zondag. Ze vindt het belangrijk dat "activistische politici" in het parlement "opkomen voor hun zaak".

Aan invloed hoeft de PvdA volgens Ploumen niet in te boeten, mocht zij als partijleider in de Kamer blijven. "De PvdA heeft dan natuurlijk hartstikke veel invloed door andere PvdA'ers die in het kabinet plaatsnemen." Ook wijst ze erop dat politiek leiders vaker in de Kamer blijven. Zo bleef Diederik Samsom als PvdA-leider Kamerlid toen de VVD en PvdA de Rutte II-coalitie vormden.

Eerder was Ploumen minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet Rutte II.

Meer uit Binnenland

Vader en zoon aangehouden na mishandeling feesttent Waspik

WASPIK (ANP) - De politie heeft twee mannen uit Tilburg aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachten, een 56-jarige man en zijn 33-jarige zoon, zouden een beveiliger hebben mishandeld tijdens een evenement in Waspik. Het incident gebeurde in en rond een feesttent in de Brabantse plaats. Beide verdachten zitten nog vast.

6 uur geleden
Amsterdam sluit alle panden Suri-Change, ook pand Den Haag dicht

AMSTERDAM/DEN HAAG/ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft besloten alle in gebruik zijnde panden van de Surinaamse geldwisselketen Suri-Change in de stad te sluiten na ontploffingen bij vestigingen. Eerder op maandag werd al bekend dat ook in Den Haag een vestiging sluit, Rotterdam nam eenzelfde maatregel op zondag.

6 uur geleden
Voldoende zonneschijn op eerste dag meteorologische zomer

HOUTEN (ANP) - De meteorologische zomer begint dit jaar vrij zonnig, meldt Weeronline. Wel is er op de eerste zomerdag, donderdag 1 juni, sprake van grote temperatuurverschillen in het land. In het Waddengebied wordt het niet warmer dan 15 graden. Wat meer naar het oosten en zuiden toe en in de Randstad staan waarden tussen 19 en 22 graden op het programma.

6 uur geleden
Man Spanbroek vertelt politie inderdaad ontvoerd te zijn geweest

BEVERWIJK (ANP) - De man die vrijdagmiddag in het Noord-Hollandse Spanbroek onder dwang in een auto werd gezet, heeft bij de politie verklaard dat hij inderdaad slachtoffer van ontvoering is geweest. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf. Het slachtoffer werd eerder op maandag teruggevonden in Beverwijk.

7 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man gezien bij station Beverwijk

BEVERWIJK (ANP) - De politie heeft maandag meerdere meldingen gekregen dat de man die vrijdagmiddag vermoedelijk werd ontvoerd uit het Noord-Hollandse Spanbroek is gezien in de omgeving van station Beverwijk, zo'n 35 kilometer vanaf de mogelijke ontvoerplek. De politie heeft hem echter nog niet gevonden en roept mensen op naar hem uit te kijken en 112 te bellen als ze hem zien. Een woordvoerder van de politie laat weten dat de man in zijn eentje gezien is in de omgeving van het station.

8 uur geleden
Ontploffing bij Surinaams geldwisselkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. Het gaat om een pand van de keten Suri-Change, die de laatste tijd vaker doelwit is geweest van explosies. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

12 uur geleden
Anadolu: Erdogan opnieuw populairste kandidaat in Nederland

ANKARA (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die zondag is herkozen, is ook tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen de populairste kandidaat onder kiezers in Nederland gebleken. Hij kreeg 70,5 procent van de stemmen en rivaal Kemal Kilicdaroglu 29,6 procent, meldt het Turkse persbureau Anadolu.

13 uur geleden