Plastisch chirurgen behandelden 62 vuurwerkslachtoffers
UTRECHT (ANP) - Plastisch chirurgen hebben tot nu toe 62 vuurwerkslachtoffers behandeld. Dat zijn er acht meer dan vorig jaar. Er was sprake van vijf handamputaties en ook zijn achttien vingers en zes duimen verloren gegaan. "De ernst van het letsel blijft zorgwekkend, met opnieuw veel jonge slachtoffers en ernstige amputaties als gevolg van illegaal vuurwerk", zegt plastisch chirurg Annekatrien van de Kar.
De cijfers komen van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Van alle slachtoffers was de helft onder de 18 jaar. In driekwart van de gevallen had het slachtoffer het vuurwerk zelf afgestoken, 13 procent was omstander en van de rest is het onbekend. Slechts 10 procent van het vuurwerk was legaal, meldt de NVPC. Het overige letsel werd veroorzaakt door onder meer cobra's, shells/mortieren, vuurpijlen en zelfgeknutseld vuurwerk. "Dat kinderen hier nog steeds toegang toe hebben, vind ik onbegrijpelijk", zegt Van de Kar.
De slachtoffers die de plastisch chirurgen in het hele land behandelden, zijn voor het grootste deel rond de jaarwisseling gezien. Maar 16 procent liep al voor 30 december verwondingen op.
De NVPC pleit al jaren voor een landelijk verbod op consumentenvuurwerk. Hoewel het aantal slachtoffers ongeveer gelijk blijft, neemt de ernst van de verwondingen toe, constateert de vereniging. Zo is het aandeel ongelukken met de illegale Cobra-6 bijna verdrievoudigd, van 23 procent (2019-2020) naar 62 procent (2023-2024).
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Door leveringsproblemen van bepaalde medicijnen ontstaan soms ernstige incidenten, staat in het Pharmaceutisch Weekblad. Het blad publiceerde de bevindingen van een klein verkennend onderzoek van onder meer het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en een masterstudent aan de Universiteit Groningen. De uitkomsten zijn niet representatief, maar er kwamen enkele ernstige incidenten uit naar voren. Iemand liep bijvoorbeeld een onomkeerbare vermindering van de nierfunctie op van 40 procent.
16 uur geledenUTRECHT (ANP) - Dat mensen soms wat langer moeten wachten op een afspraak bij de huisarts, komt onder meer door een tekort aan huisartsen in Nederland. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die zorg nodig hebben, en die patiënten hebben ook steeds meer zorg nodig. Dat zeggen de twee beroepsorganisaties, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Niet alle Nederlanders kunnen binnen drie werkdagen bij hun huisarts terecht voor een afspraak die geen spoed heeft. Dat terwijl die drie dagen wel de tijd is waar dokters naar streven. Zo'n 20 procent van de Nederlanders wacht vaak drie tot vijf dagen, 8,5 procent zegt tot wel twee weken te moeten wachten op een afspraak. Ook verschilt de wachttijd per provincie, blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door ruim 8000 Nederlanders.
22 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Ziekenhuis OLVG in Amsterdam heeft afgelopen week drie patiënten met mazelen behandeld. Zij waren op dat moment nog besmettelijk, laat het ziekenhuis weten. Daarom is een contactonderzoek ingesteld. "Mensen die in OLVG mogelijk in contact zijn geweest met een van de besmette patiënten, worden geïnformeerd."
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Griepvirussen grijpen snel om zich heen in Nederland. Officieel is nog geen sprake van een epidemie, omdat het aantal huisartsbezoeken van mensen met griepverschijnselen daarvoor twee weken op rij boven de vastgestelde grens moet liggen, maar die grens is afgelopen week voor het eerst overschreden. Volgens gezondheidsinstituut Nivel lijkt de jaarlijkse epidemie begonnen.
2 dagen geledenHILVERSUM (ANP) - Ziekenhuizen kunnen meer doen om drukte op hun parkeerterreinen te voorkomen, zoals extra inzetten op digitale zorg. Dat zei directeur Arthur Schellekens van de Patiëntenfederatie dinsdag op NPO Radio 1 in Dit is de Dag. Schellekens ging in dat EO-radioprogramma in gesprek met Dietrich van Gorsel van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort over de parkeerkosten bij ziekenhuizen, naar aanleiding van de onlangs verhoogde parkeertarieven bij het Erasmus MC. Bezoekers van het Rotterdamse ziekenhuis betalen sinds 1 januari 4,20 euro voor het eerste uur, met een maximaal dagtarief van 40 euro.
3 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht wil meer doen om te voorkomen dat aanbieders van zorg frauderen. Die instellingen moeten strenger worden gecontroleerd voordat ze in de stad aan de slag kunnen gaan. En ook als ze eenmaal actief zijn, komt er meer toezicht. Mensen kunnen hun twijfels over aanbieders doorgeven aan een nieuw meldpunt. Volgens de domstad is het de eerste keer dat er een aparte aanpak komt.
3 dagen geleden