Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ploumen volgt Asscher: alleen in kabinet met linkse partij erbij

Ploumen volgt Asscher: alleen in kabinet met linkse partij erbij

DEN HAAG (ANP) - De PvdA zal alleen in een nieuw kabinet stappen als ook een andere linkse partij daar in meedoet. Lijsttrekker in spe Lilianne Ploumen volgt daarmee de koers die haar voorganger Lodewijk Asscher al in gang had gezet, zo werd duidelijk in haar eerste presentatie aan de pers maandag in een theater in de Amsterdamse wijk Osdorp. "Ik ben hier thuis, ik woon hier om de hoek."

Ploumen "acht het echt ondenkbaar dat de PvdA in een kabinet stapt zonder andere linkse partijen. En ik hoop vooral dat we met die linkse partijen samen een kabinet kunnen vormen en zo min mogelijk anderen nodig hebben." Ze denkt daarbij vooral aan de SP en GroenLinks, omdat die het dichtst bij de PvdA staan.

De kersverse leider van de sociaaldemocraten gaat de lijsttrekkers van die partijen, Lilian Marijnissen en Jesse Klaver, uitnodigen voor overleg. "We kennen elkaar natuurlijk, want ik zit al vier jaar in de Kamer. Maar het is ook een nieuw begin en het is goed om met elkaar te bespreken wat we samen kunnen doen, welke plannen we samen kunnen maken. Dus daar kijk ik naar uit."

Dubbele eer

Ploumen is de eerste vrouwelijke leider van de partij. "Dat is een soort dubbele eer. En het werd ook hoog tijd natuurlijk. Veel te veel politieke partijen zijn ook veel te lang door alleen mannen geleid." Ongelijkheid "motiveert" Ploumen. Als Tweede Kamerlid zette ze zich de afgelopen vier jaar onder meer in voor de terugkeer van de pil in het basispakket.

Toen de Amerikaanse president Donald Trump stopte met de financiering van organisaties die zwangere vrouwen in het buitenland bij hun abortus helpen, begon Ploumen destijds nog als minister van Ontwikkelingssamenwerking het donatieplatform SheDecides. Daarmee werd wereldwijd geld ingezameld voor seksuele voorlichting, anticonceptie en abortuszorg in ontwikkelingslanden.

Samenwerken

Tijdens haar presentatie maandag zegt ze te willen opstaan voor mensen die niet gehoord worden: "als je niet serieus genomen wordt omdat je vrouw bent, als je te maken hebt met racisme, antisemitisme en seksisme."

Samenwerking met andere linkse partijen dan GroenLinks en SP sluit Ploumen niet uit, maar wat haar betreft heeft D66 in het kabinet "de afgelopen jaren natuurlijk gewoon een rechts beleid gevoerd." Ze wijst op het asielbeleid en de woningmarkt. In hun verkiezingsprogramma doen ze volgens Ploumen op het gebied van zorg "voorstellen die ik echt niet links kan vinden".

Digitaal partijcongres

"We gaan straks natuurlijk samenwerken met andere politieke partijen en wat mij betreft moeten dat partijen zijn die zo links mogelijk van het midden zijn."

Het congres van de PvdA moet Ploumens voordracht nog bekrachtigen. Dat gebeurt zaterdag tijdens een digitaal partijcongres.

Meer uit Politiek

Dijkgraaf roept op termen hoog- en laagopgeleid niet te gebruiken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf wil af van de termen hoog- en laagopgeleid. In een open brief aan toekomstige studenten pleit hij ervoor om in het dagelijkse taalgebruik dergelijke "hiërarchische aanduidingen" niet meer te gebruiken. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook hoger en middelbaar onderwijs.

15 uur geleden
Gräper wil elk halfjaar rapportage over veilige werkvloer NPO

DEN HAAG (ANP) - Het Commissariaat voor de Media (CvdM) moet elk halfjaar een rapportage uitbrengen over de sociale veiligheid bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), schrijft demissionair staatssecretaris Fleur Gräper (Media) aan de Tweede Kamer. De NPO heeft woensdagmiddag een plan gepubliceerd, na een stevig rapport naar aanleiding van misstanden bij NOS Sport en de voormalige talkshow DWDD. De mediatoezichthouder moet in de gaten houden hoe dit plan wordt uitgevoerd.

19 uur geleden
Informateurs dringen soms aan: laten we nu keihard onderhandelen

DEN HAAG (ANP) - Het is wel de bedoeling dat het af en toe schuurt aan de formatietafel, vinden informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol. Zij dringen er dan ook af en toe op aan dat de partijleiders en andere onderhandelaars van PVV, VVD, NSC en BBB hun ongezouten mening geven over elkaar. "Dan stellen we soms heel expliciet de vraag: laten we nu eens even keihard onderhandelen. Geef nou eens even heel scherp aan wat je hebt gehoord van de ander wat je helemaal niks vindt", aldus Dijkgraaf.

19 uur geleden
Kabinet gaat opvoersetjes e-bikes verbieden op de openbare weg

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is van plan bezit en gebruik van opvoersetjes voor elektrische fietsen strafbaar te stellen op de openbare weg. Daarover wordt binnenkort een officieel besluit genomen, bevestigt een ingewijde na berichtgeving door RTL Nieuws. Op eigen terrein blijven opgevoerde e-bikes wel toegestaan.

20 uur geleden
Kamerleden boos na opmerking Baudet over 'op de bek slaan'

DEN HAAG (ANP) - Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) en Jan Paternotte (D66) zijn tijdens een debat over een mogelijk Nexit-referendum hard in aanvaring gekomen met Thierry Baudet (FVD). Ze stelden Baudet vragen over de donaties die zijn gedaan aan de stichting die de voorloper is van diens politieke partij. De radicaal-rechtse politicus voelde zich "in zijn eer aangetast" toen Paternotte zei dat de uitingen van FVD erg overeenkomen met de belangen van het Kremlin. "In elke andere situatie zou ik iemand op de bek slaan als je zoiets van mij denkt", zei Baudet daarop.

21 uur geleden
Kabinet hoopt 'Beethoven-plan' voor ASML donderdag te presenteren

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet hoopt donderdag de plannen te presenteren om te voorkomen dat chipmachinemaker ASML in het buitenland uitbreidt in plaats van hier. Het pakket met de naam Operatie Beethoven wordt als het goed is in de ministerraad van donderdag goedgekeurd. Maar veel is nog in beweging, zeggen bronnen na berichten hierover van verschillende media. Mogelijk worden zelfs donderdagochtend nog overleggen gevoerd met de regio.

21 uur geleden
Kamerleden D66 en GL-PvdA mogelijk doelwit Chinese phishingmails

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden van D66 en GroenLinks-PvdA zijn mogelijk doelwit geweest van Chinese phishingmails, bevestigen de partijen na vragen hierover. De aan de Chinese overheid gelieerde hackgroep APT31 heeft in 2021 e-mails verstuurd met verdachte links naar leden van IPAC, een internationaal samenwerkingsverband dat beleid richting China afstemt.

22 uur geleden