Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Plenaire zitting EU-parlement Straatsburg opnieuw naar Brussel

Plenaire zitting EU-parlement Straatsburg opnieuw naar Brussel

BRUSSEL (ANP) - De plenaire zitting van het Europees Parlement die volgende week in Straatsburg zou plaatsvinden gaat niet door in de Franse stad. Vanwege het coronavirus heeft parlementsvoorzitter David Sassoli na een gesprek met de burgemeester van Straatsburg besloten de vergadering in Brussel te houden. Het gebied waar de Oost-Franse stad ligt is deze week door de Franse autoriteiten tot 'rode' zone verklaard.

In een verklaring stelt Sassoli dat de opflakkering van het virus in het departement Bas-Rhin hem dwingt tot dit besluit over de eerste zitting na het zomerreces. "We zijn bedroefd, maar de verplaatsing zou betekenen dat iedereen bij terugkomst in Brussel in quarantaine zou moeten." Het gaat om honderden parlementariërs en medewerkers.

De zetel van het Europees Parlement is officieel in Straatsburg, waardoor het verplicht is daar maandelijks plenair te vergaderen. De parlementaire commissies vergaderen in Brussel. Om het risico op verspreiding van het coronavirus tegen te gaan werden de plenaire sessies begin maart naar Brussel verplaatst. "We respecteren de afspraken", aldus Sassoli. "Het is onze wens weer terug te keren naar Straatsburg en hebben er vertrouwen in dat dit weer mogelijk zal worden." De overgrote meerderheid in het parlement is overigens tegen de maandelijkse verhuizing voor vier dagen.

De Franse autoriteiten betreuren het besluit. De overheid en de stad Straatsburg hebben de laatste weken hard gewerkt om het parlement onder strikte hygiënemaatregelen naar zijn zetel te laten terugkeren, schrijven staatssecretaris voor Europese Zaken Clément Beaune en burgemeester Jeanne Barseghian in een verklaring. Frankrijk is zeer gehecht aan de zetel en roept op tot een snelle terugkeer van de sessies naar Straatsburg, "conform de verdragen", aldus het duo.

Meer uit Buitenland

Japanse minister beveelt vernietiging van Noord-Koreaanse raket

TOKIO (ANP) - De Japanse minister van Defensie heeft zijn leger de opdracht gegeven elke Noord-Koreaanse raket die Japans grondgebied binnenkomt of afkoerst op het land te vernietigen. Hij reageerde daarmee op een aankondiging van Pyongyang maandag dat Noord-Korea in de komende twee weken een "satelliet" zal lanceren.

1 uur geleden
Westerse luchtmachten houden Arctic Challenge-oefening

TIKKAKOSKI (ANP) - Finland, Noorwegen en Zweden houden de tweejaarlijkse Arctic Challenge Exercise (ACE), een internationale oefening van de luchtmacht. Dit jaar doen veertien landen mee, waaronder Nederland. De oefening wordt dit keer georganiseerd door Finland en loopt van 29 mei tot 9 juni.

1 uur geleden
Erdogan roept op tot eenheid, haalt uit naar Kilicdaroglu

ANKARA (ANP) - De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Turken opgeroepen "in eenheid en solidariteit" samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een speech voor duizenden aanhangers in Ankara. "Dit vragen we met heel ons hart", voegde Erdogan aan zijn oproep toe.

5 uur geleden
Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

MADRID (ANP/AFP/DPA) - De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden. Met ongeveer 90 procent van de stemmen geteld gaat de voorkeur van meer dan de helft van het electoraat naar de grootste oppositiepartij, de rechtse Volkspartij van Alberto Núñez Feijóo.

7 uur geleden
Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

ISTANBUL (ANP) - Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen. Onder hen was de Franse president Emmanuel Macron, die erop wees dat Frankrijk en Turkije voor gigantische uitdagingen staan die ze samen moeten aangaan. Macron noemde onder meer de terugkeer van vrede op het Europese continent.

7 uur geleden
Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicdaroglu.

8 uur geleden
Poetin feliciteert Erdogan en roemt zijn buitenlandbeleid

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft Tayyip Erdogan alvast gefeliciteerd met zijn overwinning zondag in de Turkse presidentsverkiezingen. Volgens Poetin is Erdogans winst het bewijs dat het Turkse volk zijn "onbaatzuchtige werk" en "onafhankelijke buitenlandbeleid" waardeert. En: "We stellen uw persoonlijke bijdrage aan de versterking van vriendschappelijke Russisch-Turkse betrekkingen en voor beide partijen gunstige samenwerking op verschillende gebieden zeer op prijs."

9 uur geleden