Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Platenlabel UMG onderaan in hogere AEX na cijfers

Platenlabel UMG onderaan in hogere AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Universal Music Group (UMG) was vrijdag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak, die een winst liet zien. Het muziekconcern zag de omzet in 2022 flink stijgen, mede dankzij nieuwe albums van zangeres Taylor Swift en rapper Drake. De nettowinst daalde wel, doordat de belangen van UMG in streamingdiensten als Spotify en Tencent Music afgelopen jaar minder waard werden. Het aandeel verloor 3,6 procent.

Ook de resultaten van Corbion konden beleggers niet bekoren. Het speciaalchemiebedrijf zag de omzet en het bedrijfsresultaat afgelopen jaar flink stijgen. Topman Olivier Rigaud sprak van een sterke groei in een periode van ongekende kosteninflatie en knelpunten in de leveringsketen. Het bedrijf wist daarbij met succes de prijzen te verhogen om de hogere kosten te compenseren. Het aandeel werd desondanks ruim 7 procent lager gezet en was daarmee veruit de grootste daler in de MidKap.

De algehele stemming op de Europese markten was positief. Een sterker dan verwachte groei van de Chinese dienstensector zorgde daarbij voor optimisme over het herstel van de op één na grootste economie ter wereld. Ook schoven beleggers de inflatie- en rentezorgen weer even aan de kant.

Unilever, UMG en Shell enige dalers

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent hoger op 757,95 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 1017,88 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 0,8 procent.

De chipbedrijven ASML, Besi en ASMI stonden in de kopgroep van de AEX, met plussen tot 1,6 procent. Ook staalconcern ArcelorMittal en fintechbedrijf Adyen deden goede zaken met winsten van 1,5 procent. Naast UMG waren levensmiddelenconcern Unilever en olie- en gasproducent Shell de enige dalers, met minnen tot 0,2 procent.

Lufthansa

ING won 0,6 procent. De bank liet weten Karl Guha te willen benoemen tot voorzitter van de raad van commissarissen. De oud-topman van Van Lanschot Kempen volgt daarmee de huidige voorzitter Hans Wijers op, die onlangs zijn vertrek aankondigde.

In Frankfurt steeg Lufthansa dik 2 procent. De Duitse luchtvaartgroep keerde afgelopen jaar terug naar winst door het sterke herstel van de coronacrisis. Ook dit jaar denkt het concern flink meer inkomsten te halen omdat mensen weer vaker met het vliegtuig op reis gaan. De groep, die naast Lufthansa ook uit Brussels Airlines en Eurowings bestaat, denkt onder meer te kunnen profiteren van de vraag naar zomervakanties richting landen rond de Middellandse Zee. Concurrent Air France-KLM won 1,8 procent in Amsterdam.

De euro was 1,0611 dollar waard, tegen 1,0593 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 78,06 dollar. Brentolie werd ook 0,1 procent goedkoper, op 84,63 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Nvidia maakt flinke opmars op Wall Street na sterke resultaten

NEW YORK (ANP) - Nvidia was donderdag een van de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen, presenteerde woensdag na het slot van de beurs zijn kwartaalresultaten. Die overtroffen de hooggespannen marktverwachtingen. De omzet viel ruim drie keer hoger uit dan een jaar eerder, de winst zelfs zeven keer hoger.

1 uur geleden
Bronnen: techconcerns praten met Hollywoodstudio's over AI-deals

LOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - Google-moederbedrijf Alphabet en Meta Platforms, het concern achter Instagram en Facebook, hebben gesprekken gevoerd met grote filmstudio's in Hollywood, omdat ze licenties willen, waarmee zij filmmateriaal kunnen gebruiken voor kunstmatige intelligentie (AI). Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

2 uur geleden
Duitse RWE gaat Microsoft in VS van groene stroom voorzien

ESSEN (ANP/DPA) - Het Duitse energieconcern RWE gaat techconcern Microsoft in de Verenigde Staten van groene stroom voorzien. De energie wordt opgewekt door twee nieuwe windmolenparken in de staat Texas. RWE heeft daarover een overeenkomst gesloten met een duur van vijftien jaar, heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

4 uur geleden
Volkswagen betwijfelt nut importheffing elektrische auto's China

WOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen verwacht dat een hogere importheffing van de Europese Unie voor in China geproduceerde elektrische auto's slechts tijdelijk kan helpen. Volgens financieel topman Arno Antlitz van het autoconcern is het juist noodzakelijk dat de kosten van Europese fabrikanten omlaaggaan. Alleen zo kunnen bedrijven concurreren met Chinese concurrenten.

4 uur geleden
Resultaten Nvidia stuwen koers chipbedrijven op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven met een beursnotering in Amsterdam zijn donderdag bovenin de AEX geëindigd. ASML, ASMI en Besi noteerden aan het einde van de handelsdag plussen tot 2,6 procent. De koerswinst was te danken aan de goede resultaten van Nvidia, de belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen.

6 uur geleden
Jumbo gaat reorganiseren, verdwijnen kantoorbanen 'onvermijdelijk'

VEGHEL (ANP) - Supermarktconcern Jumbo heeft donderdag een reorganisatie aangekondigd, waardoor kantoorbanen verdwijnen. Topman Ton van Veen kan nog niet zeggen om hoeveel banen het gaat, maar dat "het aantal arbeidsplaatsen zal afnemen, is helaas onvermijdelijk". Met de reorganisatie streeft Jumbo naar "een ongecompliceerd, ondernemend en slagvaardig Jumbo-kantoor".

6 uur geleden
Vakbond: ontslagmisbruik uitzenders 'nieuwe vorm van uitbuiting'

UTRECHT (ANP) - Het misbruiken van ontslag op staande voet door uitzendbureaus is wederom een nieuwe vorm van uitbuiting van uitzendkrachten, zegt FNV-bestuurster Karin Heynsdijk. Eerder op donderdag meldde de Arbeidsinspectie na onderzoek dat uitzendbureaus ontslag op staande voet misbruiken als constructie voor financieel gewin.

6 uur geleden