Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Platform hoopt op eerlijk klimaatbeleid van een 'moedig kabinet'

Platform hoopt op eerlijk klimaatbeleid van een 'moedig kabinet'

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft de komende jaren behoefte aan "een moedig kabinet" dat de klimaatdoelen dichterbij brengt én werk maakt van "een eerlijke transitie". Die boodschap heeft het Nationaal Klimaat Platform (NKP) in haar eerste jaarbericht voor de politiek. "Miljarden worden gereserveerd en gespendeerd aan de grootste verbouwing die Nederland ooit gekend heeft. De centrale kwestie is nu: hoe krijgen we het voor elkaar en kan iedereen meedoen?", schrijft het platform onder leiding van Kees Vendrik.

Aan de formatietafel moet het onder meer gaan over het halen van de wettelijk vastgestelde klimaatdoelen, maar ook over "de bestaanszekerheid van burgers en ondernemers". Zij rekenen op "continuïteit van beleid en hebben hun investeringen in huis, bedrijf of mobiliteit daarop ingericht", klinkt het.

Het platform wijst erop dat de meeste klimaatgerelateerde subsidies nu "ten goede komen aan grotere bedrijven en aan hogere inkomensgroepen". Dat die groepen als eerste een transitie maken is volgens het NKP op zich niet vreemd, maar het wordt wel een probleem "als klimaatbeleid ongelijkheid binnen de samenleving versterkt". Veel burgers vinden de huidige verdeling niet eerlijk. Dat is een probleem, want voor burgers is een rechtvaardige verdeling van lusten en lasten "een cruciale waarde".

Europese afspraken

"Uitstel of vertraging helpen niet", waarschuwt het platform verder. "Dat klemt met het nakomen van Europese afspraken. Het creëert bovenal onzekerheid en bezorgt bedrijven hoofdbrekens die nu aan het omschakelen zijn naar de economie zonder uitstoot."

Als het volgende kabinet geen duidelijke politieke keuzes maakt, zal de eerlijke transitie waar het NKP voor pleit niet dichterbij komen. In dat geval domineert al snel "het recht van de sterkste, de beste lobby of de grootste portemonnee".

Voortgangsoverleg

Het Nationaal Klimaat Platform volgde eind 2022 het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord op, dat tot dan toe onder leiding stond van VVD-prominent Ed Nijpels. Het platform adviseert de politiek over klimaatbeleid. Het heeft verder onder meer als taak "de maatschappelijke betrokkenheid bij het klimaatbeleid te vergroten".

Voorzitter Kees Vendrik zat eerder voor GroenLinks in de Tweede- en Eerste Kamer. Ook was hij hoofdeconoom bij de Triodos Bank en lid van de Algemene Rekenkamer.

Meer uit Binnenland

Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

19 minuten geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

2 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

2 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

2 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

5 uur geleden
Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

5 uur geleden
Voorzitter Republikeinen Nederland: hoofd Secret Service moet weg

DEN HAAG (ANP) - Het hoofd van de Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump, moet ontslag nemen. Dat zegt voorzitter van Republicans Abroad Netherlands Renee Nielsen in een reactie op de moordaanslag op presidentskandidaat Trump.

8 uur geleden