Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Platenlabel UMG en Just Eat Takeaway bovenaan in groene AEX

Platenlabel UMG en Just Eat Takeaway bovenaan in groene AEX

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index veerde donderdag wat op na de zware verliesbeurt een dag eerder. Vooral platenlabel Universal Music Group en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway lieten stevige koerswinsten zien. Shell stond daarentegen onder druk. Het olie- en gasconcern liet weten tussen de 4 en 5 miljard dollar af te schrijven op zijn activiteiten in Rusland.

De koerswinsten op de Europese markten bleven echter beperkt door de aanhoudende zorgen over de stijgende rentes. Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve bleek dat de Amerikaanse centrale bank de rente in de komende maanden met stappen van 0,5 procentpunt wil verhogen om de inflatie te bestrijden. Ook wil de Fed zijn enorme obligatiebezit gaan afbouwen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent in de plus op 724,28 punten, na een koersverlies van dik 2 procent een dag eerder. De MidKap klom 0,7 procent tot 1056,45 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen 0,6 procent. Londen daalde 0,2 procent.

Shell

Naast UMG (plus 6 procent) en Just Eat (plus 2,9 procent) stonden winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield en betaalbedrijf Adyen in de kopgroep, met winsten van ruim 2 procent. Uitzender Randstad kampte met een adviesverlaging door Kepler Cheuvreux en sloot de rij met een min van 2,9 procent.

Shell zakte ruim 1 procent. Het bedrijf besloot wegens de Russische inval in Oekraïne het land volledig te verlaten. Kort na de inval maakte Shell al bekend zijn belangen in grote projecten voor de winning van olie en gas in Rusland te verkopen. Begin maart nam Shell ook de beslissing om te stoppen met zijn ongeveer vierhonderd tankstations in het land en geen olie en gas meer te kopen uit het land.

Atlantia

Accell won 0,6 procent. Het consortium onder leiding van de Amerikaanse investeerder KKR heeft officieel het overnamebod op de fietsenfabrikant gelanceerd. Beleggers kunnen hun stukken vanaf vrijdag aanmelden. De overname ter waarde van 1,6 miljard euro werd eerder dit jaar aangekondigd en moet voor de zomer worden afgerond.

In Milaan dikte Atlantia 9 procent aan. De investeringsfondsen Global Infrastructure Partners en Brookfield Infrastructure kondigden aan de Italiaanse uitbater van tolwegen en luchthavens te hebben benaderd met een potentieel overnamebod.

De euro was 1,0892 dollar waard, tegen 1,0912 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent meer op 96,98 dollar. Brentolie werd 0,9 procent duurder op 101,97 dollar per vat.

Meer uit Financieel

SonntagsZeitung: UBS schrapt wereldwijd 36.000 banen

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse bankconcern UBS gaat zijn personeelsbestand met 20 tot 30 procent verminderen nadat de overname van zijn geplaagde branchegenoot Credit Suisse is afgerond. Dat betekent dat er wereldwijd 36.000 banen worden geschrapt, meldt de Zwitserse krant SonntagsZeitung.

56 minuten geleden
LTO-voorzitter: compensatie PAS-melders breekpunt landbouwakkoord

DEN HAAG (ANP) - De zogeheten PAS-melders moeten in het landbouwakkoord gecompenseerd worden, anders maakt Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) daar een breekpunt van. Dat zei Sjaak van der Tak, LTO-voorzitter, in het tv-programma Buitenhof.

1 uur geleden
SER-voorzitter Putters: mensen moeten meer uren werken

HILVERSUM (ANP) - Om de arbeidsmarkt weer in beweging te krijgen, moet het aantrekkelijker worden gemaakt voor mensen om meer uren te draaien, zegt Kim Putters, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, in tv-programma WNL Op Zondag.

2 uur geleden
ECB-directielid: te weinig oog voor bedrijfswinsten bij inflatie

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De winststijgingen van bedrijven en de prijsverhogingen die daaraan ten grondslag liggen, hebben mogelijk een grotere impact op de inflatie dan algemeen wordt aangenomen, zegt directielid Fabio Panetta van de Europese Centrale Bank (ECB).

4 uur geleden
Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

UTRECHT (ANP) - De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober. Volgens de makelaars wijst dat erop dat er nog steeds grote interesse is in verhuizen, ondanks of misschien wel dankzij de afkoelende woningmarkt.

20 uur geleden
Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

LOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten. Het gaat om een kwestie die ook in Nederland speelt.

22 uur geleden
Kwaliteit gegevens die toezichthouder DNB ontvangt is ondermaats

AMSTERDAM (ANP) - De kwaliteit van gegevens die De Nederlandsche Bank (DNB) krijgt aangeleverd voor het toezicht op de financiële sector, laat te wensen over. Zo komt het voor dat bepaalde zaken niet zijn ingevuld, soms worden cijfers onjuist berekend en bepaalde gegevens zijn soms niet up-to-date, staat in een zaterdag verschenen nieuwsbrief van de toezichthouder.

1 dag geleden