Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Plein voor kathedraal Milaan stroomt vol voor uitvaart Berlusconi

Plein voor kathedraal Milaan stroomt vol voor uitvaart Berlusconi

MILAAN (ANP) - In Milaan stroomt het Piazza del Duomo langzaam vol met mensen die hun laatste eer willen bewijzen aan de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi. Ook de eerste gasten komen aan bij de kathedraal van Milaan, waar om 15.00 uur de uitvaart begint.

Op het plein staan grote schermen waarop mensen de dienst kunnen volgen. Volgens Italiaanse media hebben aanhangers spandoeken bij zich en wordt de naam van Berlusconi zo nu en dan gescandeerd. Voor de kathedraal hebben mensen bloemen neergelegd en een deel van de menigte heeft shirts aan van AC Milan en AC Monza, de (voormalige) voetbalclubs van Berlusconi.

Berlusconi's lichaam lag de afgelopen dagen in zijn Villa San Martino. Die beroemde woning van Berlusconi ligt in Arcore, ten noordoosten van Milaan en op 33 kilometer rijden van de kathedraal. Langs de route hebben zich ook mensen verzameld die een glimp van de rouwstoet willen opvangen.

Nationale dag van rouw

Vanwege de uitvaart is het woensdag een dag van nationale rouw in Italië. Sommige leden van de oppositie zeggen tegen het Italiaanse persbureau ANSA dat dat een ongepaste beslissing is van de huidige coalitie, waar ook de partij Forza Italia van Berlusconi in zit. Leden van de linkse PD vinden dat Berlusconi weliswaar een zeer invloedrijk, maar ook een polariserend figuur was voor het land. De leider van PD gaat wel naar de uitvaart, maar de leiders van de Vijfsterrenbeweging en twee andere oppositiepartijen slaan de dienst over.

Berlusconi zal ergens in de komende dagen gecremeerd worden in Valenza. De urn wordt vervolgens geplaatst in zijn Villa San Martino.

Meer uit Buitenland

Ook Ieren weten eindelijk wie ze naar Europees Parlement sturen

BRUSSEL (ANP) - Als laatste EU-land weet ook Ierland hoe de Europese verkiezingen zijn uitgevallen. De stemmen zijn na bijna een week geteld. De Ieren gingen juist als een van de eersten, vorige week vrijdag al, naar de stembus.

3 minuten geleden
Erkenning ouderschap in alle lidstaten nog ver weg

LUXEMBURG (ANP) - De lidstaten van de Europese Unie zijn nog niet zo ver om het ouderschap in alle 27 landen te erkennen, ongeacht hoe het kind is verwekt en de samenstelling van het gezin. De bedoeling is dat als je een ouder bent in één land, je in elk land ouder bent, lichtte de Belgische minister Paul Van Tigchelt toe, voor het begin van een vergadering van Europese justitieministers. In veel Europese landen ligt dit gevoelig, ook in België, voegde hij daaraan toe.

5 minuten geleden
Ook na gesjor België nog geen steun voor natuurherstelwet EU

BRUSSEL (ANP) - De kansen voor de Europese natuurherstelwet slinken steeds meer. Verwoede pogingen van EU-voorzitter België om alsnog genoeg steun voor de omstreden wet te vinden zijn vooralsnog vergeefs, zeggen EU-diplomaten. En over twee weken moet België het wetsvoorstel overdragen aan tegenstander Hongarije, dat dan als nieuwe EU-voorzitter aantreedt.

46 minuten geleden
Twee doden bij explosies in parkeergarage Zwitserse Nussbaumen

NUSSBAUMEN - (ANP/AFP) - Twee personen zijn om het leven gekomen en elf lichtgewond geraakt bij diverse explosies en een brand in een ondergrondse parkeergarage in het Zwitserse Nussbaumen, vlak bij Zürich, aldus de politie in een persverklaring vrijdag.

58 minuten geleden
Nog een persoon vermist na explosie in Antwerpen

ANTWERPEN (ANP/BELGA) - De voorlopige balans van de explosie in Antwerpen is vier doden, drie zwaargewonden en twee lichtgewonden, aldus de politie. Er blijft nog zeker één persoon vermist. Ook vrijdagochtend wordt er verder gezocht naar eventuele slachtoffers onder het puin van het door een zware explosie getroffen appartementsgebouw aan de Sint-Bernardsesteenweg.

2 uur geleden
Rusland zegt 87 Oekraïense drones te hebben onderschept

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft in de nacht van donderdag op vrijdag 87 Oekraïense drones neergehaald, aldus het Russische ministerie van Defensie. Zeventig daarvan zouden de zuidelijke regio Rostov in Rusland als doelwit hebben gehad. In die regio is het hoofdkwartier van de militaire operatie tegen Oekraïne gevestigd.

2 uur geleden
Japanse Okinawa evacueert honderdduizenden om aardverschuivingen

NAHA (ANP) - Het bestuur van de Japanse stad Naha heeft 160.044 huishoudens, wat gelijkstaat aan 313.795 mensen, bevolen de stad te verlaten. Het evacuatiebevel is gegeven vanwege het extreem hoge risico op aardverschuivingen, als gevolg van de hevige regen die het eiland Okinawa teistert. Dat meldt de Japanse omroep NHA.

5 uur geleden