Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ploumen volgt Asscher: alleen in kabinet met linkse partij erbij

Ploumen volgt Asscher: alleen in kabinet met linkse partij erbij

DEN HAAG (ANP) - De PvdA zal alleen in een nieuw kabinet stappen als ook een andere linkse partij daar in meedoet. Lijsttrekker in spe Lilianne Ploumen volgt daarmee de koers die haar voorganger Lodewijk Asscher al in gang had gezet, zo werd duidelijk in haar eerste presentatie aan de pers maandag in een theater in de Amsterdamse wijk Osdorp. "Ik ben hier thuis, ik woon hier om de hoek."

Ploumen "acht het echt ondenkbaar dat de PvdA in een kabinet stapt zonder andere linkse partijen. En ik hoop vooral dat we met die linkse partijen samen een kabinet kunnen vormen en zo min mogelijk anderen nodig hebben." Ze denkt daarbij vooral aan de SP en GroenLinks, omdat die het dichtst bij de PvdA staan.

De kersverse leider van de sociaaldemocraten gaat de lijsttrekkers van die partijen, Lilian Marijnissen en Jesse Klaver, uitnodigen voor overleg. "We kennen elkaar natuurlijk, want ik zit al vier jaar in de Kamer. Maar het is ook een nieuw begin en het is goed om met elkaar te bespreken wat we samen kunnen doen, welke plannen we samen kunnen maken. Dus daar kijk ik naar uit."

Dubbele eer

Ploumen is de eerste vrouwelijke leider van de partij. "Dat is een soort dubbele eer. En het werd ook hoog tijd natuurlijk. Veel te veel politieke partijen zijn ook veel te lang door alleen mannen geleid." Ongelijkheid "motiveert" Ploumen. Als Tweede Kamerlid zette ze zich de afgelopen vier jaar onder meer in voor de terugkeer van de pil in het basispakket.

Toen de Amerikaanse president Donald Trump stopte met de financiering van organisaties die zwangere vrouwen in het buitenland bij hun abortus helpen, begon Ploumen destijds nog als minister van Ontwikkelingssamenwerking het donatieplatform SheDecides. Daarmee werd wereldwijd geld ingezameld voor seksuele voorlichting, anticonceptie en abortuszorg in ontwikkelingslanden.

Samenwerken

Tijdens haar presentatie maandag zegt ze te willen opstaan voor mensen die niet gehoord worden: "als je niet serieus genomen wordt omdat je vrouw bent, als je te maken hebt met racisme, antisemitisme en seksisme."

Samenwerking met andere linkse partijen dan GroenLinks en SP sluit Ploumen niet uit, maar wat haar betreft heeft D66 in het kabinet "de afgelopen jaren natuurlijk gewoon een rechts beleid gevoerd." Ze wijst op het asielbeleid en de woningmarkt. In hun verkiezingsprogramma doen ze volgens Ploumen op het gebied van zorg "voorstellen die ik echt niet links kan vinden".

Digitaal partijcongres

"We gaan straks natuurlijk samenwerken met andere politieke partijen en wat mij betreft moeten dat partijen zijn die zo links mogelijk van het midden zijn."

Het congres van de PvdA moet Ploumens voordracht nog bekrachtigen. Dat gebeurt zaterdag tijdens een digitaal partijcongres.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Dek 5891 1 maand geleden
Hiermee erkent zij dus terecht op voorhand dat de pvda onder haar leiding niet erg groot zal worden.
bung 87 1 maand geleden
nog meer links en jan met de pet gaat zwaar gepakt worden. het woord bezuinigen is hun vreemd.
Hans0166 1 maand geleden
gezien de gigantische uitgaves uit de schatkist mbt corona is het volgens mijn nou net niet handig een links kabinet met z'n bekende hobbies te krijgen.

Meer uit Politiek

Hoekstra: 'totaal niet pijnlijk dat De Jonge niet op mij stemt'

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra vindt het "totaal niet pijnlijk" dat hij niet op een stem van partijgenoot Hugo de Jonge hoeft te rekenen tijdens de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. Hij zegt het "heel goed" te snappen dat minister De Jonge (Volksgezondheid) op zijn eigen politiek assistent Bart van den Brink stemt.

3 uur geleden
Ruim 13 miljoen mensen mogen stemmen voor de Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 13,2 miljoen mensen zijn kiesgerechtigd voor de Tweede Kamerverkiezingen deze maand. Dat heeft het CBS becijferd. Ruim 2,4 miljoen kiesgerechtigde 70-plussers mogen vanwege het coronavirus per post stemmen. Dit is ruim 18 procent van het totaal aantal kiesgerechtigden.

16 uur geleden
D66 en ChristenUnie botsen over vrijheid van onderwijs

DEN HAAG (ANP) - Tijdens het Onderwijsdebat in perscentrum Nieuwspoort kwam het maandagavond tot een harde aanvaring tussen Paul van Meenen (D66) en Mirjam Bikker (ChristenUnie) over de vrijheid van onderwijs. De ChristenUnie vindt dat scholen "binnen de grenzen van de wet" leerlingen mogen weigeren als die het niet eens zijn met de overtuigingen van de school. D66 is daar mordicus tegen en wil juist een acceptatieplicht in het onderwijs.

20 uur geleden
Hugo de Jonge stemt niet op CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - Hugo de Jonge stemt deze maand niet op zijn partijgenoot en CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra. Hij zal over twee weken zijn stem uitbrengen op zijn eigen politiek adviseur, Bart van den Brink. Dat zegt De Jonge maandagavond in het RTL-programma Jinek.

22 uur geleden
Coronaregels en verkiezingen op tafel bij burgemeesters

ARNHEM (ANP) - Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio gaat maandag tijdens de wekelijkse bijeenkomst in Utrecht vooral over versoepelingen van de coronamaatregelen. De plannen van ondernemers om winkels en terrassen deze week te heropenen komen aan de orde, net als de 'routekaart' die het kabinet voor zich ziet om het beleid minder streng te maken als ziekenhuisopnames en besmettingen dat toelaten. Veel burgemeesters willen dat er sneller meer mag in de buitenlucht.

1 dag geleden
Geen steun voor D66-plan om gevaccineerden meer vrijheid te geven

AMSTERDAM (ANP) - Het plan van D66 om mensen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus meer vrijheid te geven, kan niet op de steun rekenen van andere grote partijen. "Een buitengewoon slecht idee", oordeelde Jesse Klaver (GroenLinks) zondag tijdens het RTL-verkiezingsdebat.

1 dag geleden
Grote partijen willen hoogste inkomens zwaarder belasten

AMSTERDAM (ANP) - De hoogste inkomens zullen meer belasting moeten betalen om de rekening van de coronacrisis te betalen. Daarover bleken de leiders van VVD, PVV, CDA, D66, SP en GroenLinks het allemaal eens tijdens het verkiezingsdebat van RTL.

1 dag geleden