Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Plasterk stopt als Telegraafcolumnist tijdens verkenning

Plasterk stopt als Telegraafcolumnist tijdens verkenning

AMSTERDAM (ANP) - Ronald Plasterk legt zijn werk als columnist bij De Telegraaf tijdelijk neer, zolang hij aan de slag is als verkenner in Den Haag. Dat zegt hoofdredacteur Kamran Ullah dinsdag. Plasterk schrijft sinds 2020 columns voor de krant.

De columns van de voormalige PvdA-minister waren ook onderwerp van gesprek in aanloop naar zijn aanstelling als verkenner. In zijn column sprak hij namelijk al een duidelijke voorkeur uit voor een rechts kabinet, met PVV, VVD, NSC en BBB. Voor de meeste politiek leiders vormde dat geen obstakel om hem verkenner te maken. "Hij gaat nu als onafhankelijk verkenner aan de slag, en dan denk ik dat hij die mening wel voor zich houdt", zei BBB-leider Caroline van der Plas bijvoorbeeld. Telegraaf-hoofdredacteur Ullah vindt het "mooi om te horen dat Plasterks Telegraafcolumns zo breed worden gelezen".

Het is de bedoeling dat Plasterk met de partijleiders in gesprek gaat en uiterlijk 5 december verslag uitbrengt. De nieuwe Tweede Kamer kan dan op 7 december in debat over zijn conclusies. Naar verwachting gaat Plasterk daarna weer door met zijn column.

Meer uit Politiek

JA21 positief over asielplannen, wel bezorgd over lastenverzwaring

DEN HAAG (ANP) - JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans is "positief gestemd over noodzakelijke plannen voor asiel, migratie, klimaat/energie en de middenklasse", zegt hij op X over het voorlopige coalitieakkoord. Wel maakt de partij zich zorgen over nieuwe aangekondigde lastenverzwaringen, bijvoorbeeld op vliegen en plastic.

10 minuten geleden
GroenLinks-PvdA-leider Timmermans: verbijsterd over Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA is "echt verbijsterd" dat Pieter Omtzigt van NSC is meegegaan in het akkoord met PVV, VVD en BBB, zei hij donderdag. Dat akkoord is naar zijn mening "rampzalig voor Nederland".

19 minuten geleden
Ouwehand (PvdD): donkere dag voor Nederland

DEN HAAG (ANP) - Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) noemt het een "donkere dag voor Nederland". "Radicaalrechtse partijen hebben niks te zoeken in het centrum van de macht", zegt ze op X over de aangekondigde coalitie tussen PVV, VVD, NSC en BBB.

21 minuten geleden
Volt vindt nieuw kabinet nationalistisch keerpunt

DEN HAAG (ANP) - Volt-leider Laurens Dassen noemt de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB een "nationalistisch keerpunt". Nu er een kabinet komt met de PVV "hebben de VVD en NSC de abnormale ideeën van Geert Wilders normaal gemaakt", aldus Dassen op X.

44 minuten geleden
SP-leider Dijk ziet kabinet voor 'rijk rechts'

DEN HAAG (ANP) - SP-leider Jimmy Dijk ziet niet hoe het voorlopige coalitieakkoord "de sociale vooruitgang gaat bieden die mensen en ons land nodig hebben". Dijk verwacht dat een kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB er zal zijn voor "rijk rechts".

55 minuten geleden
Jetten ziet vooral 'luchtkastelen op drijfzand' in regeerakkoord

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Rob Jetten noemt het zojuist gepresenteerde voorlopige regeerakkoord een akkoord dat vol staat "met luchtkastelen op financieel drijfzand". Jetten vindt de samenwerking tussen PVV, NSC, VVD en BBB een "wankele coalitie", met een akkoord dat geen antwoord biedt op de problemen van veel mensen. "Niet voor het onderwijs, het klimaat, de zorg en de woningbouw. Het is een akkoord dat Nederland terug achter de dijken plaatst en met minder samenwerking in de EU."

1 uur geleden
Vijlbrief en Grinwis vragen doorrekening hoofdlijnenakkoord aan

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid en demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) en Kamerlid Pieter Grinwis (ChristenUnie) vragen een CPB-doorrekening aan van het hoofdlijnenakkoord, melden ze op X. Vijlbrief schrijft over een "rommelige financiële onderbouwing zonder inzicht in uitkomsten".

1 uur geleden