Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Platform tegen tijgermuggen wil handhaving bij bandenbedrijven

Platform tegen tijgermuggen wil handhaving bij bandenbedrijven

AMSTERDAM (ANP) - Het platform Stop invasieve exoten wil dat staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid optreedt tegen bandenbedrijven waar tijgermuggen zijn aangetroffen. Het platform eist dat in een zaak waar de rechtbank in Amsterdam zich maandag over buigt. Het platform strijdt al jaren tegen onder meer de Aziatische tijgermug, die ernstige ziektes kan overbrengen.

Volgens het platform liften eitjes van de exotische muggen mee in natte autobanden, die worden geïmporteerd uit Aziatische gebieden. De eitjes hebben vocht nodig om uit te komen. Sinds 2018 is het wettelijk verplicht om banden droog te importeren en droog op te slaan, maar het platform denkt dat daar de hand mee wordt gelicht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA controleert ook niet scherp genoeg, aldus voorzitter Wilfred Reinholt van het platform.

Tijgermuggen kunnen virusziekten verspreiden zoals knokkelkoorts, zika en verschillende vormen van hersenontstekingen. De mug hoort niet in Nederland thuis en wordt bestreden als er ergens een kolonie opduikt. Maar bij bandenbedrijven waar af en toe muggen worden gevonden wordt niet opgetreden, stelt het platform. Tussen 2018 en 2021 zijn muggen aangetroffen bij bedrijven in Montfoort, Emmeloord, Lelystad, Almere, Hardenberg, Assen, Weert, Etten-Leur en Nijmegen. Bij controle door de NVWA gaven sommige bedrijven toe dat er soms natte banden binnenkwamen, maar dat ze dan maatregelen namen, zo blijkt uit de verslaglegging van de dienst.

Meer uit Gezond

Kabinet maakt 108 miljoen vrij voor meer technologie in zorg

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt maximaal 108 miljoen euro beschikbaar om het gebruik van meer technologie in de zorg- en welzijnssector te stimuleren. Dit omvat onder meer apparaten die automatisch medicijnen verstrekken en zorg en mentale ondersteuning op afstand via een beeldscherm.

30 minuten geleden
Aantal besmettingen met mazelen opnieuw licht gestegen

EINDHOVEN/BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe gevallen van mazelen is afgelopen week weer licht toegenomen. In Brabant-Zuidoost registreerde de GGD zes nieuwe besmettingen, waardoor het totale aantal in de regio rond Eindhoven op 57 komt. Landelijk staat de teller dit jaar nu op 64 meldingen, volgens de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Los van de besmettingen in Brabant kreeg het instituut meldingen over een geval in Utrecht en een in Noord-Limburg.

54 minuten geleden
Hoofdwetenschapper WHO: vogelgriep vormt pandemie onder dieren

GENÈVE (ANP/AFP) - De vogelgriepvariant die wereldwijd rondgaat en naast vogels tal van zoogdieren besmet, komt inmiddels neer op een "pandemie onder dieren". Wetenschappelijk hoofd Jeremy Farrar van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gebruikte deze term donderdag voor de uitbraak. Hij noemt die "enorm zorgwekkend", vooral omdat niet valt uit te sluiten dat het zeer dodelijke virus uiteindelijk zo evolueert dat het van mens op mens kan overgaan.

1 uur geleden
Ziekenhuis wil geboortezorg in Zoetermeer behouden

ZOETERMEER (ANP) - De geboortezorg in Zoetermeer blijft waarschijnlijk toch behouden. Het bestuur van het HagaZiekenhuis wil het nieuwe gebouw dat over enkele jaren in gebruik wordt genomen voorzien van "de modernste faciliteiten voor bevallingen". Rond de fusie van het vroegere LangeLand Ziekenhuis met het HagaZiekenhuis lag de optie op tafel om de geboortezorg in Zoetermeer te sluiten. Daar was grote onrust over onder inwoners.

2 uur geleden
Meer klachten gemeld over bijwerkingen van implantaten

BILTHOVEN (ANP) - Mensen met een implantaat hebben vorig jaar vaker mogelijke bijwerkingen gemeld dan een jaar eerder. Het meldpunt van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg van 295 mensen een melding. Dat is een toename van ruim 50 procent. Veruit de meeste meldingen (72 procent) gingen over borstimplantaten.

2 uur geleden
Patiëntenfederatie wil ingrijpen overheid om huisartsenketen

DEN HAAG (ANP) - De Patiëntenfederatie Nederland wil dat de overheid en anderen ingrijpen voor mensen die zijn aangesloten bij een commerciële keten van huisartsen. Die keten, Co-Med, verkeert volgens berichten van EenVandaag en NRC in financiële problemen. Als het misgaat, kunnen patiënten "geen kant op", aldus de Patiëntenfederatie.

1 dag geleden
Feitencampagne moet jongeren afhouden van vapen

AMSTERDAM (ANP) - Met een brede mediacampagne bindt een groep artsen de strijd aan met de elektronische sigaret (vape) en de schadelijkheid ervan voor jongeren. Met feitelijke voorlichting wil het collectief Artsen Slaan Alarm ouders en verzorgers wijzen op de gevaren van het vapen.

2 dagen geleden