Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pleidooi advocaat in drievoudige moordzaak Thijs H.

Pleidooi advocaat in drievoudige moordzaak Thijs H.

MAASTRICHT (ANP) - Advocaat Serge Weening houdt woensdag zijn pleidooi in het strafproces tegen Thijs H. voor de rechtbank in Maastricht. Dinsdag eiste het Openbaar Ministerie 24 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen H., wegens de drie moorden die hij in mei vorig jaar in Den Haag en op de Brunssummerheide zou hebben gepleegd.

De 28-jarige H. heeft bekend dat hij op 4 mei vorig jaar in de Scheveningse Bosjes in Den Haag een 56-jarige vrouw heeft gedood. Drie dagen later sloeg hij toe op de Brunssumerheide, waar hij eerst een 63-jarige vrouw doodstak en korte tijd later een 68-jarige man. Volgens het OM zijn de drie slachtoffers "afgeslacht". Allen werden uit het niets aangevallen en met vele messteken gedood.

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) hebben geadviseerd H. tbs met dwangverpleging op te leggen, omdat hij ten tijde van de moorden volledig ontoerekeningsvatbaar zou zijn geweest. Het OM vindt het onderzoek van het PBC onvolledig en beschouwt H. als verminderd toerekeningsvatbaar. Volgens justitie leed H. wel aan een stoornis, maar is deze niet doorslaggevend geweest voor zijn uiterst gewelddadige gedrag.

Het OM had felle kritiek op raadsman Weening. Hij zou tegen de regels in met de ouders van H. hebben gesproken, toen deze nog in beperkingen zat. In die fase mag het OM noch een advocaat met anderen over een zaak spreken. Ook zou hij een getuige hebben benaderd die nog niet door de rechtbank was toegelaten. Het OM beraadt zich nog over het indienen van een klacht tegen Weening bij de Raad van Discipline, het tuchtcollege voor advocaten. Dinsdag liet Weening de aantijgingen van justitie nog onbesproken.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden