Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ploumen is blij dat het nu over de inhoud gaat

Ploumen is blij dat het nu over de inhoud gaat

DEN HAAG (ANP) - Lilianne Ploumen is blij dat de formatie nu "langs de lijnen van de inhoud" verder gaat. De PvdA-leider sprak dinsdagmiddag met informateur Mariëtte Hamer. Na afloop zei ze dat mogelijke coalities nauwelijks ter sprake zijn gekomen. Het ging meer over "wat in Nederland aan de hand is en wat de zorgen van mensen zijn".

D66-leider Sigrid Kaag sprak eerder op de dag de hoop uit dat er een coalitie gevormd kan worden met D66, VVD, CDA, GroenLinks én de PvdA. Of dat ook voor Ploumen de gedroomde optie is, wilde de sociaaldemocraat niet zeggen. "Voor mij is het belangrijk dat er een kabinet komt dat een investeringskabinet is. Met welke partijen... Volgens mij is het juist de bedoeling dat we over de inhoud praten."

Ploumen hoopt wel dat een nieuwe coalitie "zo progressief mogelijk" wordt. Een coalitie zonder andere linkse partij, en dan vooral GroenLinks, ziet ze niet zitten.

Herstelplan

De PvdA vindt het belangrijk dat er geld gestoken wordt in een herstelplan voor na de coronacrisis, zeker voor zwaar getroffen sectoren als kunst en cultuur en het toerisme, zei de fractievoorzitter. Ook wil ze investeren in woningen, onderwijs en kinderen die een achterstand hebben opgelopen. Verder wil de Partij van de Arbeid meer werkzekerheid.

Ploumen was de voorlaatste fractievoorzitter die aanschoof bij de eerste gespreksronde met informateur Hamer. VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte is als laatste aan de beurt.

Meer uit Politiek

Consumentenbond: bereken lager btw-tarief energie direct door

DEN hAAG (ANP) - Het kabinet moet energieleveranciers aansporen om het verlaagde btw-tarief op gas en licht automatisch door te berekenen in de voorschotten die klanten betalen. Dat vindt de Consumentenbond, die wil dat minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) de energiebedrijven aanspreekt op hun "maatschappelijke verantwoordelijkheid".

2 minuten geleden
Ministers: onorthodoxe oplossingen voor lerarentekort nodig

DEN HAAG (ANP) - Er zijn volgens onderwijsministers Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) en Robbert Dijkgraaf (Mbo en Hoger Onderwijs) "onorthodoxe maatregelen" nodig om het lerarentekort op te lossen. Daarover willen zij een "maatschappelijke discussie" starten.

22 minuten geleden
Ministers willen nog niks zeggen over extra geld voor huishoudens

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil nog niet zeggen of er meer geld naar huishoudens gaat om ze te helpen bij het betalen van de scherpe prijsstijgingen van dit jaar. Volgens minister van Financiën Sigrid Kaag moet het kabinet "hele moeilijke afwegingen" maken. Daar wilde ze voorafgaand aan de ministerraad, waar de kwestie besproken wordt, niet op vooruitlopen.

4 uur geleden
Kuipers wil na scherpe OVV-kritiek niet af van sectorafspraken

DEN HAAG (ANP) - Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers zegt de kritiek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) op zijn coronastrategie te bekijken, maar neemt nog geen afstand van de grote nadruk die hij legt op de afspraken met verschillende sectoren. Hij vindt dat beleid "een combinatie" van overheidsingrijpen en maatregelen door de samenleving zelf moet zijn, en stelt dat de OVV dat ook zo ziet.

5 uur geleden
Van der Wal tegen boeren: doe maandag niet mee aan blokkeeracties

DEN HAAG (ANP) - Stikstofminister Christianne van der Wal roept boeren op maandag niet mee te doen aan blokkeeracties. Actievoerders willen dan onder meer Schiphol of distributiecentra voor supermarkten blokkeren. "Niet doen", zegt Van der Wal daarover. "Ga het gesprek aan."

5 uur geleden
Deel Kamer twijfelt over haalbaarheid woningbouwplannen minister

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de Kamer, waaronder coalitiepartijen CDA en ChristenUnie, heeft twijfels over de haalbaarheid van de volkshuisvestingsplannen van minister Hugo de Jonge. Personeelstekort, gebrek aan bouwgrond, een tekort aan bouwmaterialen en de stikstofproblemen kunnen ertoe leiden dat de voorgenomen bouw van 900.000 woningen eind 2030 niet wordt gehaald, stellen verschillende fracties.

22 uur geleden
Kabinet trekt nog eens 140 miljoen uit voor ventilatie scholen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt nog eens 140 miljoen euro uit voor scholen om hun ventilatie op orde te krijgen, schrijft onderwijsminister Dennis Wiersma in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld is bedoeld voor de "meest urgente ventilatiesituatie" op scholen. In totaal betaalt het Rijk 60 procent van de totale kosten die scholen maken.

23 uur geleden