Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Platenlabels klagen start-ups aan om gebruiken muziek bij AI-tool

Platenlabels klagen start-ups aan om gebruiken muziek bij AI-tool

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De grootste platenlabels ter wereld hebben twee start-ups op het gebied van kunstmatige intelligentie aangeklaagd. Universal Music, Warner Music Group en Sony Music Entertainment proberen hun intellectuele eigendom te beschermen tegen technologie die mensen in staat stelt om op basis van bestaande nummers muziek te genereren.

Een koepelorganisatie van de Amerikaanse muziekindustrie, de RIAA, spande maandag een dubbele rechtszaak aan tegen Suno AI en Uncharted Labs, de ontwikkelaar van Udio AI. Met deze muziekprogramma's kan iedereen gemakkelijk eigen nummers maken.

De klachten richten zich op het feit dat de bedrijven hun AI-modellen onrechtmatig trainen met grote hoeveelheden auteursrechtelijk beschermde muziek. De RIAA eist schadevergoedingen van maximaal 150.000 dollar "per geschonden werk", omgerekend bijna 140.000 euro. Dit zou kunnen oplopen tot mogelijk miljarden dollars.

Korte opdracht

Suno en Udio gebruiken AI om het maken van muziek te automatiseren. Mensen kunnen een korte geschreven opdracht invoeren, zoals "maak een electro-popnummer over aardbeien", en de software van de bedrijven genereert binnen enkele seconden natuurlijk klinkende muziek. Om hun AI-systemen te ontwikkelen, moeten de bedrijven hun software eerst trainen met enorme datasets, die uit vele miljoenen afzonderlijke delen informatie kunnen bestaan.

Eerder dit jaar spraken bekende artiesten en bands als Pearl Jam, Imagine Dragons, Billie Eilish, Stevie Wonder en Nicki Minaj zich uit tegen het ongebreidelde gebruik van AI. Samen met zo'n tweehonderd artiesten ondertekenden zij een open brief van de organisatie Artist Rights Alliance, waarin het "roofzuchtige" gebruik van AI werd veroordeeld.

Meer uit Financieel

Natuur & Milieu teleurgesteld na Schiphol-uitspraak Hoge Raad

UTRECHT (ANP) - Natuur & Milieu is zeer teleurgesteld in de uitspraak van de Hoge Raad over Schiphol. "We zijn nu overgeleverd aan Europa om te kunnen ingrijpen als in Nederland geluidsnormen structureel worden overschreden. Dat is ongelofelijk", zegt directeur Marjolein Demmers van de milieuorganisatie.

13 minuten geleden
Nederlandse keten Fletcher mikt op honderden hotels in Duitsland

NIEUWEGEIN (ANP) - De Nederlandse hotelketen Fletcher denkt de komende tien jaar in Duitsland uit te groeien tot een keten met honderden hotels. In het buurland staan veel middelgrote hotels die gerund worden door families die geen opvolger kunnen vinden. Volgens Fletcher-topman Rob Hermans zijn dat ideale hotels voor zijn keten om over te nemen, ook omdat Duitsland een populaire bestemming is voor korte vakanties.

48 minuten geleden
X van Elon Musk volgens Brussel in de fout met blauwe vinkjes

BRUSSEL (ANP) - Socialmediabedrijf X van Elon Musk misleidt volgens de Europese Commissie gebruikers met zijn blauwe vinkjes. Daarmee overtreedt het platform, voorheen bekend als Twitter, de Europese regels. X krijgt van Brussel nu een formele waarschuwing en mogelijk volgt later nog een hoge boete.

1 uur geleden
ING: hogere productiviteit hard nodig door personeelstekort

AMSTERDAM (ANP) - De technologische industrie is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de groeimotor van de gehele Nederlandse industrie. Om de groeikansen van de tech-industrie en daarmee de hele industrie te benutten zijn echter technologische vernieuwingen nodig om de productiviteit te verhogen. Dat komt doordat de personeelsschaarste in de sector steeds groter dreigt te worden, waarschuwt ING Research in een sectorrapport.

2 uur geleden
Aantal vakantieboekingen eerste helft 2024 met 6 procent gestegen

LEUSDEN (ANP) - Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.

2 uur geleden
Hoge Raad: kabinet kan niet zomaar vluchten op Schiphol minderen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet kan niet zomaar het aantal vluchten beperken op Schiphol, want bij plannen daartoe moet op grond van Europese regels een speciale procedure worden gevolgd. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld. De tijdelijke maatregel waarmee het vorige kabinet het aantal vluchten op Schiphol wilde inkrimpen om omwonenden te beschermen tegen geluidsoverlast, voldeed daardoor niet aan de eisen.

2 uur geleden
Meer mensen dit jaar te laat met belastingaangifte

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar hebben 232.000 mensen geen belastingaangifte gedaan, terwijl ze dit wel moesten doen. Dat zijn er aanzienlijk meer dan in 2023, toen 197.000 mensen te laat waren. Dit bevestigt de Belastingdienst na berichtgeving van NU.nl.

4 uur geleden