Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pleidooi advocaat in drievoudige moordzaak Thijs H.

Pleidooi advocaat in drievoudige moordzaak Thijs H.

MAASTRICHT (ANP) - Advocaat Serge Weening houdt woensdag zijn pleidooi in het strafproces tegen Thijs H. voor de rechtbank in Maastricht. Dinsdag eiste het Openbaar Ministerie 24 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen H., wegens de drie moorden die hij in mei vorig jaar in Den Haag en op de Brunssummerheide zou hebben gepleegd.

De 28-jarige H. heeft bekend dat hij op 4 mei vorig jaar in de Scheveningse Bosjes in Den Haag een 56-jarige vrouw heeft gedood. Drie dagen later sloeg hij toe op de Brunssumerheide, waar hij eerst een 63-jarige vrouw doodstak en korte tijd later een 68-jarige man. Volgens het OM zijn de drie slachtoffers "afgeslacht". Allen werden uit het niets aangevallen en met vele messteken gedood.

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) hebben geadviseerd H. tbs met dwangverpleging op te leggen, omdat hij ten tijde van de moorden volledig ontoerekeningsvatbaar zou zijn geweest. Het OM vindt het onderzoek van het PBC onvolledig en beschouwt H. als verminderd toerekeningsvatbaar. Volgens justitie leed H. wel aan een stoornis, maar is deze niet doorslaggevend geweest voor zijn uiterst gewelddadige gedrag.

Het OM had felle kritiek op raadsman Weening. Hij zou tegen de regels in met de ouders van H. hebben gesproken, toen deze nog in beperkingen zat. In die fase mag het OM noch een advocaat met anderen over een zaak spreken. Ook zou hij een getuige hebben benaderd die nog niet door de rechtbank was toegelaten. Het OM beraadt zich nog over het indienen van een klacht tegen Weening bij de Raad van Discipline, het tuchtcollege voor advocaten. Dinsdag liet Weening de aantijgingen van justitie nog onbesproken.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Tweede voorbereidende zittingsdag liquidatieproces Caloh Wagoh

SCHIPHOL (ANP) - Omdat het liquidatieproces rond motorclub Caloh Wagoh inmiddels zo groot is, zijn er twee dagen nodig voor voorbereidende zittingen van de twintig verdachten. Maandag was de eerste groep aan de beurt, dinsdag de tweede.

1 uur geleden
RIVM komt opnieuw met wekelijkse coronacijfers

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deelt dinsdag weer mee hoeveel mensen zijn overleden aan het coronavirus, hoeveel mensen in een ziekenhuis zijn opgenomen en bij hoeveel mensen het virus is vastgesteld. Lange tijd bracht het instituut die informatie elke dag naar buiten, maar nu komen die cijfers elke dinsdag.

1 uur geleden
Eerbetoon aan medisch personeel tijdens Franse militaire parade

PARIJS (ANP) - De Franse nationale feestdag wordt dinsdag zonder de gebruikelijke grote militaire parade op de Champs-Elysées gehouden. Om te voorkomen dat het evenement bijdraagt aan een eventuele verspreiding van het coronavirus, wordt die vervangen door een bescheiden militaire ceremonie op de Place de la Concorde. Er is daarbij ook een speciaal eerbetoon aan mensen die werken in de medische zorg. Behalve militairen doen daarom ook werknemers in de ziekenzorg mee.

2 uur geleden
Aantal jongvolwassen rokers neemt niet af

UTRECHT (ANP) - Het aantal rokers tussen 20 en 24 jaar blijft onverminderd groot. Vorig jaar rookte bijna een op de drie (31 procent) jongvolwassenen in deze leeftijdsgroep. Dat is volgens het Trimbos instituut opvallend omdat het totaal aantal volwassen rokers de afgelopen vijf jaar daalde van 26 procent naar 22 procent.

2 uur geleden
Curaçao weer populair bij Nederlandse toerist

WILLEMSTAD (ANP) - Curaçao is weer in trek bij Nederlandse toeristen. Het eiland heeft per 1 juli haar grenzen heropend voor toeristen uit Europa en de Cariben, nadat het meer dan drie maanden gesloten was vanwege de coronacrisis. In totaal zijn sindsdien bijna drieduizend passagiers geland op het eiland, meer dan tweeduizend zijn afkomstig uit Nederland, meldde het Curaçaose toerismebureau op basis van cijfers van de eerste twaalf dagen van juli.

2 uur geleden
Deens kroonprinselijk paar bezoekt Nederland

KOPENHAGEN (ANP) - Kroonprins Frederik en kroonprinses Mary van Denemarken zijn van plan op 2 en 3 november samen met een grote handelsdelegatie een bezoek te brengen aan Nederland. Dat heeft het Deense hof maandagavond bekendgemaakt. De economische missie staat in het teken van de 'groene transitie'.

4 uur geleden
Jongen (14) neergestoken in Rotterdam, twee vrouwen aangehouden

ROTTERDAM (ANP) - Bij een steekincident op de Kruiskade in Rotterdam is maandagavond een 14-jarige jongen uit Rotterdam gewond geraakt. De politie heeft twee vrouwen van 17 jaar uit Rotterdam en Vlaardingen aangehouden op de Diergaardesingel en sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen worden verricht.

4 uur geleden