Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Platform hoopt op eerlijk klimaatbeleid van een 'moedig kabinet'

Platform hoopt op eerlijk klimaatbeleid van een 'moedig kabinet'

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft de komende jaren behoefte aan "een moedig kabinet" dat de klimaatdoelen dichterbij brengt én werk maakt van "een eerlijke transitie". Die boodschap heeft het Nationaal Klimaat Platform (NKP) in haar eerste jaarbericht voor de politiek. "Miljarden worden gereserveerd en gespendeerd aan de grootste verbouwing die Nederland ooit gekend heeft. De centrale kwestie is nu: hoe krijgen we het voor elkaar en kan iedereen meedoen?", schrijft het platform onder leiding van Kees Vendrik.

Aan de formatietafel moet het onder meer gaan over het halen van de wettelijk vastgestelde klimaatdoelen, maar ook over "de bestaanszekerheid van burgers en ondernemers". Zij rekenen op "continuïteit van beleid en hebben hun investeringen in huis, bedrijf of mobiliteit daarop ingericht", klinkt het.

Het platform wijst erop dat de meeste klimaatgerelateerde subsidies nu "ten goede komen aan grotere bedrijven en aan hogere inkomensgroepen". Dat die groepen als eerste een transitie maken is volgens het NKP op zich niet vreemd, maar het wordt wel een probleem "als klimaatbeleid ongelijkheid binnen de samenleving versterkt". Veel burgers vinden de huidige verdeling niet eerlijk. Dat is een probleem, want voor burgers is een rechtvaardige verdeling van lusten en lasten "een cruciale waarde".

Europese afspraken

"Uitstel of vertraging helpen niet", waarschuwt het platform verder. "Dat klemt met het nakomen van Europese afspraken. Het creëert bovenal onzekerheid en bezorgt bedrijven hoofdbrekens die nu aan het omschakelen zijn naar de economie zonder uitstoot."

Als het volgende kabinet geen duidelijke politieke keuzes maakt, zal de eerlijke transitie waar het NKP voor pleit niet dichterbij komen. In dat geval domineert al snel "het recht van de sterkste, de beste lobby of de grootste portemonnee".

Voortgangsoverleg

Het Nationaal Klimaat Platform volgde eind 2022 het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord op, dat tot dan toe onder leiding stond van VVD-prominent Ed Nijpels. Het platform adviseert de politiek over klimaatbeleid. Het heeft verder onder meer als taak "de maatschappelijke betrokkenheid bij het klimaatbeleid te vergroten".

Voorzitter Kees Vendrik zat eerder voor GroenLinks in de Tweede- en Eerste Kamer. Ook was hij hoofdeconoom bij de Triodos Bank en lid van de Algemene Rekenkamer.

Meer uit Binnenland

Twee mensen uit een brandende woning gered in het Friese Warns

WARNS (ANP) - In de Friese plaats Warns zijn twee mensen uit een brandende woning gered en met rookproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldt de Friese brandweer op X. De brand brak uit in de nacht van maandag op dinsdag. Hij was snel onder controle, maar er was in de woning nog wel veel rook, aldus de brandweer.

38 minuten geleden
Bewoners geëvacueerd bij grote brand in Ede

EDE (ANP) - Bij een grote brand in een appartementencomplex aan de Louise Henriettelaan in het Gelderse Ede zijn bewoners geëvacueerd. Dat meldt de brandweer Gelderland-Midden op X.

39 minuten geleden
Aardbeving met een kracht van 1.8 in Groningen

KOMMERZIJL (ANP) - Bij het Groningse Kommerzijl heeft maandagavond tegen 23:00 uur een aardbeving plaatsgevonden. Dat meldt het KNMI in de nacht van maandag op dinsdag op X. Aanvankelijk werd een beving met een kracht van 2.2 gemeld, die werd geregistreerd op een diepte van 8 kilometer. Dat werd bijgesteld naar 1.8, met een diepte van 3 kilometer.

4 uur geleden
Een op de negen jongeren krijgt jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - Bijna een half miljoen jongeren in Nederland krijgen jeugdzorg. Het aantal is in de afgelopen vijf jaar gestegen van zo'n 443.000 tot ongeveer 474.000. Dat is één op de negen jongeren tot 23 jaar, aldus statistiekbureau CBS.

5 uur geleden
Von der Leyen voor debat uitgescholden als oorlogscrimineel

MAASTRICHT (ANP) - Ursula von der Leyen is bij aankomst in het Theater aan het Vrijthof door een vrouw uit het publiek luidkeels uitgemaakt voor oorlogscrimineel. De huidige EU-commissaris en lijsttrekker voor de EVP bij de verkiezingen voor het Europees Parlement werd meerdere keren in het Engels en Duits naar het hoofd geslingerd dat ze een oorlogscrimineel is. De demonstrant legde daarbij het verband met het optreden van Israël in Gaza, waarbij duizenden kinderen om het leven zijn gekomen, schreeuwde de vrouw.

11 uur geleden
OM past beleid aan na afluisteren Van Lienden en journalisten

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie past per 1 mei de regels aan rond het afluisteren van verdachten in het bijzijn van journalisten. Voortaan moet altijd een rechter-commissaris vooraf toestemming geven voor het opnemen van vertrouwelijke communicatie als blijkt dat er ook een journalist bij betrokken is. Dit maakte het OM maandag bekend.

11 uur geleden
Raad van State tegen preventief opnemen gesprekken gedetineerden

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State kraakt wetswijzigingen van VVD en BBB om vertrouwelijke gesprekken van advocaten met gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) en in de Afdeling Intensief Toezicht (AIT) preventief op te nemen. Beide amendementen zijn volgens de adviseur van de regering "onverenigbaar" met de Grondwet, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Unierecht.

16 uur geleden