Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Plasterk praat volgende week met aantal fractievoorzitters verder

Plasterk praat volgende week met aantal fractievoorzitters verder

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk praat volgende week met een aantal fractievoorzitters verder over mogelijke vervolgstappen in de formatie, vertelde hij in een gesprek met journalisten. De verkenner heeft vrijdagmiddag aan de Tweede Kamer laten weten dat hij niet zoals eerder voorgenomen op dinsdag 5 december verslag uit kan brengen.

In een tweede gespreksronde wil hij de beoogde fractievoorzitters vragen om op elkaars inbreng te reageren. Om welke partijleiders het precies gaat, zei Plasterk er niet bij.

De vertraging komt volgens Plasterk vooral door tijdgebrek en was volgens hem ook te voorzien. "Ik zie dit eerlijk gezegd ook niet als een vertraging of een tegenvaller. Dit kon je zien aankomen." De verkenner is van plan om in de week van 11 december verslag uit te brengen.

Eerste inbreng

De posities die partijen tot nu toe hebben ingenomen in de verkenning ziet Plasterk als de "eerste inbreng" in de onderhandelingen. De verkenner denkt dat het "zeker niet" onmogelijk is dat partijen eruit gaan komen.

Plasterk weigert in te gaan op specifieke posities die zijn ingenomen door partijen en wil ook niet zeggen of die de kabinetsvorming complex hebben gemaakt. De PVV hoopt een kabinet te kunnen vormen met VVD, NSC en BBB. De VVD wil geen onderdeel worden van een coalitie en alleen eventueel gedoogpartner worden. Pieter Omtzigt van NSC twijfelt over samenwerking met de PVV omdat hij moeite heeft met de ongrondwettelijke aspecten van het programma van de radicaal-rechtse partij. Een samenwerking tussen GroenLinks-PvdA en VVD dan wel de PVV ligt niet voor de hand.

Meer uit Politiek

Zuid-Holland spreekt Rijk aan op 'eenzijdige besluitvorming'

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft het Rijk aangesproken op "eenzijdige besluitvorming", die zou zorgen voor onzekerheid en financiële problemen bij gemeenten en provincies. Dat staat in een brief die het college van Gedeputeerde Staten stuurde naar de demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Steven van Weyenberg (Financiën). Zuid-Holland zegt zich "zorgen" te maken over "de ongewenste effecten van de voorjaarsnota op de gemeentefinanciën" en de rol daarbij van de provincie als financieel toezichthouder.

10 uur geleden
Bezorgde Kamer legt zich neer bij fors duurder herstel Binnenhof

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer hebben er begrip voor dat de renovatie van het Binnenhof fors duurder uitvalt dan in eerste instantie was begroot. In 2015 was er nog 475 miljoen euro voor begroot, maar vanwege de slechte staat van de gebouwen staat de laatste raming op ongeveer 2 miljard euro. Hoewel de Kamerfracties het belang van de renovatie onderschrijven, hopen ze wel dat de kosten niet nog verder oplopen.

22 uur geleden
Geweerde lijsttrekkers organiseren 'alternatief slotdebat'

BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Twee lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen organiseren een "alternatief slotdebat" op de avond voor verkiezingsdag. Ze zijn boos omdat ze niet mogen meedoen aan het televisiedebat dat de NOS traditioneel die avond houdt.

1 dag geleden
Kamercommissie landbouw schrapt meeste debatten tot nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamercommissie over landbouw voert over de meeste onderwerpen geen debat meer tot een nieuw kabinet aantreedt. Alleen debatten over mest, over ziektes die van dieren op mensen kunnen overspringen en over Europees landbouwoverleg gaan nog door. Debatten over bijvoorbeeld beleid op het boerenerf en dieren in de veehouderij gaan daardoor voorlopig niet door.

1 dag geleden
Alsnog toestemming voor gaswinning boven Schiermonnikoog

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) geeft alsnog toestemming voor een gaswinningsproject op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog. De rechtbank in Den Haag oordeelde vorige maand nog dat een vergunning voor dat project te gemakkelijk was afgegeven.

1 dag geleden
Van der Plas naar Brussel, maar loopt Eurocommissaris mis

BRUSSEL (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas gaat woensdag in Brussel langs bij de Europese Commissie. Ze hoopt die te bewegen om Nederlandse boeren toch meer ruimte te laten voor bijvoorbeeld het uitrijden van mest. Maar ze loopt de verantwoordelijk Eurocommissaris mis.

1 dag geleden
FVD 'geschokt' na huiszoeking bij medewerker Europarlementariër

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie is "vanzelfsprekend geschokt" door het nieuws dat de politie in Brussel huiszoeking heeft gedaan bij een medewerker van scheidend Europarlementariër Marcel de Graaff. Dat laat een woordvoerder desgevraagd weten. De zaak heeft volgens De Graaff in ieder geval niets met hem te maken.

1 dag geleden