Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Plasterk weet genoeg en gaat formatieadvies aan Kamer schrijven

Plasterk weet genoeg en gaat formatieadvies aan Kamer schrijven

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk weet na verschillende gespreksrondes genoeg over de posities van de betreffende partijen om een advies uit te brengen aan de Tweede Kamer. De verkenner gaat de Kamer adviseren "over hoe een informatieronde eruit zou kunnen zien", zegt hij donderdag in een toelichting aan de pers. Op welke variant hij aanstuurt, is nog onduidelijk.

Wel had Plasterk eerder aangegeven eerst met de vier betrokken partijen te willen praten voordat hij aan zijn advies zou beginnen. Na een gesprek onder zijn leiding tussen PVV-voorman Geert Wilders en NSC-leider Pieter Omtzigt, heeft Plasterk ook met Caroline van der Plas (BBB) gesproken en belde hij met VVD-leider Dilan Yeşilgöz.

De twee partijleiders zaten donderdag voor de tweede keer deze week samen aan tafel bij Plasterk. Zij spraken na afloop eensgezind van een "goed en constructief" gesprek. Wilders liet daarnaast weten er "een goed gevoel" aan te hebben overgehouden, Omtzigt zegt "constructief in deze sfeer" te zitten. Maar of dat betekent dat PVV en NSC klaar zijn voor echte onderhandelingen over kabinetsdeelname, wilde geen van beide partijleiders zeggen.

BBB 'bijgepraat'

Van der Plas zei na haar ontmoeting met Plasterk dat zij door hem is "bijgepraat" over de stand van zaken. "Ik ben gewoon heel blij dat er goede gesprekken tussen iedereen zijn geweest de afgelopen week", liet zij weten. Vorige week, toen de verkenningsfase begon, "was dat wel anders", bracht zij in herinnering.

Wilders' PVV is sinds de verkiezingen de grootste partij. Hij ziet een regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB voor zich. De VVD zegt een rechts kabinet mogelijk te willen maken, maar daar zelf geen deel uit van te maken: de liberalen blijven in de Kamer, kondigde Yeşilgöz al snel na de verkiezingen aan.

Onderhandelingsbereidheid NSC

Daardoor lag de bal bij NSC van Pieter Omtzigt: hij zei aanvankelijk "nu niet klaar" te zijn om te onderhandelen met de PVV van Wilders. Hij wilde eerst meer duidelijkheid over ongrondwettelijke standpunten uit het verkiezingsprogramma van de PVV. Of Omtzigt nu overstag is en wil onderhandelen met Wilders en Van der Plas, moet maandag duidelijk worden uit het verslag van Plasterk.

Meer uit Politiek

Werkende Oekraïners in opvang moeten eigen bijdrage gaan betalen

DEN HAAG (ANP) - Oekraïners die in Nederland werken en in een gemeentelijke opvangvoorziening verblijven, gaan op termijn een eigen bijdrage betalen. Over welke voorzieningen er straks een bijdrage moet worden betaald en hoe hoog die zal zijn, is nog niet duidelijk. BBB en NSC hebben beide verschillende voorstellen ingediend om een eigen bijdrage in de wet vast te leggen, maar demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil dit ook zelf al regelen. Daarnaast wil hij het leefgeld stopzetten van Oekraïners "die voldoende eigen inkomen hebben". Ook een Kamermeerderheid wil dat.

28 minuten geleden
Putters blijft ook nog steeds zoeken naar meerderheidskabinet

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters blijft nog zoeken naar een meerderheidskabinet, hoewel NSC van Pieter Omtzigt opnieuw heeft aangegeven niet aan zo'n variant met de PVV te willen deelnemen. "Wij gaan niet in een meerderheids- of minderheidskabinet met deze drie partijen", herhaalde Omtzigt woensdag na weer een gesprek met de informateur.

52 minuten geleden
Friese Staten stemmen tegen actief regenboogbeleid

LEEUWARDEN (ANP) - De Friese Provinciale Staten hebben met een kleine meerderheid tegen actief regenboogbeleid gestemd. Dat was ook het voorstel van het college van Gedeputeerde Staten (GS). Niet alle coalitiepartijen waren het met het college eens, want de Fryske Nasjonale Partij (FNP) wilde wel dat er beleid zou komen.

1 uur geleden
Afschieten van wolven moet in Gelderland deze lente mogelijk zijn

ARNHEM (ANP) - Het nieuwe wolvenbeleid van de provincie Gelderland moet per april of mei ingaan, zei verantwoordelijk gedeputeerde Harold Zoet (BBB) woensdag tijdens een debat in het provinciehuis. Wolven in Gelderland die meerdere malen goed beschermd vee aanvallen, moeten volgens het plan onder voorwaarden kunnen worden afgeschoten. Ook mogen vanaf deze lente wolven in de hele provincie worden verjaagd met een paintballgeweer.

1 uur geleden
Minister blij dat coulance met PAS-melders mag van Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal vindt het "goed nieuws" dat de Raad van State provincies ruimte geeft om ondernemers die buiten hun schuld zonder natuurvergunning werken, niet aan te pakken. Het demissionaire kabinet voelt een "grote verantwoordelijkheid" om de problemen van deze groep structureel op te lossen, maar dat is niet eenvoudig, waarschuwt zij.

3 uur geleden
'Nieuwe EU-natuurwet kost miljarden, maar levert meer op'

DEN HAAG (ANP) - De uitvoering van de Europese Natuurherstelverordening kost Nederland tot 2050 zo'n 76 miljard euro, maar levert ook meer dan 129 miljard euro op. Dat blijkt uit een schatting van adviesbureaus Berenschot en Arcadis, die demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) woensdag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. "De kosten van niets doen zijn vele malen hoger."

3 uur geleden
OM vervolgt Pakistanen die opriepen Geert Wilders te vermoorden

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie vervolgt een religieus leider en een politiek leider uit Pakistan die hun volgelingen hebben opgeroepen Tweede Kamerlid Geert Wilders te vermoorden. Volgens het OM deden de twee Pakistaanse mannen hun oproepen mondeling tijdens bijeenkomsten en op social media met video's en tekstberichten.

3 uur geleden