Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Plotseling tekort in bieb aan nieuwe sinterklaasboeken

Plotseling tekort in bieb aan nieuwe sinterklaasboeken

AMSTERDAM (ANP) - Het uit de collectie halen van oude sinterklaasboeken met traditionele zwarte pieten heeft een nieuw probleem veroorzaakt: er zijn te weinig auteurs, tekenaars, boeken en uitgevers die hebben ingespeeld op de tijdgeest en een nieuwe reeks avonturen van de goedheiligman met roetveeg- en andere pieten te boek hebben gesteld.

"We moeten de collectie vernieuwen en aanpassen, maar we hebben tekort aan budget voor de aanschaf van nieuwe sinterklaasboeken en er zijn nog te weinig titels. De boeken die er zijn, vormen een druppel op een gloeiende plaat", zegt jeugdbibliothecaris Bea Kee van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), al 44 jaar in de weer met jeugdboeken. Dankzij creatief beleid zijn er toch nog een aantal exemplaren beschikbaar, maar het is niet voldoende om aan de vraag te voldoen.

Zelfs in de afgelopen jaren, toen de huidskleur van de pieten al lang onderwerp was van verhitte maatschappelijke discussies, kwamen er nog boeken met traditionele zwarte pieten uit. Kee noemt als voorbeeld de reeks Spiekpietjes, op de markt gebracht door een Vlaamse uitgeverij.

Nieuwe auteurs nodig

Er zijn volgens de jeugdbibliothecaris daarom snel nieuwe auteurs en tekenaars nodig voor de uitbreiding van de collectie sinterklaasboeken. Ook al omdat scholen sinds 2017 nadrukkelijk vragen naar boeken met moderne varianten van de sidekick van Sint.

Ook de OBA, met 25 vestigingen in de hoofdstad, heeft daarin de afgelopen jaren een draai moeten maken, want langzaam zijn de boeken met Zwarte Piet uitgefaseerd. Aanvankelijk werden die boeken niet langer tentoongesteld op de jeugdafdeling, maar waren ze op aanvraag nog wel verkrijgbaar en werden ze apart gehouden op een karretje.

Sinds de Black Lives Matter-demonstraties dit voorjaar besloot de directie volgens Kee om die boeken volledig uit de collectie te halen. Nu liggen er circa 150 boeken en titels op de museumafdeling van OBA, sommige exemplaren gaan terug tot 1925 of nog eerder. Daar zijn ze op verzoek op te vragen en in te zien, bijvoorbeeld voor studiedoeleinden naar de cultuurgeschiedenis. Maar de boeken zijn volgens de jeugdbibliothecaris niet mee te nemen. "Ze zijn alleen nog beschikbaar ter inzage, maar niet meer uitleenbaar."

Meer uit Binnenland

Code geel om zware windstoten langs kust en in Limburg

DE BILT (ANP) - Het KNMI verwacht zaterdag vanaf 11.00 uur zware windstoten in de kustprovincies en in Zuid-Limburg. Het weerinstituut heeft code geel afgekondigd.

1 uur geleden
Aandacht voor klimaatverandering tijdens Earth Hour

ZEIST (ANP) - Op verschillende plekken in Nederland gaat zaterdagavond om 20.30 uur het licht uit voor Earth Hour, een internationaal evenement om aandacht te vragen voor klimaatverandering en natuur. Ook de Pontjesbrug op Curaçao doet voor het eerst mee met Earth Hour.

4 uur geleden
Extinction Rebellion protesteert op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion voeren actie op Eindhoven Airport. Het is niet bekend wat de groep precies van plan is. De luchthaven waarschuwt reizigers dat de actie mogelijk "je reis van, naar of via de luchthaven" beïnvloedt.

4 uur geleden
Ontevreden apothekersassistenten de straat op

ROTTERDAM (ANP) - Apothekersassistenten gaan zaterdagmiddag de straat op in Rotterdam. Ze willen onmiddellijk automatische prijscompensatie en een dertiende maand. Maar er is meer aan de hand

4 uur geleden
Vrouw en hond doodgereden in IJmuiden, drie personen aangehouden

IJMUIDEN (ANP) - Een automobilist heeft vrijdagavond in IJmuiden een vrouw en haar hond doodgereden en is daarna doorgereden. Later op de avond meldden zich op het politiebureau drie personen. Zij zijn aangehouden. Hun rol bij het verkeersongeval wordt onderzocht, meldt de politie.

7 uur geleden
Man door geweld omgekomen in Brabantse Wouwse Plantage

WOUWSE PLANTAGE (ANP) - In het Brabantse Wouwse Plantage is een man omgekomen na een "geweldsincident", meldt de politie vrijdagavond. Het incident gebeurde aan de Julianaweg. De politie doet onderzoek naar wat er is gebeurd.

9 uur geleden
KRO-NCRV en RTL voor de rechter om eerste docu over Kees Momma

HILVERSUM (ANP) - Omroep KRO-NCRV heeft een kort geding aangespannen tegen RTL over de uitzendrechten van de documentaire Het beste voor Kees uit 2014. De omroepbedrijven bevestigen vrijdag na berichtgeving van het AD dat zij elkaar dinsdag in de rechtszaal treffen.

12 uur geleden