Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Platenlabel UMG en Just Eat Takeaway bovenaan in groene AEX

Platenlabel UMG en Just Eat Takeaway bovenaan in groene AEX

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index veerde donderdag wat op na de zware verliesbeurt een dag eerder. Vooral platenlabel Universal Music Group en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway lieten stevige koerswinsten zien. Shell stond daarentegen onder druk. Het olie- en gasconcern liet weten tussen de 4 en 5 miljard dollar af te schrijven op zijn activiteiten in Rusland.

De koerswinsten op de Europese markten bleven echter beperkt door de aanhoudende zorgen over de stijgende rentes. Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve bleek dat de Amerikaanse centrale bank de rente in de komende maanden met stappen van 0,5 procentpunt wil verhogen om de inflatie te bestrijden. Ook wil de Fed zijn enorme obligatiebezit gaan afbouwen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent in de plus op 724,28 punten, na een koersverlies van dik 2 procent een dag eerder. De MidKap klom 0,7 procent tot 1056,45 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen 0,6 procent. Londen daalde 0,2 procent.

Shell

Naast UMG (plus 6 procent) en Just Eat (plus 2,9 procent) stonden winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield en betaalbedrijf Adyen in de kopgroep, met winsten van ruim 2 procent. Uitzender Randstad kampte met een adviesverlaging door Kepler Cheuvreux en sloot de rij met een min van 2,9 procent.

Shell zakte ruim 1 procent. Het bedrijf besloot wegens de Russische inval in Oekraïne het land volledig te verlaten. Kort na de inval maakte Shell al bekend zijn belangen in grote projecten voor de winning van olie en gas in Rusland te verkopen. Begin maart nam Shell ook de beslissing om te stoppen met zijn ongeveer vierhonderd tankstations in het land en geen olie en gas meer te kopen uit het land.

Atlantia

Accell won 0,6 procent. Het consortium onder leiding van de Amerikaanse investeerder KKR heeft officieel het overnamebod op de fietsenfabrikant gelanceerd. Beleggers kunnen hun stukken vanaf vrijdag aanmelden. De overname ter waarde van 1,6 miljard euro werd eerder dit jaar aangekondigd en moet voor de zomer worden afgerond.

In Milaan dikte Atlantia 9 procent aan. De investeringsfondsen Global Infrastructure Partners en Brookfield Infrastructure kondigden aan de Italiaanse uitbater van tolwegen en luchthavens te hebben benaderd met een potentieel overnamebod.

De euro was 1,0892 dollar waard, tegen 1,0912 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent meer op 96,98 dollar. Brentolie werd 0,9 procent duurder op 101,97 dollar per vat.

Meer uit Financieel

ByteDance wil vaart achter rechtszaak tegen Amerikaanse ban TikTok

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De populaire video-app TikTok en het Chinese moederbedrijf ByteDance willen vaart maken in hun juridische strijd ter voorkoming van een dreigende ban in de Verenigde Staten. Advocaten van de bedrijven hebben daarom voor het weekend een verzoek ingediend om hun proces tegen de Amerikaanse overheid te bespoedigen.

6 uur geleden
Beursweek begint rustig, beleggers kijken uit naar Fed en Nvidia

DEN HAAG (ANP) - Beleggers maken zich op voor een rustig begin van de nieuwe beursweek. De Amsterdamse beurs is maandag open, maar veel Nederlandse bedrijven zijn op tweede pinksterdag gesloten. Laadpalenbedrijf Alfen uit Almere komt na de slotbel op maandag met een kwartaalbericht. De Federal Reserve publiceert woensdag notulen van de laatste beleidsvergadering. Dan komt ook maker van AI-chips Nvidia met cijfers.

6 uur geleden
Tientallen Fiats in beslag genomen om sticker met Italiaanse vlag

LIVORNO (ANP/BLOOMBERG) - Italiaanse autoriteiten hebben tientallen Fiat Topolino's in beslag genomen omdat op de wagens een Italiaans vlaggetje is geplakt, maar de auto's zijn in werkelijkheid in Marokko in elkaar gezet. De voertuigen werden geblokkeerd in de haven van Livorno om vermeende schendingen van de zogenaamde 'Made in Italy'-wet, die moederbedrijf Stellantis al dwong zijn sportwagen Alfa Romeo Milano om te dopen tot Junior.

7 uur geleden
Bloomberg: China bereid tot actie als EU doorgaat met onderzoeken

BEIJING (ANP) - China is bereid tegenmaatregelen te nemen tegen de Europese Unie als het landenblok een reeks onderzoeken naar Chinees beleid en Chinese bedrijven voortzet. Dat valt volgens financieel persbureau Bloomberg op te maken uit een bericht op een aan Chinese staatsmedia gelieerd socialmedia-account.

8 uur geleden
Krant: Sony alleen geïnteresseerd in bezittingen Paramount

NEW YORK (ANP/RTR) - De filmtak van Sony en investeerder Apollo hebben geheimhoudingsovereenkomsten ondertekend die hen in staat stellen de boeken van Paramount te bekijken voorafgaand aan een mogelijk bod op bezittingen van de filmstudio. Maar ze zijn niet meer geïnteresseerd in een overname van Paramount als geheel, heeft The New York Times gehoord van ingewijden.

10 uur geleden
Brussels Airlines maakt formeel bezwaar tegen vergunning Zaventem

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Brussels Airlines maakt formeel bezwaar tegen de nieuwe omgevingsvergunning voor Brussels Airport, ook wel bekend als Zaventem, omdat Europese regels bij de totstandkoming ervan niet zouden zijn gerespecteerd. In de dit weekend aangekondigde bezwaarstap verwijst de luchtvaartmaatschappij naar dezelfde 'balanced-approach-procedure' waarover eerder rond Schiphol veel te doen was.

11 uur geleden
Lamborghini: nog te vroeg voor volledig elektrische sportauto

SANT'AGATA BOLOGNESE (ANP/BLOOMBERG) - De Italiaanse sportwagenfabrikant Lamborghini wacht voorlopig met het volledig elektrisch maken van zijn sportwagens. Volgens Lamborghini-baas Stephan Winkelmann is het op zich geen probleem om snelle elektrische auto's te produceren. Alleen emotionele aspecten, zoals het brullende geluid van de V10-motor van de Huracan, kunnen niet zomaar worden nagebootst.

12 uur geleden