Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Platina jubileum koningin Elizabeth groots gevierd

Platina jubileum koningin Elizabeth groots gevierd

LONDEN (ANP) - Na maanden van voorbereiding gaan donderdag de grote festiviteiten van start vanwege het platina regeringsjubileum van de Britse koningin Elizabeth. Op de eerste dag van het lange feestweekend staat onder meer een militaire parade in Londen op het programma.

Elizabeth werd 70 jaar geleden, op 6 februari 1952, koningin na het overlijden van haar vader koning George VI. Ruim een jaar later, op 2 juni 1953, volgde in Westminster Abbey haar kroning. Daarmee werd zij destijds koningin van een Brits wereldrijk dat een reeks koloniën en landen, inclusief Australië, Canada, Jamaica, Nieuw-Zeeland, Pakistan en Zuid-Afrika omvatte. Ze heeft inmiddels alleen al in Groot-Brittannië veertien premiers meegemaakt.

Om deze bijzondere mijlpaal te vieren, vinden er van donderdag tot en met zondag allerlei festiviteiten plaats. In Londen wordt het startschot gegeven met Trooping the Colour, de jaarlijkse militaire parade ter gelegenheid van de verjaardag van de Queen. Zo'n 1500 militairen en 350 paarden doen er aan mee. Na afloop vliegt de Britse luchtmacht over de stad en is er de geliefde balkonscène op Buckingham Palace, met Elizabeth en een groot deel van de Britse koninklijke familie.

Door heel het Verenigd Koninkrijk en de hoofdsteden van de Gemenebestlanden zullen donderdag ook bakens worden verlicht. Prins Charles en zijn vrouw Camilla zijn 's avonds te zien in een jubileumaflevering van de Britse soapserie East Enders.

In de komende dagen vinden er nog allerlei feestelijkheden plaats. Zo is er onder andere een jubileumlunch en een speciaal liveconcert bij Buckingham Palace, waar een aantal wereldsterren zullen optreden.

Of de 96-jarige vorstin persoonlijk bij een evenement aanwezig is, wordt pas op de dag zelf bekendgemaakt. Elizabeth kampt met een broze gezondheid en op het laatste moment wordt gekeken of ze fit genoeg is.

Meer uit Buitenland

Erdogan roept op tot eenheid, haalt uit naar Kilicdaroglu

ANKARA (ANP) - De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Turken opgeroepen "in eenheid en solidariteit" samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een speech voor duizenden aanhangers in Ankara. "Dit vragen we met heel ons hart", voegde Erdogan aan zijn oproep toe.

37 minuten geleden
Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

MADRID (ANP/AFP/DPA) - De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden. Met ongeveer 90 procent van de stemmen geteld gaat de voorkeur van meer dan de helft van het electoraat naar de grootste oppositiepartij, de rechtse Volkspartij van Alberto Núñez Feijóo.

2 uur geleden
Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

ISTANBUL (ANP) - Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen. Onder hen was de Franse president Emmanuel Macron, die erop wees dat Frankrijk en Turkije voor gigantische uitdagingen staan die ze samen moeten aangaan. Macron noemde onder meer de terugkeer van vrede op het Europese continent.

2 uur geleden
Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicdaroglu.

3 uur geleden
Poetin feliciteert Erdogan en roemt zijn buitenlandbeleid

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft Tayyip Erdogan alvast gefeliciteerd met zijn overwinning zondag in de Turkse presidentsverkiezingen. Volgens Poetin is Erdogans winst het bewijs dat het Turkse volk zijn "onbaatzuchtige werk" en "onafhankelijke buitenlandbeleid" waardeert. En: "We stellen uw persoonlijke bijdrage aan de versterking van vriendschappelijke Russisch-Turkse betrekkingen en voor beide partijen gunstige samenwerking op verschillende gebieden zeer op prijs."

4 uur geleden
Islamitische leiders feliciteren Erdogan als eersten met winst

DOHA (ANP) - De emir van Qatar heeft als eerste staatshoofd de Turkse president Erdogan gefeliciteerd met zijn verkiezingswinst, hoewel die nog niet officieel is. "Ik wens je succes in je nieuwe ambtstermijn", schrijft sjeik Tamim bin Hamad al-Thani op Twitter. Niet lang daarna volgden felicitaties van de Taliban in Afghanistan en de Iraanse president Ebrahim Raisi.

4 uur geleden
Erdogan claimt overwinning in Turkse presidentsverkiezingen

ISTANBUL (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de overwinning geclaimd in de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen. De zittend president dankte de kiezers die "ons de verantwoordelijkheid hebben gegeven om de komende vijf jaar te regeren".

6 uur geleden